Olisinko onnellisempi ilman somea?

Kun tulet illalla väsyneenä kotiin töistä tai koulusta, mitä teet? Minä tapaan usein tehdä niin kuin meistä varmaan suurin osa: rojahdan väsyneenä sohvalle – ja otan puhelimen käteeni. Aivan liian usein koko ilta kuluu siinä samassa asennossa, somekanavia selaillen. Olen kuitenkin vähitellen havahtunut kahteen väistämättömään tosiasiaan: siihen, ettei somen selailu ei tee minulle henkisesti hyvää (se saa vertailemaan omaa elämää muiden elämään ja luo myös turhia ”tarpeita”, vaikka todellisuudessa minulla on jo kaikkea) ja ennen kaikkea siihen, että se vie valtavasti aikaa.

Tajusin tämän ajan tärkeyden, kun aloin laskea vuorokauteni tuntijakoa. Jos nukun kahdeksan tuntia, työpäivä matkoineen vie kymmenisen tuntia ja aterioiden valmistaminen, syöminen ja jälkien siivoaminen pari tuntia, vapaa-aikaa jää noin kaksi tuntia päivässä. Kun seurasin puhelinaikaani QualityTime-sovelluksella, huomasin käyttäväni summittaiseen nettiselailuun ja someen usein puolitoista tuntia päivässä. Siis melkein kaiken minulle jäävän vapaa-ajan.

Siinä kohtaa oli pakko pysähtyä. Haluanko todella käyttää kaiken tuon ajan somessa?

kuinka päästää irti puhelimesta

Kun mietin, miten ihan oikeasti tahtoisin käyttää nuo harvat vapaat tunnit, sohvalla istuminen puhelin käteen liimattuna ei pääse listalleni ollenkaan. Sen sijaan haluaisin esimerkiksi: lukea enemmän kirjoja. Koota 1000-palaista palapeliä ja kuunnella samalla musiikkia. Kuunnella äänikirjoja ja neuloa. Käydä iltakävelyillä kumppanini kanssa. Opetella soittamaan instrumenttia.

Veikkaan, että mikä tahansa näistä toimista toisi elämääni paljon enemmän positiivisia asioita kuin se, että selaan somekanavaa toisensa jälkeen.

Monet suomalaiset ovat huolissaan älypuhelimen käytöstään ja haluavat etenkin vähentää someaikaa. Minä mietin pitkään jopa älypuhelimesta luopumista, mutta totesin sitten oikeasti hyötyväni monista sen ominaisuuksista: esimerkiksi hävikkiruokasovelluksista ja siitä, että voin kuunnella työmatkallani äänikirjoja. En siis oikeastaan halua eroon itse laitteesta vaan siitä, miten se saa minut käyttäytymään. Syy ei toki ole minun – Facebookin ja muiden somekanavien keksijät itse tunnustavat, että ne on suunniteltu koukuttamaan. Mutta minulla on onneksi valta yrittää muuttaa sitä, kuinka paljon koukuttamismahdollisuuksia näille kanaville annan.

Ja minä haluan aivan ehdottomasti eroon turhasta puhelimenselailusta, siitä miten tartun luuriin automaattisesti ja klikkaan somen auki herätessäni, junaa odottaessani, kahvitauolla ja niin edelleen. Se tekee minut vain onnettomaksi.

Niinpä päätin pitää viikon mahdollisimman tehokasta somepaastoa, pitää silmällä tapaa jolla käytän älypuhelinta ja koettaa tietoisemmin pohtia sitä, mitä puhelimeltani ja päiviltäni todella haluan.

Raportti tuloksista seuraa ensi viikolla! Ja tässä välissä kuulisin mielelläni teistä:

Kuinka moni teistä on harkinnut jonkinlaista somepaastoa tai rajoittanut puhelimen käyttöä?

FACEBOOK / BLOGLOVIN / INSTAGRAM

puheenaiheet ajattelin-tanaan mieli hyva-olo
Kommentit (11)
 1. Tämä sattuikin sopivasti, koska olen itse juuri lukemassa kyseistä kirjaa. 🙂 Vaikka kännykän käyttöni ei olekaan mielestäni liiallista (yleensä alle tunti päivässä), niin sitä tulee kuitenkin vilkuiltua aika usein ja ajatus koko päivästä ilman sitä tuntuu melkein mahdottomalta. Lisäksi koneen kautta käytän kyllä somea ja muutenkin nettiä kännykänkin edestä, joten jos pitäisi valita jompi kumpi, niin mieluummin olisin päivän ilman kännykkää kuin tietokonetta.

  Olisikin todella mielenkiintoista kuulla kokemuksiasi paastosta, jos sellaisen onnistut pitämään – tai vaikka et onnistuisikaan, niin tähän liittyviä ajatuksia ja kokemuksia olisi hauska lukea 😀

  1. Mulla on ihan sama tilanne, että valitsisin ehdottomasti mieluummin tietokoneen kuin kännykän. Olen myös huomannut, että tietokoneella tapahtuva netin käyttö on ainakin omalla kohdallani vähemmän salakavalaa: koska läppäri ei ole koko ajan taskussa, se pitää hakea jostain, käynnistää ja niin edelleen, ja jotenkin tämä kaikki johtaa siihen, etten jämähdä vahingossa sen eteen läheskään niin helposti kuin jämähdän puhelimeni kanssa. Siksikin haluaisin itse asiassa siirtää omalta kohdaltani käytön painotusta taas läppärin suuntaan luuria enemmän.

   Ja somepaastopohdintani ovat muuten nyt ns. eetterissä ja löytyvät täältä:
   https://www.lily.fi/blogit/vahan-vahemman/viikon-somepaasto/

 2. Mulla oli ennen tapana nukkua puhelimen kanssa, koska siinä herätys eikä mulla ole yöpöytää. Tän takia sitä tuli aina selattua viimeiseksi illalla ja ekana aamulla. Hankin sitten ihan perinteisen herätyskellon, minkä takia en vie puhelinta ollenkaan makuuhuoneeseen, vaan illalla yritän viedä sen latautumaan/pois käsistä ainakin tunti ennen nukkumaanmenoa. Tein myös päätöksen etten aamulla katso puhelinta ollenkaan ennenkuin vasta töissä ja yllättäen tämä menee ihan älyttömän helposti. Teen aamutoimet ja luen kirjaa kun syön aamupalaa ja juon kahvia ja sitten lähden töihin (toisinaan saatan spotifyn käynnistää musiikkia varten mutta en tee mitään muuta). Oon myös yrittänyt haastaa itseäni ja ”kieltää” puhelimen käytön silloin kun on tylsää, esimerkiksi julkisissa, jonottaessa tai kävellessä :–D Nämä muutokset on onnistuneet, mutta kyllä päivisin tulee yhä ihan kamalan paljon juurikin instaa selattua (varsinkin kun itse on siellä sisällön suhteen aktiivinen). Poistin facebookin kokonaan puhelimesta ja tietokoneella latasin chromeen lisäosan joka estää facebookin feedin, mikä johtaa siihen etten oikeastaan enää käytä aikaa siellä!

  1. Hauskaa, olen itse testaillut tosi samanlaisia pieniä muutoksia! Olen erityisen ihastunut aamuihin ilman puhelimen räpläämistä. Käytän myös puhelinta musiikin soittamiseen silloin, mutta muuten yritän tehdä just niin kuin sinä ja keskittyä aamutoimien aikana ihan muuhun. Olen myös kokeillut välttää puhelimen käyttöä työmatkan aikana, ja ylipäänsä tuollaisesta ’tylsyysselalusta’ eroon pyrkiminen on kyllä tosi hyvä idea.

   Oma seuraava askeleeni voisi olla hankkiutua eroon puhelimesta herätyskelona. Kokeilin vanhanaikaista herätyskelloa, mutta meinasin saada sydärin kun se alkoi aamulla rämistä! Jatkan siis herätystoiminnon käyttämistä, kunnes löydän vähän hellä-äänisemmän version.

Rekisteröitymällä Lilyyn kommentoit kätevämmin ja voit perustaa oman blogin. Liity yhteisöön tästä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *