Vaivaton sienipiirakka

Ladataan...
Isyyspakkaus

Joku lukijani kysyi joskus, voisiko suolaisia piirakoita tehdä taikinaan, jossa ei käytettäisi voita. Rouva jäi pohtimaan asiaa ja mietti itse puolestaan, onko piirakkataikinoita aina pakko nostattaa hiivalla.

Pohdittuaan asiaa ja nähtyään Australian Master Chefissä jotain vastaavaa hän päätyi kokeilemaan taikinaa, johon tuli vain vettä, oliiviöljyä ja vehnäjauhoja sekä hieman suolaa. Ja tiedättekös: muuta ei todellakaan tarvita!

Ainakin meidän makuumme tämä taikina sopi erinomaisesti. Pohja on napakka, joten piirakasta leikattua palaa voi syödä sorminkin, ja oliiviöljyn ansiosta se on kuitenkin mehevä. Minulle olisi voinut väittää taikinan olevan voilla leivottu, ja se olisi mennyt täydestä.

Sienten hankkimisessa voi olla oma vaivansa, mutta muuten tätä piirakkaa voi pitää aika vaivattomana.

Piirakasta voi hyvin tehdä pienempiäkin versioita, eikä niihin ole pakko laittaa kantta. Myöhemmin tällä viikolla Rouva teki toiset piirakat, jotka olivat pienempiä, kannettomia ja niissä oli vaaleita orakkaita sekä sinihomejuustoa. Arvaatko miten hyvää?

No TÖRKEÄN hyvää!

Vaivaton sienipiirakka

Ainekset

Pohja

  • 2 dl vettä
  • 1 dl oliiviöljyä
  • n. 5 1/2 dl vehnäjauhoja
  • 1 tl suolaa

Täyte

  • 1 sipuli
  • ruokaöljyä
  • 5 dl ryöpättyjä rouskuja
  • suolaa
  • mustapippuria
  • 2 dl raastettua emmentaljuustoa
  • maitoa voiteluun

Valmistaminen

  1. Mittaa kaikki pohjataikinan ainekset kulhoon. Rutistele taikinaa käsin muutaman minuutin ajan, kunnes siitä tulee venyvä pallo
  2. Ja taikina kahteen osaan ja kaulitse ne leivinpaperin päällä isoiksi ympyröiksi. Toisen halkaisija saa olla hieman toista pienempi
  3. Valmista täyte: silppua sipuli ja kuullota se öljyssä. Lisää ryöpätyt sienet. Mausta täyte suolalla ja pippurilla
  4. Levitä täyte isomman taikinaympyrän päälle niin, että reunoihin jää muutama sentti tilaa. Ripottele juustoraaste täytteen päälle. Laita pienempi taikinaympyrä täytteen päälle kanneksi ja taita pohjan reunat kannen päälle. Painele pohja ja kansi haarukalla kiinni toisiinsa
  5. Voitele piirakka maidolla, pistele sen kanteen haarukalla reikiä ja paista 200-asteissa uunissa n. 30 minuuttia. Piirakan kuori on heti uunista ottamisen jälkeen vielä kova, mutta se pehmenee, kun piirakan peittää leivinpaperilla ja pyyhkeellä hetkeksi.

Alimman kuvan etikkainen kesäkurpitsasalaatti oli muuten herkkua. Pitääkin laittaa sen resepti tänne jonain päivänä.

Share

Kommentit

Katje (Ei varmistettu)

Nam, aamupalasta ei ole edes kovin pitka aika, mutta tata voisin syoda vaikka heti! :)

OP (Ei varmistettu)

Kiitos ohjeesta. Itse olen tehnyt vähän vastaavalla tavalla, siten että johonkin kahteen dl jauhoja +suola, käytän noin pari rkl öljyä ja pari rkl voita, sekä pari rkl kylmää vettä ja teen taikinaksi, mutta piirakoissa, joissa reunat nostetaan vuoan reunoille ja lisätään täyte (savukala, sienet ja ne tavalliset munamaidot & juustot ja tilli) saan aina reunasta aika kuivaa. Pohja on sinänsä hyvää, ja kun siinä voi olla vaikka mitä jauhoja. Tarkkaa ohjetta ei minulla enää ole. Tämä voisi olla parempi vaihtoehto.

Tommi K
Isyyspakkaus

Siitä vaan sitten kokeilemaan ja raportoimaan tuloksista!

Vierailija (Ei varmistettu)

Muistin tämän postauksen ansiosta pakastimessa viime syksystä asti lojuneet suppilovahverot, hups! Tein kuitenkin piirakan ihan omalla perinteisellä voi-vehnäjauhopohjalla. Päälle sienet ja kevytkerma-muna-juustoraasteseos. Avot!!

Tommi K
Isyyspakkaus

Hyvältä kuulostaa sekin!

MariaK (Ei varmistettu)

Kiitos mainiosta ohjeesta! Osa tämän päivän suppissaaliista päätyi taikinakuoren alle. Nami nam! Ja kivaa, ettei ole liian rasvaista ja sienen maku pääsee mukavasti esiin. Ja todellakin vaivaton tehdä!

Kommentoi

Ladataan...