Kakkuja ja IKEA-kuvastoja

Isyyspakkaus

Kaupallinen yhteistyö: IKEA

IKEA on ollut Suomessa jo 20 vuotta! Tavaratalon juhlakuvasto lanseerattiin eilen Pasilan vanhoilla veturitalleilla, ja vieraat saivat tilaisuudessa esimakua kuvaston uutuuksista.

Sain kunnian suunnitella tilaisuudessa tarjoillun suolaisen kakun, ja IKEA toivoi, että siinä käytettäisiin mahdollisimman pitkälti IKEA-Herkkutorin tuotteita. Tiesin heti, että haluaisin kehittää reseptin voileipäkakkuun.

Ja tämä oli oman kehitystyöni lopputulos: mallikakku, jonka kuvan ja reseptin toimitin IKEA:lle. Tuoreita kasviksia ja tuorejuustoa lukuunottamatta kakun ainekset ovat todella peräisin IKEA-Herkkutorilta!

Sitten jäin jännittämään, miltä lopputulos näyttäisi. Itse tilaisuudessa tarjoilut ja kakut hoiti catering, sillä vieraitakin oli ilmoittautunut yli 100.

Lisää kakusta ja sen reseptistä alempana, mutta katsotaan ensin muutama kuva eilisestä tapahtumasta.

Pasilan vanhojen veturitallien korkeat, valkoiseksi maalatut tiiliseinät ja isot ikkunat loivat hulppeat puitteet tilaisuudelle, ja tila oli sisustettu asianmukaisesti IKEA:n tuotteilla.

Tilaan oli haluttu tehdä tuntua, että olisi jonkun kotona kylässä.

Tässä kodissa vaan kotibileet olivat päässeet paisumaan astetta isommiksi.

Virallisessa osuudessa IKEA kertoi uusista tuotteista ja esitteli myös suunnittelija Martin Bergströmin, joka on suunnittellut IKEA:lle Intiasta inspiraationsa ammentavan SVÄRTAN-sarjan tuotteet.

Jännittävintä itselleni oli tietenkin nähdä suunnittelemani kakku tarjoilupöydässä. Kakkua oli skaalattu ylöspäin, mutta kyllä minä omani tunnistin, ja makukin oli sitä mitä piti!

Jälkiruoaksi tarjottiin Liemessä-blogin Jennin suunnittelemaa suklaa-lakkakakkua ja Hanna Gullichsenin mustikkajuustokakkua.

Erinomaisia yhdistelmiä molemmat!

Oman kakkuni kantava idea oli IKEA BRÖDMIX FLERKORN -moniviljaleipäainekset, ja päätin kokeilla, miten leivän paistaminen onnistuisi irtopohjavuoassa.

Lopputulos oli erinomainen: leipä oli kauttaaltaan kypsä ja tiivis, ja se oli erittäin helppo leikata siivuiksi fileointiveitsen avulla. Hauskaa, että voileipäkakusta sai tehtyä pyöreän!

Myös täytteet kehitin mahdollisimman pitkälti IKEA-Herkkutorin tuotteita käyttäen: kalatäytteessä oli herkkutorin lämminsavulohta, katkarapuja, piparjuurikastiketta ja juustoa ja kasvistäytteessäkin herkkutorin luomukokojyväsinappia. Koristeiden joukossa on lisäksi IKEA-Herkkutorin kylmäsavulohta. Tuoreet kasvikset ja tuorejuusto on haettu muualta.

Tiesitkö muuten, että IKEA myy vain vastuullisesti tuotettuja ASC- ja MSC-sertifioituja kala- ja äyriäistuotteita?

Ja tällainen on kakun koko resepti.

Savulohi-katkarapu-voileipäkakku

Ainekset

Leipä:

Savulohitäyte

Kasvistäyte

  • 2 avomaankurkkua
  • n. 6 retiisiä (yhdessä nipussa on noin 9 retiisiä, ja 3 on hyvä säästää koristeluun)
  • 3 rkl IKEA SENAP GROV -luomukokojyväsinappia
  • 150 g Philadelphia-tuorejuustoa (vajaa 1 prk à 200 g) 

Koristeet

  • 250 g Philadelphia-tuorejuustoa (reilu 1 prk à 200 g, havaitsin itse, että 200 g:n purkki ei aivan riitä kuorrutukseen) 
  • 1 avomaankurkku
  • n. 100 g IKEA LAX KALLRÖKT - siivutettua kylmäsavulohta (1 pkt 200 g)
  • 3 retiisiä
  • n. 100 g IKEA RÄKOR UTAN SKAL - kuorittuja katkarapuja (n. 1/3 pussista à 250 g)
  • 1 kesäsipulin varsi tai muutama ruohosipulin varsi
  • yksi varsi tilliä
  • vesikrassia
  • herneenversoja

Valmistaminen

  1. Leivo leipä vähintään kolme päivää ennen tarjoilua IKEA Brödmix Flerkorn -aineksista paketin ohjeen mukaan 20 cm halkaisijaltaan olevaan pyöreään irtopohjavuokaan. Leivästä tulee tällöin n. 5 cm paksu, ja sen saa leikattua helposti neljään osaan. Irrota valmis leipä vuoasta, laita sen vuokaan takaisin, kääri tiiviisti tuorekelmun sisään ja laita jääkaappiin. Leivän on hyvä tiivistyä pari päivää ennen leikkaamista
  2. Nosta savulohi jääkaappiin sulamaan kaksi päivää ennen tarjoilua
  3. Edellisenä päivänä ennen tarjoilua on aika leikata ja täyttää leipä. Leipä on erittäin helppo leikata fileointiveitsellä. Leikkaa kannesta pois kuiva ja epätasainen pinta ja pohjasta muutama millimetri. (Reunoista ei tarvitse vuolla paloja pois.) Jäljelle jäävä leipä pitäisi olla reilut 4 cm korkea
  4. Valmista savulohitäyte: hienonna katkaravut ja sipulinvarret, raasta juusto ja sekoita kaikki ainekset keskenään kulhossa
  5. Valmista kasvistäyte: raasta kurkut ja retiisit karkeaksi raasteeksi. Laita ne sitten siivilään ja puristele raasteesta mahdollisimman paljon nestettä, mutta ota kurkku-retiisimehu talteen kakun kostuttamista varten. Nestettä pitäisi irrota n. 2,5 dl ja jäljelle jäävän raasteen olla melko kuivaa. Sekoita sitten raasteeseen sinappi ja 150 g tuorejuustoa. Säästä loppu tuorejuusto kuorruttamista varten. 
  6. Täytä sitten kakku: Laita irtopohjavuoan rengasosa tasaiselle tarjoiluastialle ja leivän pohjalevy sen sisään. Kostuta leipä kurkku-retiisimehulla (n. 1/4 mehusta) ja levitä puolet savulohitäytteestä sen päälle. Nosta toinen leipälevy täytteen päälle, kostuta se kurkku-retiisimehulla ja levitä sitten kasvistäyte leivän päälle. Nosta kolmas leipälevy kasvistäytteen päälle, kostuta se ja levitä leivän päälle loput savulohitäytteestä. Nosta lopuksi neljäs leipälevy täytteen päälle ja kostuta se lopulla kurkku-retiisimehulla. Kääri täytetty kakku jälleen tiiviisti tuorekelmuun ja nosta jääkaappiin tekeytymään yön yli. Täytteet ovat melko runsaat, joten voit hyvin maistella vähän savulohitäytettä leivän päällä samalla, kun täytät kakkua :)
  7. Nosta myös kylmäsavulohi ja katkaravut jääkaappiin sulamaan yön ajaksi
  8. Koristele kakku ennen tarjoilua: Laita tuorejuusto kulhoon ja notkista se vispaamalla sitä lusikalla voimakkaasti. Kuorruta kakku tuorejuustolla sileäteräisellä veitsellä
  9. Leikkaa avomaankurkku pitkittäin siivuiksi juustohöylällä, kiepsauta kurkkusiivut kartiomaisiksi rulliksi ja asettele rullat kakun päälle
  10. Leikkaa kylmäsavulohisiivut puoliksi, tee myös niistä kartiomaisia rullia ja asettele rullat kurkkurullien väleihin
  11. Ripottele rullien päälle katkarapuja
  12. Siivuta retiisit mandoliinilla ja ripottele siivut kakun päälle
  13. Hienonna sipulinvarret ja tilli ripottele ne muiden koristeiden päälle
  14. Koristele vielä vesikrasseilla ja herneenversoilla

Kiitos IKEA:lle! Tämä oli mielenkiintoinen ja hauska yhteistyö, jossa oli mukavaa haastetta!

 

IKEA-kuvasto on saatavilla tavarataloissa 26.8.2016 alkaen, ja se jaetaan 1,7 miljoonaan talouteen IKEA-tavaratalojen lähialueilla viikolla 34. Uudistettu kuvastosovellus on ladattavissa iOS- ja Android-laitteille 31.8.2016 alkaen.

Pääset kuitenkin selaamaan kuvastoa jo nyt verkossa osoitteessa: www.ikea.fi/kuvasto.

Share

Kommentit

Pyjama
Pyjamapäiviä

Haha! Kaikki kakut ovat niin herkullisen näköisiä, että parempi leikatakin valmiiksi tuollaisia pieniä siivuja, koska minä ainakin olisin saattanut ottaa ISON PALAN! :D

Tommi K
Isyyspakkaus

Heh, siinä taitaa olla mittakaavaharha. Palaset olivat nimittäin hurjan isoja, varsinkin makeiden kakkujen!

Miten ihmeessä sä ehdit ihan kaikkea???

Tommi K
Isyyspakkaus

Ha :D Tähän oli onneksi hyvin aikaa, ja kehitin reseptin jo ensimmäisellä kesälomaviikollani.

Piipo79

Ei tulisi ensimmäisenä mieleen mennä Ikeaan kalaostoksille! Ps. Nuo vastuullisuussertifikaatit on kaikissa isoissa kaupoissa nykyisin. Onneksi!

Tommi K
Isyyspakkaus

Juu! Kalat ovat toki pakasteita, mutta hyviltä tuotteet maistuivat!

Piipo79

Kalan kohdalla pakko sanoa että tuore tuote tai sitten joku muu ruokavaihtoehto! Sushipaikatkin erottaa selkeästi kalan tuoreus ja laatu. 

Devika (Ei varmistettu)

Ikea voisi kyllä alkaa panostaa laktoosittomiin ruokiin. On muuten todella ikävää käydä ruokailemassa Ikeassa kun saa kysellä koko ajan eri tuotteiden laktoosipitoisuuksista. Kahdesti ollaan ruokailtu ja kolmatta kertaa tuskin tulee. :/ Muutenhan Ikeassa käydään useita kertoja vuodessa.

Tommi K
Isyyspakkaus

Onpa kurjaa. Meillä kun ei ole mitään ruoka-aineallergioita, niin tällaisiin asioihin ei osaa edes kiinnittää huomiota.

Kommentoi