Vaatehuollon luottotuotteet

Olen blogissa maininnut aikaisemminkin, että vaateostoksilla filosofiani on ostaa vähän liian kallista. Laatuun panostaminen käy kukkarolle, mutta rohkaisee myös harkitsemaan ostoksiaan tarkkaan – ja mikä tärkeintä, pitämään hankituista vaatteista hyvää huolta.

 On ollut ihanaa nähdä, miten vaatehuollosta on viime aikoina innostuttu ihan eri tavalla. Fanitan Arkive Atelierin tyyppejä, jotka ovat saaneet vaatehuollon vaikuttamaan houkuttelevalta harrastukselta. Yksityiskohtaisten huolto-ohjeiden kohdalla suosittelenkin suuntaamaan Arkiven sivustolle, josta voi myös tilata maailman parhaita Saphirin hoitotuotteita.

Mielestäni ihan jokaisen kuuluisi tietää, miten vaatteita pitää huoltaa. Oikeanlaisella huollolla ja säilytyksellä laadukkaat vaatteet nimittäin voivat kestää jopa eliniän. Huomasin eron itse, kun aloin rasvata nahkakenkiäni säännöllisesti ja käyttää lepolestejä. Sama pätee vaatteiden säilytykseen ja pesuun: sukkahousut kestävät, kun ne pesee miedolla lämmöllä pesupussissa ja neuleet pysyvät hyvinä, kun niitä ei ripusta henkariin.

Vaatehuollon ei silti tarvitse olla hirveän vaivalloista – muutamalla perusjutulla pääsee jo pitkälle! Vaikka mieluiten en kannusta ketään ostamaan uutta, muutama vaatehuollon apuri kaapista kannattaa löytyä:

Aluspaita: Aluspaidan käyttö on yksi tapa ennaltaehkäistä huollon tarvetta. Vaatteiden jatkuva pesu lyhentää niiden käyttöikää ja lisäksi kuormittaa ympäristöä. Siksi olen alkanut käyttää neuleiden, kuivapesua vaativien mekkojen ja kauluspaitojen alla ohutta, tyköistuvaa aluspaitaa, joka suojaa esimerkiksi myös kauluspaitoja hikipinttymiltä kainaloissa.

Paras aluspaita on hengittävää, konepestävää materiaalia (esimerkiksi viskoosi, silkki ja puuvilla sopivat tähän tarkoitukseen hyvin). Talvella merinovillakin käy. Liettualainen About valmistaa vaalean beigejä alustoppeja, jotka eivät näy valkoisenkaan paidan läpi.

Vaateharja: Arkiven tyypit vakuuttivat minut vaateharjan käytöstä ja nykyään Kentin matkaharja kulkee aina laukussa mukana. Vaateharjalla poistaa esimerkiksi villavaatteista pölyn ja lian, sekä silottaa kankaan pinnan. Itselläni käytössä on aremmille materiaaleille sopiva Kent CP6-harja sekä matkakokoinen CC2-harja, joka sopii erityisesti paksumpien kankaiden siistimiseen.

Vaateharjan (ja miksei myös vaikkapa hiusharjan!) puhdistukseen sopii parhaiten tuo aivan nerokas pieni piikkikampa, joka näkyy kuvassa. Neuleista nukan voi helposti irrottaa kashmirkammalla, mutta sitä kannattaa käyttää varoen.

Kenkäharja: Käytän kenkärasvan levittämiseen usein vanhoista t-paidoista tai sukkahousuista leikattuja rättejä, mutta kunnon kiilto kengän pintaan syntyy harjalla. Kenkäharjalla voi myös harjata kengistä pölyn ja muun liian pois kotiin tullessa. Siksi harja onkin meillä eteisessä esillä, jolloin siihen tulee tartuttua helpommin.

Omalla ostoslistallani on seuraavaksi neuleiden pesuun sopiva iso pesupussi. Haluaisin myös oppia parsimaan sukkia. Minkälaisia vaatehuoltovinkkejä teillä on?

Samasta aiheesta muualla blogissa:

Tunnista laadukas vaate

Ota vastuu ostoksistasi korjaamalla vanhaa

Laiskan ihmisen kenkähuolto

*

FACEBOOK / BLOGLOVIN / INSTAGRAM

koti vastuullisuus
Kommentit (0)
Rekisteröitymällä Lilyyn kommentoit kätevämmin ja voit perustaa oman blogin. Liity yhteisöön tästä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *