Kuinka paljon ostan vaatteita? 4/4

Vuosi sitten Lilyssä puhuttiin paljon ostolakoista. Itse en ryhtynyt ostolakkoon, koska tiedossa oli välttämättömiä ostoksia ja porsaanreikien jättäminen tuntui minusta huijaamiselta. Päätin kuitenkin siltä istumalta alkaa kirjaamaan vuoden ajan ylös kaikki vaateostokseni (16.10.2018-15.10.2019). Nyt kokonainen vuosi ostosten kirjaamista on kulunut. Paitsi, että kirjasin ylös sen mitä ostin ja mistä, kirjasin ylös ostoksen takana olevia ajatuksia.

Oma ohjenuorani on hankkia vaatteet ensisijaisesti tarpeeseen ja sillä ajatuksella, että ne kestävät käytössä vuosia. Pyrin myös huomioimaan ympäristövaikutukset ostoksia tehdessäni mahdollisuuksien mukaan. Aina en tavoita omia standardejani esimerkiksi käytettävissä olevan ajan tai budjetin vuoksi. Tässä viimeisen neljänneken vaateostokset.

Heinäkuu

30.7.2019 Ostin Indiskasta Röhnisch yhteistyömalliston turkoosit villaviskoosihousut, kun löysin jo aiemmin bongaamani pehmeät ja lämpimät housut alennusmyynnistä. Käytän housuja paitsi kotihousuina myös lämpöhousuina tanssitunnille kävellessä. Olen niitä ihmisiä, jotka heti ensimmäisenä kotiin saapuessa vaihtaa vaatteet johonkin pehmeään ja mukavaan, joten kotivaatteita tarvitaan joka päivä.

Elokuu

6.8.2019 Kävin Ballerina Shopissa ostamassa Grishkon mustat pehmeät balettitossut. Vanhat tossuni oli tanssittu loppuun ja tarvitsin uudet illan balettituntia varten.

15.8.2019 Ostin mustat farkut/housut ja mustan puuvilla neuleen Vero Modasta. Minä tuhoan housuja aivan käsittämätöntä vauhtia! Onko kyse huonoista housuista vai minusta? Vanhat housut on korjattavissa, mutta haluan, että minulla on edes yhdet ehjät ja siistit housut. Käytän farkkuja lähes päivittäin. Nyt ostin myyjän suosituksesta hieman erilaista kangasta olevat housut, joilla oli henkilökunnan kokemuksilla jopa vuosien mittainen kokemus ehjänä pysymisestä. Harkitsen todella vahvasti housuvalikoimani laajentamista, josko ne silloin saisivat välillä hieman lepoakin ja pysyisivät pidempään ehjinä. Ohutta puuvillaneuletta olen kaipaillut jo kauan. Nyt sopiva osui kohdalle ja lähti mukaani.

22.8.2019 Ostin 50% alennuksella Lumoanin mustan Adele-mekon Nordic Design Pop Upista Faustin ensi-iltajuhliin. Sopivasti yhdistelemällä mekko sopii mainiosti erilaisiin tilanteisiin. On varsin käytännöllistä omistaa pari ensi-iltaan sopivaa asukokonaisuutta, koska meidän perheessä ensi-iltoja on useampi kerta vuodessa. Faustin jälkeen sama mekko on palvellut myös Riivaajien ensi-illassa Teatteri Jurkassa ja Triplan ensi-illassa Suomen Kansallisoopperassa. Kahdessa muussa ensi-illassa pukeuduin toiseen asuun.

23.8.2019 Ostin kolmet alushousut Lindexistä. En ollut muistanut pestä vaatteita tiiviin harjoitusrupeaman ja ensi-iltaan valmistautumisen keskellä.

29.8.2019 Kaksi pipoa ja yksi huivi Stockmannin A+ more -mallistosta. Ostin välikauteen sopivan sinivihreän silkkihuivin, koska minulla ei ollut yhtään siistiä kevyttä huivia. Lisäksi ostin keltaisen neulebaskerin, mistä olen haaveillut jo kauan. Ihastuin Pupulandia-malliston vihreän petrooliin pipoon, mutta sitten huomasin vaaleanpunaiseen taittavan nude-sävyn olevan täydellinen pari viime syksynä ostamalleni ylelliselle villahuiville, joten nappasin sen mukaani ja jätin vihreän pipon kauppaan. Viime talvena totesin mustan piponi olevan liian ohut talvikaudelle ja kaipasin paksumpaa seuralaista huivilleni. Kotona väri osoittautui sopivan huiviin juuri niin ihanasti kuin olin kuvitellutkin.

Syyskuu

5.9.2019 Ostin COSilta ison sinisen villapaidan. Viime syksynä ostamani villapaita huopaantui, kun mieheni laittoi sen vahingossa pesukoneeseen. Tästä uudesta paidasta on tullut suosikkini, jonka puen yhtä mieluusti töihin kuin oktonaoleskellessani.

7.9.2019 Ten Points nilkkurit kasvivärjättyä nahkaa. Viimeinkin sain välikausi kengät edellisten hajottua lopullisesti keväällä 2017. Ten Pointsin Pandorasta on tullut luottomallini, jollaiset minulta löytyy jo ennestään talvikenkinä kahdella ei paksuisella vuorella. Vanhin pari on ollut käytössä nyt 5 talvea ja ainoastaan nauhat on täytynyt vaihtaa välissä uusiin. Hyvien kokemusten vuoksi en edes pohtinut muita kenkiä hakiessani kestävää välikauteen sopivaa kenkäparia. Odotan uusilta kengiltäni monia yhteisiä vuosia!

30.9.2019 Taas alushousuostoksilla. Ostin kolmet alushousut ja pyjaman Lindexiltä. Alusvaatelaatikkoni sisältö on pahasti vanhentunut ja heitin pois kuudet parhaat päivänsä nähneet alushousut. Nyt laatikossa on 14 hyvät, mutta pyykkikiertoa helpottaakseni voisin siltikin hakkia vielä muutamat sillä en ehdi ja muista pestä pyykkiä arjessa siltikään riittävän usein. Pitkähihaisen paidan ja housut käsittävä pyjama oli heräteoston, mutta se osoittautui täydelliseksi. Vannoutuneena pehmeiden kotivaatteiden rakastajana minulla on aina aktiivista käyttöä pumpulinpehmeille vaatteille. Ilmojen viiletessä pitkät hihat aj lahkeet sekä villasukat on myös tarpeen, sillä pidämme huonelämpötilan kylmällä kaudella noin 17-19 asteessa.

Lokakuu

En ostanut yhtään vaatetta.

Mitä olen oppinut?

Listauksen aikana olen huomannut, että liian minimalistinen vaatekaappi ei sovi arkeeni. Monet vuoden aikana tekemistäni ostoksista on johtuneet yksinkertaisesti vaatteiden liian vähäisestä määrästä. Arjessa ei aina ehdi pitää yllä tiivistä pyykkikiertoa. Toisaalta vaatteet myös kuluvat nopeasti, kun niitä käytetään ja pestään joka viikko. Usein tilanne on kärjistynyt siihen, ettei vaatteita löydy kaapista, vaan ne puetaan suoraan päälle pyykkinarulta. Myös vuodenaikojen mukanaan tuomat lämpötilanvaihtelut tuo omat ongelmansa, koska en ole kiinnostunut useamman kapselivaatekaapin luomisesta.

Suurimmat puutteet vaatekaapissani on alaosissa. Minulla on koko vuoden ajan ollut käytössä pääsääntöisesti yhdet farkut, mutta se on johtanut ongelmiin niiden kuluessa nopeasti puhki. On selvää, että minun on kaikesta tuntemastani vastenmielisyydestä huolimatta suunnattava housuostoksille talvikautta ajatellen. Muuten löydän itseni pian taas tilanteesta, jossa joudun vetämään jalkaani rikkinäiset housut. Paikatut farkut joutuvat kuitenkin auttamatta vain vapaa-ajan käyttöön.

Vuoden aikana on tullut tehtyä kaksi hutiostosta, jotka eivät ole tulleet aktiiviseen käyttöön. Toinen on second hand Samujin takkimekko, joka ei lopulta vain tunnu istuvan tyyliini vaikka se superihana onkin. Toinen on Indiskasta ostamani musta mekko/tunika, joka ei jostain syystä vaan tunnu eikä näytä oikealta eikä ole päätynyt päälleni kuin kerran. Nämä vaatteet sis jatkavat elämäänsä jatkossa jonkun toisen omistuksessa (todennäköisesti siskoni luona, joka näyttää upealta vaateessa kuin vatteessa). Tapanani on antaa vaatteet pois ja ajatella vaatteeseen käytetyt rahat ”opintomaksuna” omasta tyylistä.

Toivon tulevaisuudessa löytäväni vaatekaappiini sellaisen balanssin, että omistamani vaatteet istuisivat määrän ja ja materiaalien puolesta jokapäiväiseen elämääni ja neljään vuodenaikaan. Toivon jatkossa ostavani vähemmän halpaketjuliikkeiden vaatteita ja pystyväni panostamaan harkitusti ympäristöä kunnioittavampiin merkkeihin ja second hand -vaatteisiin. Haluaisin myös ommella itse enemmän vaatteita. Uskallan väittää, että olen vuosien varrella oppinut tunnistamaan oman tyylini jo melko hyvin. En kaipaa juuri vaihtelua vaatekaappini ulkopuolelta, vaan pikemminkin hakeudun kerta toisensa jälkeen lempivaatteitteni pariin. Vaatekaapin balanssin löydyttyä varmasti myös vaatteiden ostaminen vähentyy tämänvuotisesta merkittävästi.

Kuvat: Pixabay.

Lue myös:

Kuinka paljon ostan vaatteita? 1/4

Kuinka paljon ostan vaatteita? 2/4

Kuinka paljon ostan vaatteita? 3/4

muoti ostokset vastuullisuus
Kommentit (4)
 1. Housuongelma johtunee surkeasta laadusta. Laadukkaita housuja saat esim. Vogliasta ja mummobröndistään huolimatta kivasta NP housukaupasta. 🙂

  1. Kiitos vinkistä! Täytyy käydä tsekkaamassa heidän tarjontansa 🙂
   Nyt olen kuluttanut puhki sekä Vero Modan että Nanson housuja. Näistä jälkimmäisen laadun oletin olevan kestävä, kun muissa vaatteissa niin on ollut. Saattaa myös olla, että minulle sattui huonolla tuurilla jokin maanantaikappale.

 2. Miulla on kestäneet pisimpään käytössä ehjänä Seppälän (sinänsä huono ”vinkki”, kun ei enää ole Seppälöitä :D) ja Lindexin housut – vasta vuoooooosien lähes päivittäisen käytön jälkeen ovat käytännössä hajonneet päälle. Nykyisestä Lindexin housulaadusta en tosin tiedä, kun en ole sieltä sattuneesta syystä moneen vuoteen alushousuja kummempia pöksyjä ostanut. Vielä on meinaan kahdet Seppälän housut kuosissa ja kauhulla odotan sitä päivää, kun ne lahoavat päälle ja joudun etsimään uusia. Kesällä ostin yhdet joustavat farkut Your Facesta testiin (alkuvuodesta ratkenneiden Seppälöiden tilalle, nyyh), mutta palataan niihin sitten parin vuoden päästä, jos ovat vielä silloin käytössä. 🙂

  https://astuharhaan.wordpress.com/

  1. Haaveilen juurikin sellaisista superkestävistä housuista 🙂

Rekisteröitymällä Lilyyn kommentoit kätevämmin ja voit perustaa oman blogin. Liity yhteisöön tästä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *