Mustikkarättänä

Isyyspakkaus

Kauden ykkösjälkiruoka on mustikkarättänä eli mustikkakukko eli mustikkaa ruistaikinakuorella. Rättänän voi tehdä yhtä hyvin sekä tuoreista että pakastetuista mustikoista, joten rättänäkausi jatkuu koko vuoden.

Mustikkavuosi on kuulemma selkeästi edellisiä huonompi, ja marjat kypsyvät epätasaisesti: samassa puskassa voi olla sekä kukkia että ylikypsiä marjoja. Itsehän en tästä mitään tiedä, sillä poimimme mustikat samasta paikasta kuin viime vuonnakin. Sieltä ne saa mukaan ämpäreissä ja valmiiksi puhdistettuina. Hilloksi ja pakkaseen menee viisi ämpärillistä, ja ne on syöty todennäköisesti viimeistään maaliskuussa - muun muassa rättänän muodossa.

Mustikkarättänä

Ainekset

  • 1/2 l mustikoita
  • 2 rkl sokeria
  • 100 g voita
  • 1 dl sokeria
  • 2 dl ruisjauhoja (tai 1 dl ruisjauhoja ja 1 dl vehnäjauhoja)

Valmistaminen

  1. Levitä mustikat uunivuoan pohjalle ja ripottele päälle 2 rkl sokeria
  2. Yhdistä huoneenlämpöinen voi, sokeri ja ruisjauhot ja sekoita ne tasaiseksi taikinaksi. Voit halutessasi korvata puolet ruisjauhoista esimerkiksi vehnäjauhoilla
  3. Painele taikina ohueksi kanneksi mustikoiden päälle
  4. Paista 200-asteisessa uunissa noin tunti.

Nauti jäätelön, vaniljakastikkeen tai vaniljalla ja sokerilla maustetun jogurtin kanssa.

Share

Kommentit

anna-liisa (Ei varmistettu)

Kunnioitettavan paljon (=käsittämätön määrä) teillä säilötään mustikoita...

Tommi K
Isyyspakkaus

Eikä se säilöminen vaan sen kaiken syöminen :) Mansikkaahan meni myös talteen viisi laatikollista.

Amma
Why you little!!

Meillä poimitaan mustikat jopa valmiiksi pakastusrasioihin tai pusseihin säilöttyinä ja mielellään pakastettuinakin ;)

Ja asiasta toiseen, pääsisittekö treffeille ensi viikolla? Olisi superkiva nähdä!
http://www.lily.fi/blogit/why-you-little/hiihdettaisko-treffeille-jaan-yli-seurasaareen

Tommi K
Isyyspakkaus

Hömm, mä olen niin mökki- ja maakuntamatkatunnelmissa, että en osaa ajatella yhtään ensi viikon tapahtumia Helsingissä. Vastaan siis että ehkä :)

Amma
Why you little!!

Toivottavasti pääsette paikalle viikkopöllöydestä huolimatta!

Omenainen

Juuri valittelin miehelle että kylläpä tekisi mieli mustikkapiirakkaa täällä Välimerellä. Vaan eipä taida onnistua - kausi on aina myös säilömisen kannalta auttamattomasti ohi silloin kun suuntaamme jälkeen pohjolaan..

Mmmm, mustikoita! (Ei varmistettu)

Kiitos reseptistä! Tuli käyttöön ja oli herkullista! Onkohan paistoajassa kuitenkin virhe, tein tupla-annoksen ja paistoin vain 45 min, ja tuli todella kiinteää ja kypsää, vähempikin olisi riittänyt. Aleksin vielä lämpöäkin viimeiseksi 10 minuutiksi 175 asteeseen. Tosin mustikoitteni joukossa oli pari rkl perunajauhoja koska käytin pakastemustikoita, mikä toki vaikuttaa asiaan.

Tommi K
Isyyspakkaus

Hyvin toimittu! Paistoajat ovat aina vähän viittellisiä, sillä ne riippuvat myös uunista. Rouva sanoi paistaneensa tällä kertaa itse jopa yli tunnin. Jos uuni on tehokas, riittää varmasti vähemmän. Ruisjauhojen jauhatus voi vaikuttaa myös asiaan. Ja varmasti ne perunajauhot: Rouva ei käytä perunajauhoja rättänässä silloinkaan, kun se tehdään pakastemarjoista.

Rättänän voi muuten tehdä myös raparperistä!

Kommentoi