Viisi tapaa hillitä ostohimoa

Olen kirjoittanut blogissa aikaisemminkin siitä, miten harmikseni usein ostan vaatteita enemmän kuin tarpeeseen. Vaikka suosinkin käytettyä tai vastuullista muotia, olen yrittänyt viimeisen vuoden aikana pohtia vakavasti omia kulutustottumuksiani ja vähentää kulutusta myös määrällisesti. En ole mikään shoppailuriippuvainen ja välillä menee pidempiäkin aikoja, etten osta mitään, mutta mieluiten säästäisin vaatteisiin menevän rahan (ja luonnovarat!) johonkin muuhun.

Ostoimpulssit syntyvät helposti esimerkiksi lomalla, kun kuluttamisesta tulee osa ”lomafiilistä”. Tästä ajattelutavasta yritän päästä eroon.

Olen aikaisemminkin pitänyt erilaisia ostolakkoja ja vaatepaastoja, mutta ne eivät ole koskaan pitäneet. Olen sitä ihmistyyppiä, jolle kieltäminen johtaa vain asian jatkuvaan ajattelemiseen (kokeilkaa vaikka karkkilakkoa – ei muuten onnistu ainakaan minulta, vaikka en normaalisti edes syö karkkia).

Yksi uuden vuoden sitoumuksistani on kuitenkin arvostaa enemmän vaatekaapissani jo olevia vaatteita, mutta ennemmin kannustaen ja oman vaatekaapista innostuen, kuin pakolla. Viimeksi ostin kuukausi sitten Kööpenhaminasta aikaisemmassa jutussa näkyneen neuleliivin, mutta toivon pärjääväni kesään asti ostamatta yhtään mitään. Se olisi omassa kulutushistoriassani jo jonkinasteinen ennätys.

Olen kuitenkin ymmärtänyt sen, että kuluttamisen vähentäminen vaatii määrätietoisia toimia ja houkutusten välttämistä. Pelkkä oma tahdonvoima ei aina riitä. Siksi tässä viisi itse hyväksi havaittua vinkkiä.

Kuluttaminen ei ole terapiaa.

Huomaan itse kuluttavani eniten joko lomalla, tai ollessani turhautunut, väsynyt, yksinäinen tai stressaantunut. Joskus ostokset voivat myös olla palkintoja vaikkapa työurakan selättämisestä. Kuluttamista usein tarjotaan meille palkintona tai puhutaan shoppailuterapiasta, jolla ostoksilla tukahdutetaan vaikeita tai ikäviä tunteita. Ostamisen aiheuttama mielihyvä ei kuitenkaan ole kestävä tapa käsitellä vaikeita tunteita, sillä ikävä fiilis palaa kyllä ennen pitkää. Ennemmin kannattaa vaikka soittaa äidille, käydä saunassa kaverin kanssa tai lähteä kävelylle.

Houkutuksilta on helpompi välttyä, kun keksii muuta tekemistä. 

On helpompi kieltäytyä houkutuksesta, jonka olemassaolosta ei tiedä. Siksi kannattaa kiinnittää huomiota siihen, missä omat ostoimpulssit syntyvät ja sen perusteella lopettaa esimerkiksi nettikauppojen sähköpostilistat, liikaan kuluttamiseen kannustavien blogien lukeminen, päämäärätön kaupoissa kiertely tai Instagramin selaaminen. Olen myös alkanut vältellä kauppojen kiertelyä viikonloppuisin vailla selvää tarkoitusta. Tämä koskee myös kirpputoreja, joilta usein tulee tehtyä turhia impulssiostoksia.

Pidä vaatteidenhuoltopäivä ja kaappi järjestyksessä.

Meillä sunnuntai on vaatteidenhuoltopäivä, jolloin pestään pyykkiä, silitetään paitoja ja lankataan kenkiä. Vaatteiden huoltaminen paitsi pidentää niiden käyttöikää, myös saa kiintymään omistamiinsa vaatteisiin enemmän. Kun vaatehuollolle on varattu tietty päivä viikosta tai kuukaudesta, siitä tulee rutiini, eivätkä huoltoa vaativat vaatteet ehdi kasautua.

Viimeksi sain mielettömät kiksit, kun monen vuoden turhan yrityksen jälkeen sain vihdoin tomaattitahran irti vanhasta raitapaidasta. Seuraavaksi aion viedä pari huonosti istuvaa vaatetta ompelijalle pienennettäviksi.

Säännöllisen huoltamisen lisäksi kannattaa pitää vaatekaappi siistinä ja vaatteet esillä. Niin ne eivät pääse unohtumaan epämääräisiin myttyihin kaapin perälle.

Älä myy vähälle käytölle jäänyttä vaatetta heti.

Olen sitä mieltä, että vaatteiden liian nopea kuskaaminen kierrätykseen vain lisää kuluttamista. On ihan OK säilöä kivaa vaatetta ullakolla pitkänkin aikaa. Parasta on tehdä löytöjä omasta vaatekaapista kaupan sijaan.

Pidä listoja.

Aloin viime vuonna pitää listaa sekä ostoksista että mieliteoista. Minulla on kännykässä kansio, jonne lisäilen kuvia satunnaisista mieliteoista – usein vain huomatakseni myöhemmin, etten edes muista, miksi halusin jotain.

On hyvä pitää yllä realistista kuvaa omasta kuluttamisesta. Pidin itseäni kohtuullisena kuluttajana, kunnes listasin ostokseni ylös. Asioiden kirjaaminen muistiin on näkyväksi tekemistä ja herättelee tarkastelemaan omaa kuluttamista kriittisemmin.

Minkälaisilla keinoilla olet itse pyrkinyt vähentämään kuluttamista?

*

FACEBOOK / BLOGLOVIN / INSTAGRAM

muoti vastuullisuus
Kommentit (2)
 1. Kirjoitin blogissani vuoden ajan julkisesti ylös kaikki vaateostokset joita tein. Se oli itselleni todella opettavaista. Tajusin, että
  A) mielikuvani tekemieni ostosten määrästä oli pienempi kuin todellisuus,
  B) ostin vaatteita tylsistyneenä, ahdistuneena tai turhautuneena harkitsemattomasti,
  C) harkitsemattomat ostokset oli niitä jotka ei päätyneet käyttöön,
  D) usein idea jostain vaatteesta on ihanampi kuin vaate itse,
  E) joitain vaatekappaleita kaapissani oli liian vähän silloin, kun arkeen tuli erityisiä kiireitä ja pyykkikierto takkusi.
  Lopputulemana en edelleenkään ryhtynyt ostolakkoon, koska silloin ajattelen vain enemmän ostamista. Sen sijaan aloin pohtia tarkemmin sitä mitä omistan ja sitä miksi koen tarvitsevani jotain uutta. Olen myös todennut, että jos pohdin jo ennen kauppaan menoa tarkkaan mitä haluan ostan vähemmän, koska en enää tyydy ”jotain sinne päin” -ratkaisuihin kun tiedän mitä etsin. Olen oppinut myös paremmin odottamaan oikean vaatekappaleen löytymistä ilman aktiivista etsintää ja selviämään siihen asti jo olemassa olevilla (jolloin myös mahdollisesti unohdan koko tarpeen).

  Tämän vuoden aikana olen nyt ostanut yhden mekon ja yhden huivin. Ostamani mekko oli jo aiemmin ihastelemani Uhanan silkkimekko, jonka nyt ostin viimeisten kappaleiden alennusmyynnistä. Sain nimittäin hyvän (teko)syyn ostaa sen, koska perättäisinä päivinä oli kaksi juhlaa enkä olisi ehtinyt tuulettaa/pestä juhla-asuani niiden välissä. Huivin löysin sattumalta kirpputorilta käyttämättömänä ja laput vielä kiinni. Minulla on jo pitkään ollut etsinnässä ohut siisti ja tyylikäs välikausihuivi. Löytämäni huivi oli Marimekon ohut villahuivi parin vuoden takaisesta mallistosta, joka sopii kaikkiin takkeihini joka vuodenajalla. Tällä hetkellä en keski mitään vaatetta jot atarvitsisin lisää. Sen sijaan palan halusta huoltaa ja silittää talvella kaappiin jääneet ohuemmat vaatteet taas käyttöön ja siistiä neuleeni kovan kulutuksen jäljilt paraatikuntoon.

  1. Oho, musta tuollainen julkisuus on tosi rohkeaa! 🙂 Ehkä voisin harkita tätä itsekin vuoden lopuksi.

   Olen tehnyt pitkälti samoja havaintoja kuin sinäkin. Olen itsekin alkanut harkita ostoksia pidempään. Olen myös samaa mieltä siitä, että kannattaa säästää ja panostaa rahallisesti juuri niihin vaatteisiin, jotka oikeasti haluaa sen sijaan, että tyytyisi vähän halvempaan ”jotain sinne päin” -vaihtoehtoon. En ole koskaan katunut niitä ostoksia, joita olen oikeasti harkinnut ja joista olen ollut siksi valmis maksamaankin enemmän. Parasta on kyllä, kun jotain kauan etsimäänsä löytää kirpputorilta – mahtavaa, että olet tehnyt löytöjä! 🙂

Rekisteröitymällä Lilyyn kommentoit kätevämmin ja voit perustaa oman blogin. Liity yhteisöön tästä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *