Zero waste -kikka: Palasaippuasta nestesaippuaa

Pitkään ajattelin palasaippuoiden olevan jonkinlainen reliikki menneisyydestä, vanhanaikaisuuden huipentuma, jollaisia näkee vain isovanhempien luona — vähän niin kuin kangasnenäliinat. Sitten tajusin, että todellisuudessa palasaippua (aivan kuten ne kangasnenäliinatkin) on nerokas keksintö. Sen lisäksi, että palasaippuan mukana tulee huomattavasti vähemmän pakkausjätettä kuin nestesaippuan, myös niiden kuljetus on tehokkaampaa, kun ei kuljeteta tuotetta, joka on enimmäkseen vettä. Ja kaiken lisäksi palasaippuat ovat huomattavasti nestemäisiä versioita halvempia. Ihan 6–0 juttu siis!

Joskus nestesaippua on kuitenkin yksinkertaisesti kätevämpää. Aina ei esimerkiksi ole mahdollista säilyttää palasaippuaa ilmavasti. Onneksi silloinkaan ei tartte lähteä erikseen saippuakauppaan, vaan voi yksinkertaisesti tehdä nestesaippuaa itse. Se on nimittäin yllättävän helppoa!

palasaippuasta nestesaippuaapalasaippuasta nestesaippuaapalasaippuasta nestesaippuaa

Nestesaippuan tekeminen palasaippuasta

Tarvitset: saippuaa, raastimen, kattilan ja pumppupullon (esim. vanha nestesaippuapullo).

  1. Raasta saippua (kuva 2). Itse käytin useita erilaisia kaapin perällä pitkään pyörineitä jämäsaippuoita. Oikein kovan saippuan saattaa saada pienittyä helpommin veitsellä. Varmista kuitenkin, ettei sekaan jää raastetta isompia paloja, sillä ne eivät sula.
  2. Mittaa saippuaraasteesi. Omista saippuoistani tuli noin kolme desiä raastetta.
  3. Keitä tuplamäärä vettä saippuaraasteen määrään nähden. (Minun tapauksessani siis 6 dl.) Kun vesi kiehuu, laita levy pois päältä ja sekoita raaste veteen. Sekoita, kunnes palasia ei enää näy. Jos saippua ei meinaa liueta, sauvasekoitin auttaa.
  4. Siirrä syntynyt lieju (kuva 3) syrjään jäähtymään. Useimmissa ohjeissa kehotetaan jäähdyttelemään saippuaa yön yli, mutta itse olen kärsimätön ja tapaan yleensä odottaa vain joitakin tunteja.
  5. Kun saippuamömmö on jäähtynyt, se on todennäköisesti aika kiinteää (kuva 4). Koostumus riippuu paljon sekä saippuasta että käyttämäsi veden määrästä. Sekoita saippuaa sauvasekoittimella. Jos lopputulos on liian kiinteä, lisää kuumaa vettä, kunnes koostumus miellyttää. Itse tykkään saippuasta aika paksuna, joten oikein juoksevasta saippuasta diggailevat saattavat haluta lisätä veden määrää suoraan vaiheessa 3.
  6. Lisää halutessasi pari tippaa eteeristä öljyä hajusteeksi.
  7. Kun saippuan koostumus miellyttää, anna sen jäähtyä taas hetki ja annostele sitten pumppupulloon. Voilá! Omasta satsistani syntyi lähes litra nestesaippuaa, joten sitä riitti kivasti kahteen pulloon.

Jos zero waste -kikat kiinnostavat, lue myös nämä:

Zero wasten ei ole pakko olla kallista

Zero waste -siivousaineet

Viisi tapaa, joilla vähensin roskaa

*

FACEBOOK / BLOGLOVIN / INSTAGRAM

koti diy tutoriaalit vastuullisuus
Kommentit (0)
Rekisteröitymällä Lilyyn kommentoit kätevämmin ja voit perustaa oman blogin. Liity yhteisöön tästä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *