Kuinka paljon rahaa käytän kauneuteen?

pexels-photo-1438065.jpeg

 

Yhtenä iltana aloin pohtimaan sitä, kuinka paljon käytän rahaa kauneudenhoitoon vuositasolla. Olin juuri ostanut uuden palashampoon ja laskeskelin mielessäni sitä kuinka monta kuukautta tai osan tuotteista kohdalla kuinka monta vuotta tuotteet kestävät käytössäni ja kuinka paljon ne maksavat. Joidenkin tuotteiden kohdalla osasin arvioida sen helposti ja toisten kohdalla arvion sijaan astui arvaus. Pyörittelin päätäni hiljaa. Miten voin ostaa kosmetiikkaa kohtalaisen merkkiuskollisesti, mutta silti olla tietämätön käyttämieni tuotteiden hinnasta tai siitä kuinka usein niitä kannan kassalle? Enkö todellakaan kiinnitä aiaan sen kummempaa huomiota? Olen kulutuskäyttäytymiseltäni suhteellisen tarkka, mutta huomasin nyt syvän aukon tiedoissani.

Pidän itseäni kohtalaisen minimalistisena kauneusrutiineissani, mutten kuitenkaan mikään askeetikko. Oikeasti minulla ei ole aavitustakaan siitä mikä on keskiverto tai ylipäätään siitä mitä muut naiset tekevät kauneutensa eteen. Itse olen kuitenkin muuttanut tapojani paljonkin suhteessa aiempaan minimalismin ja ekologisuuden nimissä. Kaapeistani ei löydy useampaa kappaletta samaa tuotetta (ellei sitten lasketa eri sävyisiä kynsilakkoja) ja olen karsinut reilusti käyttämieni tuotteiden määrää. Kaikki käyttämäni kosmetiikka on luonnonkosmetiikkaa. Olen myös aika merkkiuskollinen kosmetiikkaostoksilla. Ihoni on herkästi ärtyvä ja hiukseni oikukkaat, joten pysyttelen siksi mielelläni tuotteissa, jotka tiedän itselleni sopiviksi. Käännyn usein tuttujen hyväksi havaittujen tuotteiden puoleen myös siksi, että haluan käyttää kaikki ostamani tuotteet täysin loppuun ennen uuden ostamista ja virheostos luonnollisesti vesittäisi tämän heti.

Tein karkeita arvioita ja hain suosikkituotteitteni hintoja nettikaupoista. Shampoopala ja etikkahuuhde kestävät noin 3-4kk, samoin kasvovoide ja deodorantti. Kasvovetenä käyttämääni kukkaisvettä kuluu hieman enemmän ja nopeammalla tahdilla ja käsivoiteen menekkiä en osaa järkevästi edes arvioida. Tein pitkän kokeilun palamuotoisen kasvoputsarin kanssa, mutta syksyn tullen ihoni alkoi kuivumaan niin pahasti ja ärtymään milloin mistäkin, että palasin vanhan tutun, mutta verrattain kalliin, kasvoputsarin käyttäjäksi. Vaikka muovipakkaus ahdistaa, niin kivuliaat ja hilseilevän kuivat kasvot ahdistaa vielä enemmän. Kasvopalaa käytän nyt loppuun suikusaippuan ominaisuudessa. Listasin päivittäin ja harvemmin käyttämiäni tuotteita hiustenhoitoa, kasvojen hoitoa, meikkiä, vartalotuotteita ja hajuvesiä. Vihkon rivit täyttyivät tuote kerrallaan. Aloin epäilemään, etten ehkä sittenkään ole niin minimalistinen kuin kuvittelen olevani. Löytäessäni tuotteiden hinnat joko kerroin tai jaoin hintoja vastaamaan arviotani vuosittaisesta kulutuksesta. Lopulta käsissäni oli arvioitu summa, noin 785€. Tästä summasta puuttuu yhä kampaajakäynnit ja satunnaiset hemmotteluoidot.

Kaiken tämän pohtimisen ja laskemisen jälkeen, en edelleenkään tiedä kuinka paljon rahaa kulutan kauneuteni hoitoon (olkoonkin, että monet listaamistani tuotteista ovat ihan puhtaasti myös hygieniaan liittyviä kuten saippuat ja deodorantti yms.). Ylläni leijuu hieman kauhistunut tunne siitä, että todellinen summa on reilusti korkeampi, jossain tuhannen euron ylittävällä alueella. Onko tämä oikeasti paljon vai vähän? Se riippuu varmasti siitä mihin vertaa. Sen verran asia kuitenkin jäi minua kiusaamaan, että päätin asettaa itselleni tehtävän ensi vuodelle. Vuoden 2019 ajan kirjaan ylös kaikki kosmetiikkaan ja kauneudenhoitoon liittyvät ostokset mukaanlukien palvelut (esim. kampaaja). Jaan vuoden neljään kolmen kuukauden mittaiseen jaksoon tammi-maaliskuu, huhti-kesäkuu, heinä-syyskuu, loka-joulukuu. En halua aloittaa tarkkailua nyt joulukuussa, koska olen vastikään tehnyt kosmetiikkaostoksia useammasta tuotteesta. Toiveeni on, että saisin konkreettisen summan, jotta osaisin liittää sen budjettiini ja tarvittaessa harkita ostosteni tarpeellisuutta.

 

Tiedätkö sinä kuinka paljon käytät rahaa kauneuteen vuositasolla?

 

Lue myös:

Kauneudesta

5+1 syytä käyttää palashampoota

Miniaskelin kohti minimalismia: Kosmetiikka ja purnukkameri

Zero Waste -valintoja kylpyhuoneessa

 

 

Kuva: Pexels.

Kommentit (4)
 1. Olen aika laiska käyttämään kosmetiikkaa, joten veikkaisin, että menee paljon vähemmän rahaa. Ostan kyllä mielestäni ihan laadukasta Madaraa, kerran tai pari vuodessa alepäiviltä. Shampoot lähinnä Sokoksen hiusviikoilta, suihkushampoot, deodorantit, käsirasvat, jalkarasvat ja sellaiset marketista Urtekramilta. Meikkejä ostan tosi harvoin, yleensä jotain ekomerkkejä Vegekaupasta tai tavarataloista. Parfyymit on meillä töissä kielletty, joten en osta niitä enää, lahjaksi saatuja joskus harvoin iltamenoihin laitan. Valistunut veikkaukseni on, että yhteensä näihin menee noin 200 euroa vuodessa. Kampaajalla voisi yrittää vähän useammin käydä, mutta kun on pitkät hiukset, en oikein näe siihenkään tarvetta. Äiti leikkaa latvat silloin tällöin 🙂

  1. Wau! Tuota vois varmasti sanoa hyvällä omallatunnolla minimalistiseksi.

   Mulla luottotuotteissa mm. Madara, Melvita, Boho, Nurme, Flow, We love the planet, Acorelle, Pai, Alima pure, Terre d’Oc, Estelle & Thild, Sabe masson, Less is more… Sit tuotteita vaihtelevasti myös Urtekramilta, Santelta ja Centifolialta. Pääsääntöisesti siis perus laadukasta, muttei hintahaitarin kalleimmasta päästä. Mä käyn kampaajalla ehkä 2-3 kertaa vuodessa. Kasvatan hiuksia pitkiksi ja mitään värejä ei ole laitettu enää vuosikausiin.

 2. Oon miettinyt tätä paljon viime aikoina, kun raha on ollut tiukassa. Hankala iho + köyhyys = vaikea yhdistelmä. 😀

  Olen onneksi löytänyt muutaman iholleni sopivan, riittoisan tuotteen. 

  Meikkiä en hirveästi käytä ja kampaajalla käyn noin kerran vuodessa tasaamassa latvat. 

  Ois kyllä mielenkiintoista tehdä kunnon laskutoimitus paljon rahaa menee vuodessa ja mistä vois vielä nipistää. 

  1. Toi oikukas/hankala iho on kyllä murheenkryyni täälläkin. Mun iho on vuosien varrela herkistynyt vähän kaikelle (en ole käynyt testeissä, niin tarkkoja aineita en tiedä) ja joskus tuotteista, joissa on sama (hyvin yksinkertainen!) INCI, toinen käy ja toinen aiheuttaa helahdusreaktion tai poltaa iholla. Siinä tulee hyvin nopeasti erittäin varovaiseksi uusien tuotteiden kokeilemisen suhteen.

   Mua jotenkin häiritsee ajatus siitä, että käytän mahdollisesti suuriakin summia kosmetiikkaan vuositasolla. Siksi oikeastaan haluankin tehdä tämän tarkkailun, haluan tietää kuinka paljon rahaa käytän kauneudenhoitoon ja mihin se raha ihan oikeasti menee.

Rekisteröitymällä Lilyyn kommentoit kätevämmin ja voit perustaa oman blogin. Liity yhteisöön tästä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *