Oodi Mazagranille

visual diary

 

 

Olen kertonut jo lempiääneni tässä maailmassa, mutta yksi lempituoksuistani on tämä: sekoitus lämmintä ilmaa, vahvaa kahvia ja ilmassa leijailevaa tupakan tuoksua. (Tuskin olen ainoa tupakoimaton ihminen, jonka mielestä tupakka tuoksuu vaan tosi hyvältä?)

Lempituoksuani saan fiilistellä usein Lissabonissa, sillä lähes kaikkihan täällä juovat kahvia ja tupakoivat. Ja lämmintä säätä tarjoillaan kaupan päälle. Juon aamu- tai päiväkahvini aina ulkona, useimmiten jossain kaupungin monista puistokioskeista. 

Vasta kuluneen kesän aikana olen tutustunut myös Portugalilaiseen jääkahviin. Se tapahtui eräänä aamuna, jolloin unettoman yön jälkeen laahustin zombiena kioskiin. Kioskin poitsu toivotti hyvät huomenet ja kertoi sitten kahvikoneen olevan rikki. Meinasin alkaa itkeä.
 

Mutta ota Mazagran, hän ehdotti. 

 

 

Mazagran on jääkahvi, jossa ei ole maitoa. Se valmistetaan espressosta ja vedestä, siihen lisätään makeutukseksi usein siirappia ja sen lisäksi jäitä ja sitruunankuorta. Sitä on kahvikioskeissa aina valmiina. Mazagran on alunperin kotoisin Algeriasta, josta se on levinnyt hieman erilaisena versiona tänne Portugaliin asti. 

(Algeria on aina kiehtonut minua, koska jo edesmennyt enoni oli sieltä kotoisin. Hän kokkasi jo kahdeksankymmentäluvulla couscousta, josta kahdeksanvuotias Saara tosin oli sitä mieltä, etten syö mitään millä on noin outo nimi. Sen lisäksi hän oli jotenkin cool puhuessaan ranskaa ja juodessaan päiväviiniä keittiössä). 

 

 

Itseasiassa tätä postausta varten aloin googletella Mazagranin koostumusta ja löysin tämän:
Sometimes rum is added to Portuguese versions of the beverage.

Parasta tässä maassa: en oikeastaan tiedä onko kioskien Mazagranissa rommia vai ei. Euro kuusikymmentä maksavassa kahvista sitä kun ei oikein voi päätellä. 

Ja jos suosikkikahvijuomani sisältäisi tujauksen rommia, haittaisiko tuo? Eipä juuri. 

 

----

 

Lue lisää Lissabonin ihanien kioskien historiasta täältä. 

 

----

 

Current favorite drink: Mazagran. 

Check out also this very interesting article about kiosks in Lisbon.

 

 

Kommentit

Vierailija (Ei varmistettu)

Miten sun eno voi olla Algeriasta kotoisin jos sun äiti ei oo? Vai enkö vaan tajuu :-D

saarah
visual diary

No nää suomalaiset sukulaisnimitykset on mulle aina vähän mysteeri, mut siis viittasin tässä äidin siskon mieheen. Wikipedian mukaan sitäkin saa nimittää enoksi :)

Olin juuri tulossa kysymään samaa :D

saarah
visual diary

Nyt mua alkoi oikein vaivata et onko sille sit joku oikeampi nimitys :D

Mä en ole ainakaan ikinä kuullut mitään omaa nimitystä, se on vain tädin mies.

mystery
Vision One

Mustakin tupakka tuoksuu hyvältä, mutta oon miettinyt että se voi johtua siitä että tupakoimaton ihminen yhdistää sen tuoksun aina juhlaan, baariin, terasseihin ja festareihin. Sen haistaessaan tulee siis aina hyvät mielleyhtymät. Tupakoijille tuoksu on hyvin vahva osa arkea joten siihen on turtunut!

saarah
visual diary

TODELLAKIN! Mä ainakin yhdistän tupakanhajun just kaikkiin noihin. Ja sit muutamaan ihanaan mieheenkin vielä. Jostain syystä kun oon aina ihastunut niihin tupakoiviin, vaikka toki oikeasti oon sitä mieltä et tupakointi on ihan typerä harrastus :D 

Laura Tasa (Ei varmistettu) http://rantapallo.fi/algeria-lapsiperheen-silmin

Ja minä kun päivittelen täällä Algeriassa kun en mistään löydä jääkahvia ja nyt kuulenkin, että jääkahvi onkin täältä kotoisin :). Samoin kävi muuten orkideoiden kanssa :). Mitähän muuta tärkeää en vielä tästä maasta tiedä?! Kiitos hyvästä vinkistä :)

Laura (Ei varmistettu) http://rantapallo.fi/algeria-lapsiperheen-silmin

Niin ja terkkuja Algeriasta - tämä ON tosi kiehtova maa!

saarah
visual diary

Kiitos! Täytynee joskus vielä matkata sinne asti :)

Toivotaan et Mazagrania löytyisi sieltäkin, on nimittäin ihana juoma, niin kuumalla kuin vähän viileämmälläkin kelillä. Onnea etsintään!

Kommentoi