Viherkasvien keväthuolto: Ruukun vaihtaminen

Tänään viherkasvien keväthuolto etenee ruukun vaihtamiseen.

Osa kasveistani on kulkenut mukanani jo ensimmäisestä omasta kodistani asti. Luulisin, että vanhin on rahapuu, jonka sain äidiltäni pikkuruisena vain muutaman sentin pituisena pistokkaana suloisessa miniruukussa. Tuo rahapuu on kulkenut mukanani jo yli 15 vuotta ja pienestä taimesta on kasvanut jo oikein näyttävä kiharainen rahapuu, jonka oksia olen kietonut aikojen saatossa toisiinsa. Kyseessä on tosiaan jokin hieman erikoisempi lajike, joka kasvaa köynnösmäisesti ja kiharalle. Omani on peräisin äitini rahapuusta, joka sekin on alun perin pistokas mummoni rahapuusta. Tätä voi hyvällä omatunnolla kutsua jo sukuperinnöksi!

Milloin uuteen ruukkuun?

Ruukkujen vaihtamiseen on muutamia syitä. Ensimmäinen on tietenkin kasvin kasvamisesta johtuva paine vaihtaa ruukkua. Kasvaessa myös juurakko kasvaa ja tarvitsee lisää tilaa. Osa kasveista viihtyy pienemmässä ja osa tilavammassa ruukussa, joten ruukkua vaihtaessa on hyvä ottaa huomioon myös kasvin lajityypilliset tarpeet. Myös vinoon kallistuneet kasvit on syytä istuttaa uudelleen, samoin yhä kaupan muoviruukuissa olevat kasvit. Mullasta häviää vuosien varrella ravinteet ja multa painuu tiiviiksi, joten myös monta vuotta samassa ruukussa olleille kasveille uusi ruukku ja multa on paikallaan.

Uuden ruukun koko on hyvä olla halkaisijaltaan muutama sentti suurempi ja hieman korkeampi kuin vanha ruukku. Näin ruukkuun mahtuu tuoretta multaa sekä juuripaakun alle että sivuille sekä hiukan päällekin. Mittasin ruukkujen halkaisijat rakennusmitalla ja kirjoitin listan kaikista kasveista, jotka kaipasivat uutta ruukkua. Listasin sekä uuden ruukun koon, että kasvilta vapautuvan ruukun koon. Kuten lapsilla vaatteet kulkevat isolta pienemmälle voi myös ruukkuja kierrättää. Ruukkuja kierrättäessä on hyvä muistaa, että ruukku pitää pestä hyvin ennen kuin siihen istuttaa toisen kasvin. Pahimmassa tapauksessa ruukun mukana saattaa muuten kierrättää myös jotain ei toivottua ällötystä. Verrattuani vapautuvien ja tarvittavien ruukkujen listoja, tein muistiinpanot uusien ruukkujen ostamisesta ja arvion tarvittavasta mullan määrästä (tässä arvioinnissa kukka- ja puutarhamyymälöiden henkilökunta auttaa tarvittaessa).

Millainen on hyvä ruukku?

Suosittelen valitsemaan istutusruukun, eli ruukun jonka pohjassa on reikä. Reiän kautta ylimääräinen vesi pääsee valumaan pois eikä jää kasvin juuriin. Olin itse viime keväänä (ja kesällä eli kesken kasvukauden, mitä en suosittele!) istuttanut paremman puutteessa osan kasveistani suoraan reiättömiin suojaruukkuihin ja sen seurauksena menetin pari yksilöä hyvästä salaojituksesta huolimatta. Yksi pilea kuivui kasaan – ilmeisesti juuret olivat vaurioituneet liiasta vedestä tai sitten en uskaltanut antaa sille riittävästi vettä. Kolme mehikasvia kuolivat juurten mädännyttyä ruukkuun jääneessä vedessä.

Itse suosin istutusruukkuina perinteisiä terrakottaruukkuja. Minun kotini estetiikkaan terrakottaruukut sopivat loistavasti ja pidän siitä miten ne ikääntyvät. Ne ovat todella edullisia, pienimmät saa eurolla tai parilla eikä suuremmatkaan kevennä lompakkoa merkittävästi. Vihreät kasvien lehdet saavat terrakotasta hyvän, mutta ei liian räikeän vastavärin, joka saa ne hehkumaan kauniina. Erityisesti pidän siitä, että lasittamattomat ruukut myös hengittävät. Istutusruukkuja löytyy toki muitakin, myös lasitettuina ja erilaisilla kuvioilla ja eri muodoissa – monet suosivat esimerkiksi vanhoja Arabian ruukkuja. Koska istutusruukun pohjassa on reikä tarvitaan sen alle lautanen. Vaihtoehtoisesti istutusruukun voi piilottaa suojaruukkuun , jolloin erillistä lautasta ei tarvita. Ruukut voi myös sovittaa sisustukseen esimerkiksi piilottamalla ne koreihin tai paperipusseihin.

Ruukun vaihtaminen

Ruukun vaihtaminen on helppoa ja auttaa kasveja voimaan paremmin. Noin päivää ennen ruukkujen ja mullan vaihtamista kasvit kannattaa kastella hyvin. Itse yhdistin kastelun kasvien suihkuttamiseen. Kasveja on helpompi käsitellä, kun niiden lehdissä ja varsissa on hyvä vesijännite. Myös vanhat ruukut irtoavat helpommin kosteasta mullasta ja multapaakku pysyy paremmin koossa. Lasittamattomia terrakottaruukkuja käyttäessä myös ruukut on hyvä kastella perusteellisesti ennen multien vaihtamista. Näin huokoinen ruukku ei ime itseensä kosteutta mullasta.

Multaa vaihtaessa tulee väkisinkin hieman sotkua, joten kannattaa suojata tila, jossa työskentelet. Tarvitset kasvien ja ruukkujen lisäksi, multaa, vettä, multa-astian ja lapion sekä mahdollisesti kiviä, ruukunpalasia tai ruukkusoraa salaojitukseen. Huomioithan, että erilaiset kasvit tarvitsevat erilaista multaa. Itse käytin sekä viherkasvimultaa, että kaktus- ja mehikasvimultaa ja esimerkiksi vettä runkoonsa varastoiville yuccille käytin näiden kahden sekoitusta. Multa-astiana käytin tavallista ämpäriä ja lapion lainasin lapsen hiekkaleluista. Reikäpohjaisiin istutusruukkuiin ei välttämättä tarvita salaojia, mutta reiättömiin ruukkuihin salaojitus on välttämätön. Itse olen tehnyt pienet salaojat myös istutusruukkuihin. Ruukkusoralla saa tehtyä suurista ruukuista myös hieman kevyempiä.

Kaada multaa multa-astiaan ja sekoita joukkoon hieman vettä. Mullan kasteleminen ennen istuttamista pitää mullan kuohkeampana eikä se painu liian tiiviiksi. Valmistele tarvittaessa ruukun pohjalle salaoja ja lisää sen päälle hieman multaa. Irrota kasvi varovasti ruukustaan. Älä riko multapaakkua, mutta voit hieman rapsutella vanhaa pintamultaa pois. Tarkista kasvin juuret ja leikkaa vaurioituneet juuret pois. Monissa kasveissani juuret olivat täyttäneet kokoruukun ja irrottelin varovasti juurien seasta vanhat salaojat pois. Aseta kasvi keskelle uutta ruukkua ja lapioi uutta multaa kasvin ympärille ja päälle. Painele multaa kevyesti, jotta kasvi pysyy tukevasti pystyssä. Kun kasvi on tukevasti paikoillaan, kastele se vielä kevyesti.

Multien vaihtamisen jälkeen lykkää lannoituksen aloittamista noin 4 viikolla, koska multa on valmiiksi lannoitettua. Neljän viikon jälkeen voit lannoitta kasveja ohjeitten mukaan esimerkiksi joko kasteluveteen laitettavalla lannoitteella tai lannoitepuikoille, jotka työnnetään multaan. Sopiva määrä lannoitusta tekee kasville hyvää, mutta liika lannoittaminen voi vahingoittaa kasvia.

Lue myös:

Viherkasvien keväthuolto ja tilannekartoitus

Viherkasvien keväthuolto: Kasvien lisääminen

koti tutoriaalit sisustus piha-ja-puutarha
Kommentit (0)
Rekisteröitymällä Lilyyn kommentoit kätevämmin ja voit perustaa oman blogin. Liity yhteisöön tästä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *