Saako joululahja olla kierrätetty?

Onko liian aikaista puhua joulusta ja siihen liittyvästä ostoshulluudesta? Ei varmaankaan, ovathan kaupatkin jo aloittaneet oman joulutuputuksensa. Käsillä on jälleen kerran se aika vuodesta, kun kuvastoja kopsahtelee postilaatikosta ja meille yritetään uskotella, että joululahjoihin kuluttamamme rahan määrä on suoraan verrannollinen siihen, kuinka paljon läheisistämme välitämme.

Puhutaan siis vähän lahjoista — ja etenkin käytettynä ostetuista sellaisista.

joululahjojen ostaminen käytettynä
Muun muassa nämä kirjat päätyvät tänä vuonna läheisteni joulupaketteihin. (Äiti, silmät kiinni!)

Käytettynä ostettujen tavaroiden kääräiseminen joulupakettiin on pitkään ollut vähän tabu, ja olen riemuissani siitä, että tänä vuonna sosiaalisessa mediassa on ollut paljon puhetta kierrätyslahjoista. Se on aivan huippua! Mitä useampi sanoo ääneen ostavansa (ja mielellään myös vastaanottavansa) käytettynä hankitun lahjan, sitä nopeammin niihin liittyvä stigma häviää.

Ja sen on hävittävä. Tavaraa tuotetaan tällä hetkellä yksinkertaisesti liikaa. Niinpä yksi vastuullisimmista (ja helpoimmista) teoista, joita ihminen voi tehdä, on siirtää painopiste uudesta tavarasta second handiin. Ja joulu on oikein hyvä aika aloittaa.

Sen lisäksi, että kierrätyslahjat ovat ekologisia, pidän tärkeänä myös niiden taloudellista puolta. Hesari uutisoi juuri, että suomalaiset velkaantuvat jouluna. Onko mitään surullisempaa kuin statusahdistus, joka pakottaa ihmiset käyttämään rahaa, jota ei ole, tavaroihin, joita emme tarvitse? Käytetyn lahjan ostamalla voi näyttää pitkää nenää tällaiselle statusajattelulle ja demokratisoida lahjakenttää niin, ettei kenenkään ainakaan tarvitsisi hävetä sitä, että ostaa käytetyn lahjan.

Itse olen lahjonut läheisiäni jo pitkään ja täysin häpeämättä enimmäkseen kierrätyslahjoilla. Olen myös täysin vakuuttunut, ettei ole juuri mitään, mitä ei voisi käytettynä löytää. Vaatteita, leluja, huonekaluja, työkaluja, viherkasveja… Kaikki on mahdollista.

Tässä omat vinkkini helppoihin kierrätyslahjoihin:

– Kirjat

Kirjat ovat lahjavalintani numero uno, aina. Olen antanut lahjaksi niin kierrätettyjä romaaneita kuin lastenkirjoja ja taidekirjojakin. Jos lukemisen jäljet haittaavat tai haluat lahjasi olevan trendikäs, kannattaa tsekata divarien yleensä varsin laajat uutuuskirjavalikoimat. Monet kirjatoukat ilahtuvat myös ihanista vanhoista painoksista, joita voi löytää vain kirppareiden ja kierrätyskeskusten kirjahyllyistä. Ne tuntuvat astetta erikoisemmilta kuin uutuuttaan hohtavat kirjat.

Ja mitä sitten, jos kirjan etulehdellä lukeekin edellisen omistajan nimi? Uskon vakaasti siihen, että historian tuntu vain lisää esineen arvoa — myös silloin, kun kyseessä on lahja.

– Astiat

Koetan yleensä välttää tavaroiden antamista lahjaksi (kirjat ovat tähän poikkeus), mutta jos tiedän jonkun läheiseni keräävän vaikkapa tiettyä astiasarjaa, tapaan pitää silmät auki koko vuoden ajan kirppiksillä kierrellessäni. Monia vanhoja astiasarjoja ei edes saa kuin käytettynä, joten hyvä kierrätyslöytö voi olla saajalleen todella suuri juttu.

Itse olen ostanut lahjaksi esimerkiksi vanhaa Arabiaa, suomalaista lasia sekä englantilaisia posliiniastioita. Vanhat valurautapannut ovat myös todella hyvä lahja. Lisäksi suosittelen metskaamaan vanhoja astiapyyhkeitä! Niitä tarvitaan aina, ja jos kaunis, käsinkudottu pyyhe on kestänyt käytössä jo vuosikymmeniä, se tulee takuulla kestämään vielä monta monituista vuotta lisää.

– Sisustusesineet

Etenkin pääkaupunkiseudun Kierrätyskeskuksissa on tätä nykyä aivan mieletön valikoima sisustusesineitä. Bongaan valikoimasta lähes jokaisella vierailulla niin ihania tauluja, että on ihme, ettei kotini näytä taidegallerialta. Sisustusesineitä ostaessa on hyvä olla suht varma lahjan saajan mausta ja tarpeista, ettei tule vahingossa ostaneeksi kenellekään turhaa tavaraa nurkkiin. Mutta jos tiedät, mistä läheisesi pitää, anna mennä! Yhdestäkään kauppakeskuksesta ei takuulla löydy kierrätyspakettiasi persoonallisempia lahjoja.

Jos haluaisit ostaa kierrätyslahjoja, mutta et ehdi kiertelemään kirppiksillä, Kierrätyskeskuksella on myös hieno nettikauppa, josta voi tehdä mahtavia löytöjä: sisustusesineiden lisäksi vaatteita, leluja, elektroniikkaa ja kaikkea muuta mahdollista.

+ Jos et keksi juuri sopivaa lahjaa, mutta haluaisit tukea kierrätyslahjoja:

Anna lahjaksi lahjakortti! Esimerkiksi moniin second hand -nettikauppoihin, Pääkaupunkiseudun Kierrätyskeskukseen sekä Fida secondhandiin voi ostaa lahjakortin. Tällöin lahjan saaja voi ostaa itse käytettynä juuri sen mitä tarvitsee. Jotkut pitävät lahjakortteja tylsinä lahjoina, mutta itse vannon vakaasti niiden käytännöllisyyden nimeen. Ja emmekös me kaikki halua antaa läheisillemme lahjoja, joille heillä oikeasti on tarvetta ja jotka oikeasti tuovat heille iloa? Kierrätetyn tavaran lahjakortti on siihen täydellinen valinta.

Jos kestävä joulu kiinnostaa, lue myös nämä:

Joulu ilman krääsää

Jätteettömät joulupaketit

*

FACEBOOK / BLOGLOVIN / INSTAGRAM

puheenaiheet vastuullisuus ostokset
Kommentit (0)
Rekisteröitymällä Lilyyn kommentoit kätevämmin ja voit perustaa oman blogin. Liity yhteisöön tästä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *