Inkiväärisimaa vapuksi

Vielä ehtii tehdä vappusimaa! Yllätyin, kun tajusin miten pian vappu on taas täällä. Tänä vuonna pääsiäinen oli niin myöhään, että ainakin minun sisäinen kevätkelloni on ihan sekaisin. Nyt, kun vasta olen toipumassa pääsiäisestä, onkin jo aika valmistautua vappuun. En olisi edes tajunnut vapun tuloa, jos äitiniei olisi huomauttanut asiasta.

Siman valmistaminen on loppujen lopuksi varsin helppoa. Oikeastaan hommaa ei voi sössiä muuten kuin laittamalla liikaa hiivaa tai käyttämällä juoman kiljuksi. Lapsuudestani muistan yhden ratkiriemukkaan vapun, jolloin äitini oli kai laittanut simaan hieman liikaa hiivaa. Paine pullojen sisällä oli kasvanut niin kovaksi, että sima purskahti kattoon, kun pullo avattiin. Meillä lapsilla riitti riemua, kun nauroimme kattoon kiinni jääneitä simarusinoita. Äitiänikin alkoi pian naurattaa meidän lasten ihastus. Vielä näin liki 30 vuotta myöhemmin kutsutaan itse tehtyä simaa perheessämme kattosimaksi.

Omassa perheessäni olen usein turvautunut äitini valmistamaan simaan. Olemme usein juoneet myös kaupasta ostettuja simoja ja todenneet niistäkin perinteiset simat parhaimmiksi. Päätin kuitenkin tänä vuonna valmistaa siman itse. Oman simani halusin maustaa perinteisen sitruunan lisäksi myös inkiväärillä.

Lue myös:

Vappu goes zero waste

Inkiväärisima

Ainekset

2
sitrunaa (luomu)
pala
inkivääriä (noin 6cm)
250 g
fariinisokeria
250 g
sokeria
4 l
vettä
0,75 tl
kuivahiivaa
Lisäksi
~1 dl
sokeria (hieman jokaiseen pulloon)
rusinoita (muutama jokaiseen pulloon)

Tee näin:

Mittaa puhtaaseen ämpäriin (tai muuhun isoon kannelliseen astiaan) sokeri ja fariinisokeri.

Pese toinen sitruunoista hyvin ja kuori siitä keltainen osa sokereiden joukkoon. Kuori ja paloittele inkivääri. Lisää inkivääri sokereiden joukkoon.

Kiehauta puolet vedestä ja kaada sokereiden päälle. Sekoita kunnes sokeri on täysin sulanut. Lisää loput vedet. Purista sitruunoista mehu ja lisää se simaan. Sekoita.

Ota pieni määrä vielä lämmintä (noin 40 asteista) simaa astiaan ja sekoita siihen kuivahiiva. Kun hiiva on täysin liuennut veteen, sekoita se simaan.

Peitä astia kannella ja anna siman käydä huoneenlämmössä seuraavaan päivään.

Siivilöi simasta sitruunankuoret ja inkivääri. Laita pulloihin hieman sokeria (noin 1tl/pullo) ja muutama rusina pohjalle. Pullota sima. Käytä kierrekorkillisia pulloja. Jätä korkit mieluummin hieman löyhälle kuin todella kireälle, koska paine pullon sisällä kasvaa käymisen jatkuessa.

Sima valmistuu viileässä noin viikon aikana ja huoneenlämmössä noin kolmessa päivässä. Sima on valmista, kun rusinat nousevat pintaan.

Annoksesta tulee noin 4,5 litraa valmista simaa.

Sima säilyy jääkaapissa noin viikon.

koti ruoka-ja-juoma
Kommentit (3)
 1. Voi hitsi, pitäisikö sitä pieni satsi laittaa tulemaan kun vielä tosiaan ehtisi! Äitini teki aina hirvittäviä saavillisia kun olin pieni, ja lopulta ei jaksanut tehdä kun siinä oli niin iso työ. Itse älysin myöhemmin omilleni muutettua, että simaa voi tehdä myös ihan vaikka vaan pari litraa jos siltä tuntuu. 😀

  1. Ihan totta. Mullakin on käytössä perinteistä ämpäriä puolet pienempi 5 litran ämpäri, koska iso ämpärillinen simaa tuntuisi liioitteluta. Luulen, että tämä määrä menee meillä neljälle hyvin, koska mieheni ja esikoiseni ovat aikamoisia simaimureita.
   Pienemmissä määrissä kannattaa olla erityisen tarkka hiivan kanssa, ettei sitä tule liikaa 🙂

 2. Inkiväärisima | Suomen Uutiset Luotettavuus
  12.7.2020, 22:13

  […] Inkiväärisimaa vapuksi – Varpain jaloin | Lily – Inkiväärisima . Ainekset 2 sitrunaa (luomu) pala inkivääriä (noin 6cm). […]

Rekisteröitymällä Lilyyn kommentoit kätevämmin ja voit perustaa oman blogin. Liity yhteisöön tästä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *