Mitä on ayurveda?

forrest, hair, sunsetOlen viimeisen vuoden aikana alkanut ottaa yhä enemmän ayurvedan oppeja osaksi elämääni. Kävin ensimmäisen kerran konsultaatiossa jo vuosia sitten, mutta silloin en osannut soluttaa saamiani tietoja osaksi jokapäiväistä elämää. Ehkä olin silloin niin vahvasti suoritusmoodissa, että en osannut suhtautua uuteen oppimaani riittävän lempeästi.

Ayurveda on intialainen tuhansia vuosia vanha terveysoppi, ”elämäntietoa” (ayur=elämä, veda=tieto). Ayurvedassa ei uskota, että yksi tapa elää sopii kaikille, vaan jokainen on oma yksilöllinen sekoituksensa eri elementtejä. Tavoitteena on tasapaino, kokonaisvaltainen terveys ja hyvinvointi. Ayurvedassa otetaan huomioon fyysisen ja psyykkisen hyvinvoinnin lisäksi myös sosiaalisen elämä.

Ayurvedassa on kolme eri kehotyyppiä eli doshaa, jotka kuvaavat viittä eri elementtiä. Vata (ilma + eetteri), pitta (tuli + vesi) ja kapha (vesi + maa). Eri doshat vaikuttavat kaikissa ihmisissä, mutta usein jokin dosha on ihmisellä vahvin. Ihminen voi olla myös sekoitus kahta tai jopa kaikkia kolmea eri doshaa, joten kehotyyppien määrä nousee kokonaisuudessaan seitsemään. Ayurveda-asiantuntija määrittää kehotyypin pulssia lukemalla. Epätasapainotiloja hoidetaan tasoittamalla, eli kuumuutta hoidetaan viilentämällä jne.

sunset, forrest, toes

Hyvinvointia ayurvedasta

Viime talvena mieleni alkoi taas askarrella ayurvedan parissa ja tunsin, että nyt minun on oikea aika palata taas sen pariin oppimaan lisää ja soveltamaan oppimaani omaan elämääni. Iso merkitys minulle oikean lähestymistavan löytämisessä oli Rosi Sotkasiiran puheet lempeydestä, oman kehon ja mielen kuuntelemisestä ja hitaasti etenemisestä käydessäni ayurvedisessä kasvohoidossa viime kesäkuussa. Aloin nähdä ayurvedan enemmänkin itsestä huolehtimisen välineenä kuin suorituksena, jossa pyrkisin kohti täydellisyyttä.

Syksyllä menin taas ayurvedakonsultaatioon Pardaman Sharmalle, jolla olin käynyt aiemminkin. Toiveeni oli läytää apua palautumiseen ja energian ja elinvoiman löytymiseen parin vuoden takaisen loppuun palamisen jäljiltä, josta vieläkin oli merkkejä kehossani ja mielessäni. Pardaman puhuikin minulle paljon ayurvedan käsityksestä hyvästä elämästä. Puhuimme tasapainosta ja mielen hyvinvoinnista. Joulukuussa seurantakäynnillä tarkastimme suuntaa ja sitä millaisilla asioilla olisi paras vaikutus tasapainon löytymiseen.

Yllättäen juuri mielen hyvinvointin keskittymällä oloni on muuttunut radikaalisti. Tällä hetkellä mieleni tuntuu kirkkaammalta kuin vuosikausiin ja minussa on paljon positiivista energiaa sekä ajatuksen että liikkeen kannalta. Nukun hyvin ja herään virkeänä odottaen mitä kaikkea päivä tuo tullessaan. Iltaisin nukahdan tyynenä ja kiitollisena. Tunnen suurta rakkautta perhettäni ja läheisiäni kohtaan ja olen onnellinen saadessani jakaa elämäni heidän kanssaan. Mielen tyyntyminen on tuonut elämääni myös liikunnan ilon. Liikunnasta on poistunut kaikki suorittamisen maku. En liiku siksi, että ”pitää liikkua pysyäkseen terveenä” tai harmittele sitä, etten viitsisi liikkua. Liikun tavoilla, jotka tuovat minulle niin paljon iloa, että odotan taas pääseväni niiden pariin.

Hiljalleen myös muut elämän osa-alueet alkavat tavoittaa paikkaansa. Tiedän, että matkani on vielä kesken, mutta nautin tästä matkasta täysin rinnoin. Perusluonteeni kaipaa selkeitä suorituksia, tavoitteita, jotka saavutetaan mieluiten heti nyt. Kuka olisi arvannut, että hidastamalla ja vaatimustasoa laskemalla tavoitan jotain paljon enemmän kuin osasin odottaakaan.

lake, trees, shadows

Pohjoista ayurvedaa

Olin eilen Pohjoista ayurvedaa -kirjan julkkareissa Pur-kaupassa. Totta puhuen olin lukenut kirjan jo muutamia päiviä aikaisemmin. Kirjan on kirjoittaneet Mandip Kaur, Jaana Pokka, Pardaman Sharma ja Rosi Sotkasiira. Olin kuullut kirjasta jo ennen sen ilmestymistä Rosilta ja Pardamanilta ja olin todella odottanut sen ilmestymistä, joten olin varannut sen kirjastosta heti, kun se oli mahdollista.  Eilen kuitenkin ostin oman kappaleeni ja sain siihen tervehdykset suoraan kirjailijoilta.

Kirja on sanalla sanoen loistava! Pohjoista ayurvedaa käsittelee yksissä kansissa monta eri ayurvedan aspektia aina ruokavaliosta, elämäntapoihin ja kauneudenhoitoon. Kirjaa on helppo lukea ja siinä on hyvin käytännönläheinen ote. Olen aiemmin lukenut muutamia muitakin kirjoja ayurvedasta, mutta en ole osannut soveltaa ohjeita omaan elämääni. Lukeminen on silloin tuntunut enemmän turhauttavalta, kun olen kokenut etten ymmärrä ihan kaikkea. Pohjoista ayurvedaa puolestaan soveltaa ayurvedan oppeja Suomen olot huomioiden. Lempeä lähtökohta johdattaa valitsemaan itselle luonnollisimmalta tuntuvia asioita ja soveltamaan ayurvedaa itselle sopivalla tavalla omaan elämään.

Itseäni houkuttaa monet itsehoitoon liittyvät ohjeet öljyhieronnasta kauneusjuomiin. Otan ilolla vastaan myös ayurvedisen vuosikalenterin, joka auttaa hahmottamaan sitä miten ympäristö vaikuttaa meihin ja miten omaa rutiinia tulee muuttaa ympäristön muutokset huomioon ottaen. Kirjan luettuaan ymmärtää ayurvedan perusteet ja se luopohjan ayurvedan oppien toteuttamiselle omassa elämässä ja aihealueisiin syvemmin sukeltamiselle.

hyvinvointi terveys hyva-olo kirjat
Kommentit (4)
  1. Muakin on alkanut yhä enemmän tuo ayurveda kiinnostaa. Kirja täytyy ehdottomasti lukea, kiitos vinkistä :)!

    1. Ayurveda on ihanan lempeää. Siinä ei ole sääntöjä, vain suosituksia ja silloinkin aina painotetaan, että 70-80% ohjeiden noudattaminen riittää.

  2. Ah, miun onkin pitänyt laittaa tuo kirja varaukseen! Kiitos muistutuksesta! 🙂

    https://astuharhaan.wordpress.com/

    1. Suosittelen 🙂 Tää on ihan helmi!

Rekisteröitymällä Lilyyn kommentoit kätevämmin ja voit perustaa oman blogin. Liity yhteisöön tästä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *