Kirjasuositus Zero waste -henkeen

Tein kirjastoon varauksen jo tammikuussa kahdesta Zero waste -aiheisesta kirjasta ja viimein toukokuussa ja kesäkuun alussa sain kirjat itselleni. Ehdin juuri sopivasti lukemaan nämä innostavat opukset ennen muutoa. Kiitos jälleen kerran kirjastolle! (voisin loputtomasti kehua kirjastoja, jotka tekee paitsi minimalistisen myös zero waste -elämän helpommaksi, mutta tein sen jo aiemmin täällä..). Sain siis viimein käsiini innolla odottamani opukset, jotka todella olivat odottamisen arvoiset.

Kirjat ovat inspiroineet minua tekemään lisää suunnitelmallisia muutoksia kotiimme ja uudessa kodissa haluan pienentää paitsi jätteen määrää, myös jätteiden käsittelyyn käytettävää tilaa ja aikaa. En olisi helmikuussa Zero waste -haastetta aloittaessani voinut kuvitella miten paljon se tulisi vaikuttamaan siihen miten elämme. Jo nyt jotkin sellaiset asiat/toimintatavat, jotka vielä vuoden alussa tuntuivat hankalilta tai vaikeasti lähestyttäviltä ovat muuttuneet osaksi ihan tavallista elämää. Olen myös ollut hyvin iloinen siitä miten perheeni on ottanut tämän vastaan. Kirjoista olen myös saanut vastauksia niihin kyseenalaistuksiin, joita puolisoni on esittänyt. On paljon helpompaa perustella meidän kaikken elämään vaikuttavia muutoksia, jos voi kyseenalaistettaessa vastata  jotain muutakin kuin: ”en tiedä, mutta se tuntuu oikealta”. Tietenkin pohtimamme kysymykset ovat samoja, joita muutkin ovat ennen meitä pohtineet.

jaahyvaiset.jpg

Tänä keväänä julkaistu Otso Sillanaukeen Zero Waste jäähyväiset jätteille on tietääkseni ensimmäinen suomenkielinen zero waste -kirja. Moni on varmasti kuullut Sillanaukeen zero waste -elämästä lukuisista lehtijutuista ja hänen Nollahukka-blogistaan. Kirja on erinomainen ja helppolukuinen opas nollahukkaelämään. Sillanaukee käy asioita läpi yksi huone kerrallaan. Luvuissa tulee esiin paljon hyviä vinkkejä muutosten tekemiseen ja jokaisen luvun lopussa on vielä listat muutoksista kolmessa eri haastavuuskategoriassa. Huomasin, että meidän kotona toteutettavista valinnoista esimerkejä löytyi kaikista kolmesta kategoriasta, eli haastavuus lienee hyvin henkilökohtainen käsitys – meillä ei suinkaan siis toteuteta vielä edes kaikkia niitä helppo-kategorian tekoja. Kirja oli helppoa ja inspiroivaa luettavaa.

cover.jpg.rendition.460.707.pngBea Johnssonin Zero Waste Home: The Ultimate Guide To Simplifying Your Life vuodelta 2013 on perusteellinen ja käytännönläheinen opas yksinkertaistamiseen ja jätteen vähentämiseen. Johnsson kertoo elävästi ja omiin kokemuksiinsa perustuen millaisia ratkaisuja hän ja hänen perheensä on tehnyt zero waste -elämässään. Erityisen rohkaisevaa tässä kirjassa on se, että Johnsson on tehnyt muutokset jo perheellisenä kahden lapsen äitinä. Johnsson kertoo avoimesti paitsi ylilyönneistään ja ”pakkomielteestään”, joka häntä riivasi zero waste -siirtymän alussa, myös niistä epäilyistä, joita hänen perheensä oli siirtymän alussa esittänyt ja miten koko perhe lopulta asettui idean puolelle. Johnsson kannustaa jokaista etsimään itselleen sopivan tavan toteuttaa zero waste -elämäntapaa. Ei ole olemassa tapaa, joka sopisi kaikille, vaan jokainen voi sovittaa elämäntapansa sille tasolle, joka on itselle paras ja sopivin. Etenkin näin vanhemman näkökulmasta olin ilahtunut siit miten Johnsson sanoittaa zero waste -elämäntavasta myös lapsille kertomisen tärkeyden. Vanhempina olemme vastuussa siitä, että otamme lapset osaksi perheen elämäntapaa niin, että he tietävät miksi teemme tiettyjä valintoja eivätkä vain toteuta niitä sokeasti.

Suosittelen molempia kirjoja varauksetta kaikille aiheesta kiinnostuneille olitpa sitten jo kokeneempi jätteen välttelijä tai vasta herännyt kiinnostumaan zero wastesta. Olen varma, että saat kirjoista inspiraatiota, rohkeutta ja ideoita tehdä elämästäsi ekologisempaa ja vähentää tuottamasi jätteen määrää.

Kuvat: täältä ja täältä.

puheenaiheet vastuullisuus suosittelen kirjat
Kommentit (6)
 1. Tuo Otso Sillanaukeen kirja kiinnostelee suuresti myös tässä osoitteessa. Se pitää ehdottomasti lukea vielä tämän vuoden aikana. 🙂

  1. Ehdottomasti lukemisen arvoinen kirja! Suosittelen lämpimästi 🙂

 2. Kiinnostavalta kuulostaa! Hei, miten sun blogia pääsee seuraamaan? Yleensä näissä Lilyn blogeissa on etusivulla jokin nappi, josta voi klikata itsensä seuraajaksi, mutta tässä ei ole.

  1. Moi, kiitos kommentista! Tässä leveässä näkymässä sivupalkki kaikkine tietoineen aukeaa, kun painaa tuota mun naaman kuvaa oikealla ylälaidassa. Sieltä pääsee klikkaamaan seuraamisen. Blogi löytyy myös FB:sta nimellä Varpain jaloin.

   Olisiko sun mielestä parempi käyttää sivua perinteisellä näkymällä, jolloin kuvaukset ja arkistokin näkyy sivussa koko ajan?

   1. Kiitos ohjeista! Hoksasinkin sen oikeastaan heti kommentin jättämisen jälkeen 😀 On mulla kyllä jokin toinenkin blogi jäänyt seuraamatta samasta syystä eli ehkä toi on hieman hankalaa designia, vaikka kivalta näyttääkin.

    1. Kiitos tästä palautteesta. Taidan vaihtaa siihen vanhaan lay outiin käytettävyyden vuoksi, vaikka tää tosiaan näyttääkin kivalta. On ihan tyhmää, jos blogia on vaikea käyttää.

Rekisteröitymällä Lilyyn kommentoit kätevämmin ja voit perustaa oman blogin. Liity yhteisöön tästä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *