Ruoan perässä Turussa

Senhän tietää, kun me lähdemme Rouvan kanssa teatterimatkalle, kuten nyt Turkuun katsomaan Hiljaisia siltoja, tavoitteenamme on myös syödä mahdollisimman hyvin ja paljon! Tällä kertaa olimme kiinnostuneet ravintoloiden lisäksi myös hapanjuurileivonnasta, ja Rouva oli bongannut etukäteen kaksi leipomoa, joissa oli ehdottomasti ehdittävä käydä.

Leipomo Gryn

Teatteriesityksemme alkoi klo 14. Olimme Turussa klo 11. Meillä oli siis hyvin aikaa sekä syödä lounas että käydä tutustumassa Forum-korttelin leipomo Gryniin.

Ostimme matkaamme valikoiman hapanjuureen leivottuja croissanteja. Aah, mikä rapeus! Kuulimme etukäteen erityisesti sinihomejuustotäytteisistä rocquefort-croissanteista, enkä ihmettele. Ne olivat myös meidän suosikkejamme.

Hügge

Lounaspaikaksi Rouva valitsi jokirannassa sijaitsevan ravintola Hüggen. Hügge on kasvisravintola, mutta sanoisin, että tämä on juuri sellainen ravintola, johon jokainen kasvisruokaskeptikko pitäisi tuoda. Niin maukasta ja täyttävää, että olimme vyöryä ulos lounaamme jälkeen, kun otimme jaettavaksi kolme alkuruokaa ja kaksi pääruokaa.

Burrataa ja omenaa. Avokadoa & nuoc cham chay -kastiketta.

Maissihummusta ja Hüggen leipää.

Paistettuja gnoccheja metsäsienikastikkeessa. Satay-curry ja grillattua palsternakkaa.

Omena-parfait ja sitruunakreemiä.

* * *

Teatterin jälkeen heitimme kamat pikaisesti hotellille. Majoituimme jälleen Park Hotelissa, joka on tuttu jo edellisiltä Turun-retkiltämme. Täytyy sanoa, että lounaamme oli niin täyttävä, että ei ollut varsinaisesti nälkä, mutta kun illallisvaraus oli jo tehty, niin…

Kakolan Ruusu

Aivan ensisijaisesti olisimme halunneet käydä ravintola Kaskiksessa, sillä emme ole edelleenkään käyneet siellä. Yritin jopa tehdä varausta sen tasan 60 vuorokautta aiemmin keskiyöllä, mutta ravintola varattiin täyteen noin 3 sekunnissa, ja jäin nuolemaan näppejäni. Kun jonotuslistakaan ei näyttänyt tuottavan tulosta, oli tehtävä varaus toisaalle. Valitsimme samojen omistajien Kakolan Ruusun, joka ei sekään ollut varsinaisesti huono vaihtoehto.

Kävimme Kakolan Ruusussa jo kerran aiemmin, mutta kokemus jäi silloin kähisevien ja kiukkuisten lasten vuoksi jotenkin puolinaiseksi. Nyt pääsimme siis ravintolaan ihan kahdestaan, ja täytyy myöntää, että tällä kertaa olimme hyvin vaikuttuneita.

Pohdin Rouvalle jälkikäteen, että vaikka ruoka ei sinänsä ollut monimutkaista, jokaisessa annoksessa oli jotain yllättävää tai erityistä, ja kaikki oli vain yksinkertaisesti aivan törkeän hyvää. Lisäksi oli ilahduttavaa huomata, että kaikille liharuoille oli tarjolla myös vegaaninen tai vegevaihtoehto. Testasimmekin mielenkiinnon vuoksi yhtä, ja pidimme siitä kovasti.

Haudutettua purjoa, kylmäsavustettua silakkaa ja rapeaa perunaa.

Vegaaninen ”linnunmaksamoussea, punajuurta ja hapanjuurisipsiä”, jossa linnunmaksa on korvattu keltajuurella.

Kurpitsansiemendumplingseja, sahramikastiketta ja lehtikaalia.

Grilllattua iberico-possua, päärynää ja munakoisopyrettä.

Bageri Å

Hyvin nukutun yön jälkeen pyörähdimme vielä muutamalla kirpputorilla (Puutorin Kirppis, Maanantaimarket ja Merkitys) ja matkustimme Kakolanmäen kuuluisalla funikulaarilla takaisin Kakolaan.

Aivan Kakolan ruusun vieressä on leipomo Bageri Å, joka tekee niin ikään hapanjuureen leivottavia croissanteja ja myös hapanjuuripullia. Ostimme kotiin tuliaisiksi valikoiman herkkuja, mutta emme voineet vastustaa kiusausta maistaa yhdet Pastel de natat ja hapanjuuripullan paikan päällä kahvin kanssa.

* * *

Kahden päivän ja yhden yön mittainen miniloma Turussa oli tervetullut, ja otimme siitä todella kaiken irti!

Hyvinvointi Ravintolat Matkat