Viha-rakkaussuhde (dokumentoituna)

 

michael-rabin-street-photography-01.jpg

 

Olen kirjoittanut muutamaankin otteeseen siitä, kuinka Lissabon on nykyisin eri kaupunki kuin se Lissabon johon rakastuin vuonna 2014.

Rakastan tätä kaupunkia edelleen, mutta tunteet menevät hyvin kausittaisesti ja aikamoista vuoristorataa. Osittain se on tämä Etelä-Euroopasta tarttunut draamahakuisuus (ah tästä olisi sata tarinaa!), sitten taas se miten paljon kaupunki on muuttunut eikä läheskään kaikki muutos ole hyvää. Juuri nyt Lissabon tuntuu kodilta ja ihanalta paikalta, mutta täytyy myöntää että minulla on tätä maata kohtaan kyllä aikamoinen viha-rakkaussuhde. 

Samanlaisia fiiliksiä kuvasti israelilainen Michael Rabin asuttuaan New Yorkissa seitsemän vuotta. 

 

michael-rabin-street-photography-09.jpg

 

Tämä vahva kuvasarja kertoo juurikin noista ristiriitaisista fiiliksistä.
Joku on varmaan tehnyt saman jo Lissabonista, mutta voisin silti kuvata omani. 

 

Kuvat: Michael Rabin, jolla on myös kiva insta. 

 

 

 

 

 

—-

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

kulttuuri matkat
Kommentit (2)
 1. Etkös asunut Helsingissä aiemmin? Asuitko mahdollisesti Kalliossa tai Punavuoressa?

  Olen itse syntynyt Helsingissä, ja asunut 22 ensimmäistä vuottani Helsingissä. 90-luvun lopulla ja 2000-luvun alussa, kun monet kaverini muuttivat asumaan omilleen, tai yhteen tyttöystävänsä kanssa, monet heistä suuntasivat Kallioon asumaan. Itse muutin ekaa kertaa omilleni muuttaessani 2003 pois Helsingistä muualle Suomeen, ja Helsingin ulkopuolella olen siitä lähtien asunut. Pyörin kuitenkin monesti Kalliossa niin silloin kun vielä asuin vanhempieni luona, kuin vielä muutaman vuoden Helsingistä muuttamiseni jälkeen, kun vielä pidin aktiivisesti yhteyttä kaikkiin Helsingin kavereihini.

  90-luvun ja 2000-luvun alkupuolen Kallio oli rankka paikka. Suunnilleen joka talossa myytiin piriä ja kasvatettiin hamppua, viikonloppuaamuisin juhlijat palasivat teknobileistä juhlimaan Kallion kämppiin ja juhlat jatkuivat viikolopun läpi, Hesarilla kävellessä törmäsi taatusti spurguihin samoin kuin esim. kaverien kämppiin mennessä rappukäytävissä saattoi hengailla ihme porukkaa, ja esim. varastettua tavaraa tultiin minullekin kauppaamaan useaan kertaan, vaikka vain satunnaisesti kävin. Tarjolla olisi ollut esim. partakoneenteriä, pesupulveria sekä naudan ulkofilettä. Piritorilla myytiin ihan konkreettisesti piriä, myyjät hengailivat siinä rakennuksen sivustalla, jossa on tai ainakin oli joku kauppa ja ravintola.

  Kaverini alkoivat muuttaa Kalliosta pois joskus 2006-2009 tienoilla, ja toisaalta itse vähensin Helsingissä käyntiä. 2000-luvun alussa Kallio oli halvimpia paikkoja missä saattoi asua niin, ettei ollut kymmenen tai viidentoista kilometrin päässä keskustasta. Toinen halpa paikka oli Vallila. Nuoret hankkivat Kalliosta ekat vuokrakämppänsä, koska siellä oli halpaa ja se oli lähellä keskustaa.

  Joskus siinä 2006-2009 tienoilla kuitenkin tapahtui jotain. Ne kerrat kun vielä kävin Kalliossa, siellä alkoi näkyä jotain vaasalaisia ja kuopiolaisia hihhuleita, jotka olivat muuttaneet Helsinkiin opiskelemaan ja halusivat asua Kalliossa, kun se on niin ”urbaani” paikka. Myöhemmin opin, että kyseessä oli hipsterit. Flow festivaalit muuttivat Suvilahteen, ja sinne mikä se nyt on Teurastamo tai joku vastaava, tuli oikein pääpaikka näille landelta muuttaneille ”urbaanin karussa viidakossa” asusteleville edelläkävijöille. 2010-luvulla yhtäkkiä kaikenmaailman sisäpiirikahviloita joissa hipsterimuijat neuloo jotain sukkaa ja pukeutuu johonkin vintagemekkoon, putkahteli joka puolelle Kalliota. En mitenkään usein käynyt Kalliossa, mutta varsinkin Hämeentien ja Helsinginkadun välinen alue muuttui aivan täysin, vanhaa Kalliota ja Kallion asukkeja ei yhtäkkiä enää ollut. Oli vain tiedostavia hipstereitä näpyttelemässä Maccia kahviloissa – olen designer, mutta ihan periaatteesta vastustan ylihintaisia Macbookeja- , ja samalla käsittääkseni myös vuokrat ja kämppien hinnat raketoivat lyhyessä ajassa aivan eri tasolle kuin aiemmin. Helsinginkadun ja Aleksis Kiven kadun välisellä alueella on hiukan vielä jäljellä sitä entisen Kallion fiilistä, mutta kyllä sekin on muuttunut. Suurin syy on varmasti kohonneet vuokrat ja asuntojen hinnat.

  Nyt sitten landelta muuttaneet urbaanit hipsterit valittavat Macciensa ääreltä, kun Kallio on muuttunut: ”Kaupunki kun on täynnä äänekkäitä start-up yrittäjiä, jotka kailottavat isoon ääneen sitä miten halpaa täällä on ja kuinka Lissabon voisi olla uusi Piilaakso”

  Ei asialla minulle ole sinänsä väliä; minulle Kallio oli räkäinen alue, jossa jotkut kaverit asuivat halvalla ja jossa oli paljon bileitä joissa ihmiset oli tosi sekaisin. En ole mitenkään suuresti uhrannut ajatuksia Kalliolle Helsingistä muuttamisen jälkeen. Mutta sitä pidän jotenkin tragikoomisena, että samat hipsterit, jotka Kallion muuttivat, surevat nyt sitä kun Kallio on muuttunut.

  1. Asuin ennen Helsingissä, mutten Kalliossa tai Punavuoressa 🙂

Rekisteröitymällä Lilyyn kommentoit kätevämmin ja voit perustaa oman blogin. Liity yhteisöön tästä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *