Frozen-syntymäpäiväkakku Elsa-fanille

Ladataan...
Isyyspakkaus

Jokaisen Frozen-fanin unelmakakku syntyy helpommin kuin arvaatkaan: tarvitset vain minkä tahansa Elsa-lelun ja sinistä marenkia.

Sinistä väriäkään ei tarvitse metsästää kaukaa, sillä kaunis vaalea sininen syntyy aineesta, jota löytyy joka toisesta kodista ja jokaisen lähikaupan pakastekaapista: mustikasta!

Kerroinkin jo aiemmin, että tytön ainoa toive syntymäpäiville oli vaaleansininen Elsa-kakku, ja Rouva keksi, että sen voisi toteuttaa täysin luonnollisin väriainein ilman elintarvikevärejä.

Mustikka toimii happo-emäsindikaattorina ja muuttaa happamat aineet punaisiksi ja emäksiset sinisiksi. Marenkiin tarvittava valkuaisvaahto on puolestaan emäksistä, joten pieninä määrinä mustikka todella värjää marengin siniseksi.

Rouva kävi hiljattain työväenopiston karkkikurssilla ja tutustui siellä sveitsiläisen marengin tekoon. Varsinaiset marengit kovetetaan uunissa, mutta marenkimassaa voi käyttää myös kakun kuorruttamiseen. Se kypsennetään vesihauteessa mutta jää silti niin notkeaksi, että se levittyy kakun pinnalle kermavaahdon tavoin.

Näyttävä kakku herätti ihastusta, ja olimme myös itse siihen hyvin tyytyäväisiä.

Kakun voi tietty tehdä tai täyttää millä reseptillä tahansa, mutta jos kaipaat jotain uutta perinteisten mansikan ja banaanin tilalle, kokeilepa vaikka samoja täytteitä kuin meidän kakussamme: valkosuklaamoussea ja mustaherukkarahkaa. Itse pidin kovasti makean moussen ja happaman rahkan yhdistelmästä, ja mustaherukka oli kivan raikas kakussa.

Jos mustikkaa on saatavilla riittävästi (meillä ei harmi kyllä ollut), myös sitä voi käyttää rahkatäytteeseen mustaherukan sijaan - ja ihmetellä, miten sama aine värjääkin rahkatäytteen punaiseksi.

Täytteiden tekemisessä on hyvä muistaa, että marenkikuorrute on kermavaahtoa makeampaa, joten täytteissä voi säästellä sokerin kanssa.

Tämä Elsa-hahmo on varta vasten kakun koristeeksi tarkoitettu, ja Rouvan työkaveri oli ostanut sen tytölle Confetista.

Frozen-marenkikakku

Ainekset

Pohja

  • 4 kananmunaa
  • 1 1/2 dl sokeria
  • 1 dl vehnäjauhoja
  • 3/4 dl perunajauhoja
  • 1 1/2 tl leivinjauhetta

Valkosuklaamousse

  • 100 g valkosuklaata
  • 1 tl ruokaöljyä
  • 1 prk (200 g) maustamatonta tuorejuustoa (esim. Philadelphia)
  • 1/2 dl sokeria
  • 1/2 tl vaniljajauhetta
  • 2 dl kuohukermaa

Mustaherukkarahka

  • 1/2 dl mustaherukkasosetta (1 dl pakastettuja mustaherukoita)
  • 1 dl kuohukermaa
  • 1 prk maitorahkaa
  • 1 rkl sokeria

Sveitsiläinen marenki

  • 4 valkuaista
  • 2 1/2 dl kidesokeria
  • 1/8 tl suolaa
  • 1 tl soseutettua mustikkaa (Vinkki: pakastemustikoista kannattaa valuttaa ylimääräinen neste lävikössä ja vielä kiehauttaa mustikat pienen sokerimäärän kanssa, jotta mustikka ei notkista marenkimassaa liiaksi)

Kostutus

  • 1 rkl sitruunamehua
  • 1/2 dl vettä
  • 1 tl sokeria

Koristeeksi

  • Muovinen Elsa-hahmo (esim. Confetista)
  • Pensasmustikoita
  • Pieniä orvokkeja

Valmistaminen

Tee kakkupohja:

  1. Vatkaa huoneenlämpöiset kananmunat ja sokeri vaahdoksi
  2. Sekoita kuivat aineet keskenään ja lisää ne siivilällä vaahdon joukkoon
  3. Kaada taikina voideltuun ja kevyesti jauhotettuun, pyöreään ja tasapohjaiseen vuokaan. Meillä sen halkaisija on 21 cm. Paista kakkua 175-asteisessa uunissa alimmalla tasolla 30 - 35 minuuttia
  4. Kumoa kakku leikkuulaudalle ja anna sen jäähtyä

Valkosuklaamousse tehdään näin:

  1. Paloittele valkosuklaa, laita palat kulhoon ja lisää joukkoon öljy. Sulata suklaa mikroaaltouunissa varovasti ja sekoita tasaiseksi
  2. Vatkaa kerma kovaksi vaahdoksi
  3. Vatkaa toisessa kulhossa tuorejuusto, sokeri ja vaniljajauhe tasaiseksi massaksi
  4. Lisää sulanut suklaa tuorejuustomassan joukkoon
  5. Lisää lopuksi joukkoon kermavaahto

Mustaherukkarahkaan voi hyvin käyttää valmista mustaherukkasosetta tai -hilloa tai tehdä sen näin:

  1. Sulata mustaherukat pakasteesta, murskaa ne ja valuta niistä ylimääräiset mehut siivilässä
  2. Laita mustaherukat pieneen kattilaan, lisää hieman sokeria ja kiehauta
  3. Soseuta marjat sauvasekoittimella ja paseeraa sose siivilän läpi
  4. Vaahdota kuohukerma
  5. Sekoita mustaherukkasose, kermavaahto ja maitorahka keskenään tasaiseksi massaksi. Mausta kevysti sokerilla, tämä täyte saa olla kirpsakka.

Nosta valkosuklaamousse ja mustaherukkarahka jääkaappiin marengin valmistamisen ajaksi.

Valmista sitten sveitsiläinen marenki:

  1. Erottele keltuaiset valkuaisista ja kaada valkuaiset yksitellen isoon metallikulhoon. Mittaa joukkoon myös sokeri ja suola. Huom. ole erittäin tarkkana, ettei valkuaisten joukkoon jää yhtään keltuaista, marenki on vähän herkkähipiäistä tavaraa. 
  2. Laske kattilan pohjalle muutama sentti vettä ja laita kattila lämpenemään liedelle. Metallikulhon pohja ei saa osua veteen. Kun vesi kiehuu, pienennä lämpöä ja nosta metallikulho kattilan päälle
  3. Laske jo valmiiksi pesualtaan pohjalle kylmää vettä, tarvitset sitä, kun vaahto on valmista
  4. Vatkaa valkuaisia ja sokeria sähkövatkaimen kovimmalla teholla 7 - 10 min, niin että vaahdosta tulee tanakkaa ja kiiltävää. Sokerin pitää olla täysin liuennut valkuaisiin. (Jos sinulla on saatavilla lämpömittari, voit tarkistaa myös vaahdon lämpötilan: sen tulisi nousta vaahdottamisen aikana 60 asteeseen, jolloin valkuaiset ovat kypsiä)
  5. Nosta metallikulho pesualtaaseen kylmään vesihauteeseen, kun vaahto on valmista. Lisää 1 tl mustikkasosetta ja jatka vatkaamista vielä minuutti. Näin vaahto paitsi värjäytyy siniseksi, myös viilenee.
  6. Kuorruta kakku vaahdolla. Meillä sitä meni kakun päälle noin puolet.
  7. Laita loput marenkivaahdosta pursotuspussiin ja pursota siitä ruusukkeita leivinpaperin päälle. Kuivata ruusukkeita 100-asteisessa uunissa noin tunti, mutta varo, että ne eivät rusketu. Marengit voi jättää uunin jälkilämmölle jatkamaan kovettumista.

Sitten on aika koota kakku

  1. Halkaise kakkupohja sen korkeudesta riippuen kolmeen tai neljään osaan. Oma kakkumme oli niin korkea, että se leikkautui hyvin neljään osaan
  2. Purista sitruunasta mehu, lisää mehuun vesi ja sokeri
  3. Nosta pohjalevy tarjoiluvadille ja kostuta se laimennetulla sitruunamehulla.
  4. Levitä mustaherukkarahkaa pohjalle, nosta toinen kakkulevy täytteen päälle ja kostuta se sitruunamehulla
  5. Levitä toisen levyn päälle valkosuklaamoussea, nosta seuraava levy täytteen päälle ja kostuta se kevyesti. Kaikkea täytettä ei ole pakko saada mahtumaan kakkuun, vaan se maistuu hyvältä ihan sellaisenaankin toisena päivänä
  6. Jos levyjä on neljä, laita tähän kerrokseen mustaherukkarahkaa ja nosta sitten kansilevy täytteen päälle
  7. Kostuta vielä päällimmäinen kakkulevy kevyesti
  8. Levitä kakun pinnalle ja kylkiin runsas kerros sveitsiläistä marenkimassaa
  9. Koristele kakku marengeilla, pensasmustikoilla, orvokeilla ja Elsa-hahmolla.

Varaudu kuulemaan ihastuksen huokauksia!

Share

Kommentit

Torey

Sovelletaan teidän kakkua meidän esikoisen 5v. synttäreille elokuussa. :)

Tommi K
Isyyspakkaus

Upeaa! Laita kuva sitten! :)

Sanna B

Ihanan nakoinen. Meilla on kanssa 4v synttarit ensi viikolla. Meilla oli Olaf kakku viime vuonna ja tana vuonna neiti on tilannut Tinkerbell kakun. Oletteko te muuten katsoneet tyton kanssa viela yhtaan Tinkerbell Disney elokuvaa (niita taitaa olla viisi)? Suosittelen! Meilla Frozen oli aivan hitti koko viime vuoden (ja on kylla vielakin suosiossa) mutta nyt Tinkerbell ja muut keijut on vahvassa nousussa.  

Torey

Meillä nyt kanssa katseltu keiju-elokuvia ja nekin on vanhempienkin mielestä ihania. :)

Tommi K
Isyyspakkaus

Ollaan katsottu pari, mitä on ollut jossain suoratoistopalvelussa. Tyttö tykkäsi, ja hyvältä näyttivät sivusilmällä kasottuna.

Taitai (Ei varmistettu)

Miten kauan tuo marenki säilyy? Mietin vaan, että päällystittekö vasta juhlapäivänä vai jo edellisenä? Lähinnä noiden koristemarenkien kuivattelua mietin aikataulullisesti...

Tommi K
Isyyspakkaus

Koristemarengit voi hyvin tehdä edellisenä päivänä - tai vaikka iltana ja jättää uuniin, kun virta on katkaistu. Eihän ne muuten mene pilalle, mutta jos niitä säilyttää monta päivää avoimessa astiassa, ne kostuvat ilmankosteudesta. Mutta jos on tarve tehdä ne jo aiemmin, sitten kannattaa laittaa tiiviiseen rasiaan, jossa ne eivät saa kosteutta. Itse kakku päällystettiin (muistaakseni) vasta juhlapäivänä. Siihenhän ei varsinaisesti mene juurikaan aikaa.

Taitai (Ei varmistettu)

Mutta siis teittekö kahteen kertaan marengin vai jaoitteko massan puoliksi? Tässä kohtaa mä siis tipun aikataulusta kun mietin, että jos teen sen massan ja jaan puoliksi niin miten mä sen sveitsiläisen marengin säilytän? Mutta ehkä mä vaan teen sen marengin juhlapäivän aamuna, kuorrutan sillä kakun ja sit lopuista teen koristemarenkeja, eiköhän ne siinä ehdi valmistua ennen juhlia :)

Kiitos muuten näistä kakkuohjeista, aiemmin meillä ollut luotto-ohjeena lasten synttäreillä teidän suklaamoussekakku. Kertaalleen oon tehnyt myös tän ohjeen täytteitä, vaihdoin vaan punaherukoihin. Tosi taitavia ootte ja odotankin innolla gastronaatin jatko-osaa! :) -Emmi

Kommentoi

Ladataan...