TB: Hääkoristelut ja -kukat

Meidän häitä juhlittiin huhtikuussa 2017. Hääsuunnittelussa periaatteenamme oli pitää juhlajärjestelyt linjassa arvojemme kanssa, mikä näkyi mm. kasvisruokana ja jo olemassa olevien tarvikkeiden uudelleen käyttämisenä. Koristeluun on helppo saada kulutettua paljon rahaa, aikaa ja luontoa, mutta me emme halunneet tuhlata näistä mitään. Halusimme järjestää hääkoristelut ja hääkukat vastuullisesti. Inspiraatiota etsiessä sukelsin antaumuksella Pinterestin syövereihin ja luin joitakin blogeja, mutta pidättäydyin käymästä häämessuilla tai muissa kaupallisissa häätapahtumissa.

Emme halunneet käyttää omaa tai kaasojen ja bestmanien aikaa askartelumaratoneihin, vaan pyrimme yksinkertaiseen ja pienellä vaivalla toteutettavaan hääkoristeluun. Panostimme siihen, että etsimme niin kauniin juhlapaikan, että koristeita ei tarvittaisi paljoa. Luotimme myös pitkälti siihen, mitä meidän ja vanhempiemme kodeista jo löytyi. Rakastan kukkia ja kynttilöitä, joten oli helppo päättää, että juhlatila koristeltaisiin niillä.

Koristeita kaappien kätköistä

Ihastuin Pinterestissä lasipulloihin koottuihin kukkiin ja päätimme alkaa keräämään kirkkaita lasipurkkeja ja pulloja. Pyysimme heti mukaan myös vanhempamme, sisaruksemme, kaasot ja bestmanit, jotta purkkeja saataisiin kasaan riittävästi. Tässä helpotti myös se, että lähipiirissä ja kotona oli pieniä lapsia, joten lastenruokapurkkeja saatiin helposti kasaan. Pesimme kaikki tyhjentyneet hillo- ja kurkkupurkit, maustekastikepullot, limupullot ynnä muut. Ainoat rajoitteet purkeille oli, että niiden tuli olla kirkkaita ja tekstittömiä yhtenäisyyden säilyttämiseksi. Lopulta pulloja ja purkkeja saatiin puolessatoista vuodessa kokoon liki 200 kappaletta.

Lasipurkkien ja -pullojen lisäksi kokosimme meiltä ja äitini luota lyhtyjä juhlapaikan portaikon valaisemiseksi. Käytimme myös kahta isoa vaasia vanhempieni metsästä kerätyille oksille, joihin oli sisällä ehtinyt kasvaa jo hiirenkorvat.  Lisäksi anoppini järjesti vihkitilaan pylväät varastostaan löytyneistä laatikoista, vanhoista kirjoista, korkeista kynttilänjaloista ja isoista kynttilöistä.

Meillä oli varastossa kolme vanhaa ikkunaa, jotka odottivat vielä pääsyä osaksi sisustustamme. Päätimme ottaa juhlatilan tunnelmaan sopivat ikkunat osaksi juhlakoristeluja, kirjoitimme niihin pois pyyhittävällä tussilla istumajärjestykset. Emme merkinneet pöytiin kuitenkaan tarkkoja istumapaikkoja, joten paikkakortteja ei tarvittu. Minä ja mieheni istuimme isoimmassa pöydässä ystävien keskellä, joten omat paikkamme merkitsimme lapsuuskuvilla. Myös kakkukoriste löytyi kaapista, sillä kakun päälle pääsi kaksi sutta, jotka aikoinaan saimme samalla kertaa pääsiäisenä (lapselta kähvelletyistä) suklaamunista vuosia aiemmin. Olin tuolloin sattumalta säästänyt nuo sudet. (kuva susista löytyy täältä)

Kukkia, valtavasti kukkia

Lasipurkkeja varten ostimme tuikkuja ja kukkia, valtavasti kukkia. Kukat hankin kaikki läheisestä Kaivokukan myymälästä, koska sieltä sain heti kukista tiedustellessa parasta palvelua. Tilasin lopulta itselleni pienen hääkimpun ja kukista tehdyn hiuskorun. Mieheni ja lapsemme saivat kukkavieheet. Loput kukista tilasimme isoissa punteissa ja asettelimme ne kaasojen ja anoppini kanssa purkkeihin ja pulloihin. Vaikka hoidimmekin kukkien asettelut pöytiin itse, oli ammattilaisesta paljon apua. Kävin kukkakauppiaan kanssa läpi eri kukkalajeja, jotka sopivat juhliemme ajankohtaan ja tyyliin. Ainoa toiveeni oli se, että kaikkien kukkien tulisi olla valkoisia, muuten annoin kukkakauppiaalle vapaat kädet hankkia sovitulla summalla mahdollisimman paljon erilaisia kukkia suhteessa arvioomme purkkien vetoisuudesta.

Olin todella tyytyväinen kaikkiin juhlakoristeluihin ja kukkiin. Kun purkin ja pullot olivat erilaisia tuli myös pöydille kootuista asetemista erilaisia. Yhtenäinen väri piti kuitenkin kokonaisuuden hyvin kasassa. Rento tyyli tuki hyvin yhteistyötä. Osa meistä asetteli kukkia pulloihin ja purkkeihin ja toiset kuljettivat ja asettelivat niitä juhlatilaan. Juhlaseurue toimi hyvin yhteen ja valtavat määrät kukkia löysivät nopeasti paikkansa suuressa juhlatilassa.

Ajatus kukkien kertakäyttöisyydestä kauhistutti minua. Olisi kammottavaa luonnonvarojen tuhlausta heittää kasvihuoneissa kasvaneet ja pitkiäkin matkoja kuljetetut kukat yhden päivän jälkeen roskiin. Vapaamuotoiset asetelmat oli onneksi helppo purkaa ja jakaa uusiokäyttöön juhlien jälkeen. Myös vieraat ihastuivat juhlien päättyessä, kun pyysimme heitä keräämään mukaansa isot kukkakimput, ettei kukkia tarvitsisi heittää pois. Viimeisellä lautalla Kauppatorin suuntaan olikin iloisia matkustajia ja niin monta kukkakimppua, että vain hiuksissani olevista kukista saattoi päätellä minun olevan morsian. Seuraavana päivänä saimme useita kuvia ihanista kukka-asetelmista, joita vieraamme olivat kotona tehneet hääkukistamme.

Kaikki postaukset tagilla HÄÄT

KUVAT: Häämme kuvannut Juho Vee.

suhteet oma-elama tapahtumat-ja-juhlat vastuullisuus
Kommentit (2)
  1. Ihana postaus! Kivasti pääsit uusiokäyttää monia asioita. Itsekkin olen miettinyt kuinka häistä saisi mahdollisimman ekoystävälliset ja kuinka koristeluun saisi tuotua paljon kierrätettyä tavaraa. Nuo lasipurkit oli tosi kiva idea!

    1. Kiitos <3 Ihanaa, että ekologisuus on yhä useammin mielessä häitä suunnittelevilla. Paljon onnea morsiamelle!

Rekisteröitymällä Lilyyn kommentoit kätevämmin ja voit perustaa oman blogin. Liity yhteisöön tästä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *