Viisi vinkkiä ostohimon taltuttamiseksi

Olen jo vuosia pyrkinyt viemään kuluttamistani jatkuvasti vastuullisempaan suuntaan, mutta yhdellä osa-alueella minulla on silti vielä paljon parannettavaa: ostan uusia vaatteita enemmän kuin tarvitsisin.

Olen ollut vaatteista ja estetiikasta kiinnostunut jo lapsesta asti, ja saan niistä paljon iloa. Vaatteista pitämisessä ei ole mitään pahaa, mutta se ei saisi johtaa siihen, että parin vuoden välein kaapista löytyy Ikea-kassillisen verran myytävää kirpputorille. En ole vaatehulluudestani erityisen ylpeä, mutta mielestäni itseltä on tärkeää vaatia samaa rehellisyyttä kuin vaatteet valmistavilta brändeiltä.

Shoppailuhimo ei kuitenkaan ole mikään luonnonvoima, jota vastaan on turha taistella. Siihen kuin niin moneen muuhunkin asiaan voi puuttua määrätietoisella asennemuutoksella. Tässä viisi vinkkiä, jotka itse olen havainnut tehokkaiksi ostohimon yllättäessä!

Tunnista, mistä ostamisen tarve syntyy

Minulla tulee usein tarve ostaa jotain, kun olen tylsistynyt, epävarma tai stressaantunut. Ostaminen tai uudesta hankinnasta haaveilu tuo hetkellisesti hyvän fiiliksen, joka on kuitenkin tutkitusti lyhytaikainen. Ostoksen tuomaan hetken hurmaan voi myös jäädä koukkuun. Usein ostohimo syntyy muusta kuin todellisesta tarpeesta. Yritän nykyään olla palkitsematta itseäni ostamalla jotain. Ennemmin menen vaikka syömään ravintolaan.

Kirjaa ylös sekä vaatehaaveet että ostokset

Olen viime vuodesta asti kirjannut ylös kaikki ostamani vaatteet. Lisäksi pidän kännykässä listaa asioista, jotka haluaisin ostaa. Ostosten ylös kirjaaminen auttaa usein huomaamaan, että kuluttaa enemmän kuin luulee. Toivelista puolestaan auttaa huomaamaan, miten hetkellisiä erilaiset vaatehaaveet ovat.

Osta vain täydellistä – vaikka se olisikin liian kallista

Usein huomaan ostaneeni ihan kivan korvikkeen tavaralle, jonka olisin oikeasti halunnut, mutta joka ostohetkellä tuntui liian kalliilta. Kannattaa kuitenkin ennemmin säästää täydelliseen talvitakkiin, kuin ostaa sellainen, joka tuntuu ihan hyvältä. Hyvää kannattaa odottaa ja sen eteen nähdä vaivaa, aina. Sitä paitsi, kun yhteen hankintaan panostaa, on varaa ostaa vähemmän ihan kivoja tavaroita nurkkiin pyörimään.

Tylsä ja klassinen = hyvä

Ainakin oma makuni on viime vuosina muuttunut. Yksinkertainen tyyli on aivan hyvä ja parhaita vaatehankintoja ovat toimivat perusvaatteet. Tulin tähän lopputulokseen huomattuani, että vaatekaappini käytetyimpiä vaatteita olivat hillityt kauluspaidat, yksiväriset housut, neutraalin väriset neuleet ja mustat peruskengät. Suosin nykyään vaatteita, joita käyttäisin 50-vuotiaanakin. Trendikästä? Ei. Tyylikästä? Toivottavasti!

Huolla itsellesi uusi vaatekaappi

Vaatteiden huoltaminen sitouttaa meidät siihen, mitä vaatekaapissamme on jo. Huonosti istuvia vaatteita voi myös korjauttaa sopivammiksi. Viikoittainen (tai kuukausittainen!) vaatteiden korjaus- ja huoltosessio on auttanut arvostamaan viikosta ja vuodesta toiseen hyvin palvelevia perusvaatteita sekä huomaamaan, että kuluminen voi olla myös kaunista.

Tämän listan ylös kirjaaminen on myös hyvä muistutus itselleni, sillä viime aikoina huomaan taas viettäneeni vähän turhan paljon aikaa erilaisilla nettikirppiksillä löytöjä metsästäen. Ehkä on olemassa jotain ostoshimosta kärsivien vertaistukiryhmiä? Jaa omat ajatuksesi kommenttiboksissa!

Millä tavoin te olette onnistuneet vähentämään kuluttamista?

muoti vastuullisuus
Kommentit (2)
  1. Kaikkein helpoin tapa ostohimon taltuttamiseen itsellä ollut on se, ettei aseta itseään houkutuksille alttiiksi mainoksien, nettisivujen tai kauppojen suhteen. Kun kieltäytyy mainoksista, lopettaa turhan nettikaupoissa selaamisen ja kauppojen kiertelyn lakkaa myös vastaanottamassa paljon ärsykkeitä siitä, mitä sinun tulisi just nyt haluta. Kun ostohalu ei tunge mielen päälle jatkuvalla syötöllä on aikaa ajatella niitä asioita mitä ihan oikeasti tarvitsee. Joskus se on se uusi neule tai takki, mutta ainakin sen ostaminen tulee tarpeen eikä halun tunteesta. Tai ainakin niin olisi täydellisessä maailmassa, sillä eipä meistä kukaan varmasti saa itseään 100% irti uusien tuotteiden kaipuusta/niiden hankkimisen halusta ja se on ihan ok.

    https://astuharhaan.wordpress.com/

    1. Tuo on kyllä ihan totta! Huomaan itse myös Instan selaamisen herättävän helposti houkutuksia – siellä kun mainonta on upotettu muun sisällön sekaan.

Rekisteröitymällä Lilyyn kommentoit kätevämmin ja voit perustaa oman blogin. Liity yhteisöön tästä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *