Oodi Mazagranille

 

IMG_1655.JPG

 

Olen kertonut jo lempiääneni tässä maailmassa, mutta yksi lempituoksuistani on tämä: sekoitus lämmintä ilmaa, vahvaa kahvia ja ilmassa leijailevaa tupakan tuoksua. (Tuskin olen ainoa tupakoimaton ihminen, jonka mielestä tupakka tuoksuu vaan tosi hyvältä?)

Lempituoksuani saan fiilistellä usein Lissabonissa, sillä lähes kaikkihan täällä juovat kahvia ja tupakoivat. Ja lämmintä säätä tarjoillaan kaupan päälle. Juon aamu- tai päiväkahvini aina ulkona, useimmiten jossain kaupungin monista puistokioskeista. 

Vasta kuluneen kesän aikana olen tutustunut myös Portugalilaiseen jääkahviin. Se tapahtui eräänä aamuna, jolloin unettoman yön jälkeen laahustin zombiena kioskiin. Kioskin poitsu toivotti hyvät huomenet ja kertoi sitten kahvikoneen olevan rikki. Meinasin alkaa itkeä.
 

Mutta ota Mazagran, hän ehdotti. 

 

IMG_1656.JPG

 

Mazagran on jääkahvi, jossa ei ole maitoa. Se valmistetaan espressosta ja vedestä, siihen lisätään makeutukseksi usein siirappia ja sen lisäksi jäitä ja sitruunankuorta. Sitä on kahvikioskeissa aina valmiina. Mazagran on alunperin kotoisin Algeriasta, josta se on levinnyt hieman erilaisena versiona tänne Portugaliin asti. 

(Algeria on aina kiehtonut minua, koska jo edesmennyt enoni oli sieltä kotoisin. Hän kokkasi jo kahdeksankymmentäluvulla couscousta, josta kahdeksanvuotias Saara tosin oli sitä mieltä, etten syö mitään millä on noin outo nimi. Sen lisäksi hän oli jotenkin cool puhuessaan ranskaa ja juodessaan päiväviiniä keittiössä). 

 

IMG_1657.JPG

 

Itseasiassa tätä postausta varten aloin googletella Mazagranin koostumusta ja löysin tämän:
Sometimes rum is added to Portuguese versions of the beverage.

Parasta tässä maassa: en oikeastaan tiedä onko kioskien Mazagranissa rommia vai ei. Euro kuusikymmentä maksavassa kahvista sitä kun ei oikein voi päätellä. 

Ja jos suosikkikahvijuomani sisältäisi tujauksen rommia, haittaisiko tuo? Eipä juuri. 

 

—-

 

Lue lisää Lissabonin ihanien kioskien historiasta täältä. 

 

—-

 

Current favorite drink: Mazagran. 

Check out also this very interesting article about kiosks in Lisbon.

 

 

Kommentit (10)
  1. Niin ja terkkuja Algeriasta – tämä ON tosi kiehtova maa!

    1. Kiitos! Täytynee joskus vielä matkata sinne asti 🙂

      Toivotaan et Mazagrania löytyisi sieltäkin, on nimittäin ihana juoma, niin kuumalla kuin vähän viileämmälläkin kelillä. Onnea etsintään!

  2. Ja minä kun päivittelen täällä Algeriassa kun en mistään löydä jääkahvia ja nyt kuulenkin, että jääkahvi onkin täältä kotoisin :). Samoin kävi muuten orkideoiden kanssa :). Mitähän muuta tärkeää en vielä tästä maasta tiedä?! Kiitos hyvästä vinkistä 🙂

Rekisteröitymällä Lilyyn kommentoit kätevämmin ja voit perustaa oman blogin. Liity yhteisöön tästä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *