Viherkasvien keväthuolto ja tilannekartoitus

Viherkasvien keväthuolto ja tilannekartoitus auttaa viherkasvit valmiiksi kohti kasvukautta. Paras aika tarttua toimeen on maaliskuussa. Itse havahduin tähän helmikuun lopun auringon kutitellessa nenääni, kun kävelin kotiin kahvilasta. Päätinkin pitää viherkasvien keväthuoltoon keskittyvän viikonlopun, eli perjantaista sunnuntaihin ilmestyy joka päivä teksti liittyen viherkasvien huoltoon.

Kotonani on reilut 30 viherkasvia, joista osa myös kukkivia kasveja. Hoidan kasvejani rakkaudella – aina kun muistan. Siksi suosinkin kestäviä ja sisukkaita kasveja. Kotoani löytyy mm. peikonlehti, yuccapalmuja ja pulloyucca, rahapuita, aralioita, viirivehka, kilpipilea, anopinkieli, aloe vera, palmuvehka, rönsyliljoja, kultaköynnös, juoru, herttaköynnös, muorinkukka, varjoviikuna, tulilatva ja saint paulia sekä kaksi orkideaa yms. Suurin osa kasveistani on noin kerran viikossa kasteltavia ja osa elää jopa harvemmalla kasteluvälillä. Kastelenkin kaikki kasvini aina kerralla ja rahapuut sekä muut mehikasvit kastelen vain joka toinen tai joka kolmas kerta. Rakastan kasvejani. Kaupungissa asuessa pidän siitä, että ne puhdistavat huoneilmaa ja muutenkin nautin kasvien vihreydestä. Ne ovat silmiini myös erittäin kauniita. Kotini on viidakkoni!

Viherkasvien keväthuolto ja tilannekartoitus

Aloitin keväthuollon tarkistamalla jokaisen kasvini tilanteen. Pidin mukanani paperia ja kynän sekä mittanauhan. Tarkistin kasvin kunnon ja arvioin sen perusteella millaista huoltoa se tarvitsi. Osalle riittää vain puhdistaminen, siistiminen ja lannoituksen aloittaminen. Osa tarvitsee kokonaan uudet ruukut. Osalle edessä on myös jakaminen ja joillekin tekisi hyvää pistokkaiden leikkaaminen.

Onnettomimmat yksilöt olivat luovuttaneet talven aikana kokonaan ja jouduimme sanomaan haikeat hyvästit. Olin viime kesänä (kyllä, kerettiläisesti kesken parhaimman kasvukauden) hädissäni istuttanut osan kasveista suoran suojaruukkuun, mikä oli koitunut muutamien kohtaloksi salaojituksesta huolimatta, kun ruukkuun oli jäänyt vettä lillumaan juurien kiusaksi. Tästä oppineena toistan nyt itselleni mantraa siitä, että jokainen kasvi on syytä istuttaa istutusruukkuun, jossa on reikä pohjassa.

Aloitin työt helpoimmasta päästä, eli kasveista, jotaka eivät kaivanneet muuta kuin puhdistusta ja virkistämistä uuteen kasvukauteen.

Kasvit suihkuun!

Kannoin ruukuissaan hyvin voivat kasvit suihkuun ja suihkuttelin ne varovasti lämpimällä vedellä. Suihkussa lehdille kertynyt pöly puhdistuu pois ja samalla mahdolliset tuholaisten munat saa hävitettyä lehtien alapinnoilta ja liittymäkohdista. Kasveja suihkutellessa täytyy olla hellävarainen ja varoa, ettei kasvit huku. Etenkin, jo skasvit ovat ruukuissa, joiden pohjassa ei ole reikää liian veden valua pois, tulee välttää mullan liikaan kastelua ja pyrkiä suuntaamaan suihkutteli vain kasvin lehdille.

Suihkuttelun jälkeen poistin kasveista kaikki kuolleet tai kärsineet lehdet. Annoin kasvien kuivua suihkussa ennen ikkunalle kantamista, etteivät lehdet vaurioituisi auringossa. Vesipisara lehdellä toimii auringonvalossa samalla tavalla kuin suurennuslasi, joka kokoa säteet ja polttaa yhdessä pisteessä. Lopuksi lisäsin vielä hieman tuoretta multaa kasvin juurelle ennen kuin vein sen paikoilleen.

Keväthuollon yhteydessä on myös hyvä tarkistaa kasvien sijoittelua kotona. Talvisin valoa on yleensä melko vähän ja kaikki kasvit on kerättynä ikkunoiden läheisyyteen. Valon lisääntyessä voi varjossa tai puolivarjossa viihtyviä kasveja siirtää aurinkoiselta ikkunalta sisemmäs huoneeseen tai varjoisamman ikkunan puolelle.

Lue myös:

Viherkasvien keväthuolto: Ruukun vaihtaminen

Viherkasvien keväthuolto: Kasvien lisääminen

koti tutoriaalit sisustus piha-ja-puutarha
Kommentit (4)
  1. Oi että, tuossa on kotiviidakolle tavoitetta, yli 30 kasvia! (Tähän tulisi sellainen kaksi sydäntä silminä hymiö kuvaamaan totaalista ihastumista sademetsämäisen vehreisiin koteihin) Pitäisi omallekin jukkapalmulle ostaa täksi kevääksi uusi isompi ruukku. Kiitos informatiivisesta postauksesta ja suosituksesta pitää suojaruukku ja istutusruukku erillisiä. Ei sillä, että ylikastelu olisi näin kierolla viherpeukalolla koskaan ollut ongelma…

    1. <3 Kiitos! Kotiviidakkoni on vuosien aikana hiljalleen kasvanut nykyisiin mittoihinsa 🙂 Ylikastelu on siinä mielessä salakavala tappaja, että jo yhdellä liian reilulla kastelulla voi vahingossa hukutta kasvin.

  2. Oi, täytyykin ryhtyä viikonloppuna mullanvaihtopuuhiin.

    1. Ihanaa puuhaa! <3

Rekisteröitymällä Lilyyn kommentoit kätevämmin ja voit perustaa oman blogin. Liity yhteisöön tästä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *