Mökkiremontti: julkisivuremppa etenee

Meillä on tänä kesänä ollut monenlaista remonttipuuhaa mökillä. Kirjoitin keväällä saunanrakennusprojektistamme, joka on itse asiassa edennyt paljon rivakammin kuin osasin odottaa – siitä juttua tulossa myöhemmin. Olin itse keväällä oikeastaan vähän pihalla siitä, mihin kaikkeen aikamme riittää kesän aikana ja mihin sen keskitämme, kun mökin sisälläkin oli vielä pientä puuhaa ja samoin myös mökin julkisivu kaipasi kipeästi kunnostamista. Niin paljon tekemistä ja niin vähän aikaa – useimmille mökkeilijöille ja remontoijille tuttu dilemma.

Vaan kun on tehokas, ehtii yllättävän paljon. Saunaprojekti on tosiaan edennyt rivakasti, ja mökin sisällä on laatoitettu hellan edusta, ja noiden asioiden lisäksi olemme ehtineet remontoida myös mökin julkisivua. Tänään ajattelinkin kertoa siitä, mitä mökin julkisivulle on tänä kesänä tehty ja mitä sille tullaan vielä tekemään. Postauksen kuvat ovat satunnaisia puhelinräpsyjä, jotka on julkisivuremontin lomassa ehditty nappaamaan – mutta uskon että niistä saa kyllä kuvan siitä, mitä on tehty.

Tässä ensin lähtötilanne. Mökin etelänpuoleinen julkisivu oli 90-vuotisen elonsa aikana kärsinyt todella pahasti auringosta ja sadevedestä. Maali oli rapissut, laudat olivat alaosasta lahonneet ja halkeilleet ja joistain kohdista puuttui myös kokonaisia paloja lahovaurioiden seurauksena. Massiivinen kivijalka roiski sadevettä suoraan ulkolaudoituksen alaosaan, ja myös rännissä oli useita reikiä, minkä takia vettä valui suoraan seiniin. Näiden varsin laajojen vaurioiden johdosta koko talon julkisivu päätettiin lopulta uusia paikkakorjausten sijaan.

Julkisivuremontti aloitettiin poistamalla vanhaa ulkolaudoitusta noin metrin pätkä kerrallaan. Purkutyö piti tehdä varovasti, koska vanhat eristeenä toimivat sahajauhot valuivat lautojen takaa pois. Yritimme saada sahanpuruja ohjattua jätesäkkeihin, mutta se onnistui vain osittain, sillä ulkoverhouksen alla ei ollut muuta rakennetta kuin pelkkä vanha reikäinen tuulensuojapaperi.

Ennen uutta laudoitusta asennettiin uusi tuulensuojapaperi, joka siis nimensä mukaisesti estää tuulen ja vedon tunnetta sisällä talossa. Pelkkä villa tai sahanpurueriste ei tätä vetoa estä, joten katsoimme parhaaksi asentaa uuden paperin tuomaan pientä parannusta mökin eristykseen.

Tuulensuojalevyn päälle asennettiin sitten uusi ulkovuoraus – tämänkin teimme aina noin metrin matkan kerrallaan. Työssä vuoroteltiin siis vanhan laudoituksen purkamisen ja uuden laudoituksen asennuksen kanssa, ja näin uusi julkisivu alkoi vähitellen valmistua.

Kun lulkolaudoitus oli saatu paikalleen koko mökkiin, oli aika asentaa rimat. Alla olevassa kuvassa näkyy myös, että laudoituksen alalaitaan, kivijalan päälle asennettiin vesipelti, jonka tarkoituksena on kuljettaa vesi pois ja siten suojata talon alimpia rakenteita sateelta ja kosteudelta. Betoni imee itseensä kosteuden ja siirtää sen puuhun, joten pellin tarkoituksena on pyrkiä pitämään näitä liitoskohtia kuivana. Kuvassa näkyy myös ikkunan alle laitettu pieni ikkunapelti, joka ohjaa veden pois ikkunalta ja suojaa ikkunan alla olevaa laudoitusta. Mökin aiempi tippasuojus oli puinen ja se ohjasi kaiken sadeveden suoraan mökin seinään aiheuttaen edellä mainittua julkisivulaudoituksen lahoamista.

Alemmassa kuvassa sekä laudoitus että rimat ovat paikoillaan. Päätimme jättää ikkunan ympärille vanhat, alkuperäiset laudat, sillä nythän mökin 90-vuotias ulkonäkö modernisoitui tältä seinustalta paljonkin, ja me kun remontoimme perinnemenetelmin, on tarkoituksemme myös aina mahdollisuuksien mukaan säilyttää vanhaa. Vanhat ikkunanpielet tuovatkin kivan ripauksen talon alkuperäistä henkeä.

Lopuksi asennettiin uudet rännit rikkinäisten tilalle. Niiden ansiosta vesi kulkeutuu sinne minne pitääkin, eikä valu mökin seinään kastellen sitä. Tästä kuvasta ei käy ilmi, mutta myös ikkunan vasemmalla puolella oleva pieni ilmanvaihtoluukku vaihdettiin uuteen ilmanvaihdon parantamiseksi.

Tällä hetkellä tämä kesämökin etelänpuoleinen julkisivu on nyt siis uusittu maalausta lukuun ottamatta. Se tullaan kuitenkin öljymaalaamaan vasta ensi keväänä tai kesänä, koska tuoreen sahatavaran kuivuminen kestää varsin pitkään. Mikäli laudat eivät ole tarpeeksi kuivat, öljymaali irtoaa herkästi pinnasta ja maalaaminen joudutaan uusimaan pian.

Mökin muut seinät ovat maalausta vaille hyvässä kunnossa, eikä niiden laudoituksia tulla tällä erää uusimaan. Sen sijaan koko mökki maalataan ensi kesänä. Tarkoituksena on maalata mökki tällä samalla tutulla värillä, lukuun ottamatta vuorilautojen keltaisten yksityiskohtien väriä, sillä niiden olisi tarkoitus vaihtua valkoiseen. Ai että, miten hieno tästä tuleekaan!

Kuvissa näkyi myös mökin katto, joka on myös aika huonokuntoinen. Sekin on pitkällä to do -listallamme, mutta juuri nyt kärjessä on kuitenkin saunaremontin edistäminen. Palataan siihen pian toisessa postauksessa.

Tämä homma oli aika työläs, mutta valmistui kuitenkin yllättävän nopeasti. Ja miten suuri onkaan ero tilanteeseen ennen remonttia! Kun vielä koko mökki saadaan ensi kevään maalattua, on se kyllä ihan kuin uusi. Ja hintaahan tälle ei kamalasti tullut, koska ulkovuoraus uusittiin itse.

-Netta 

Lue myös:

Harrastuksena mökkiremontti

Mökin muovimatto vaihtui valkoiseen lautalattiaan

Mökin keittiön edullinen ja helppo remontti

Kommentit (4)
 1. Mie kans...
  28.8.2019, 19:51

  Hyvätä vaikuttaa, jännityksellä odottelen sauna projektista kuulumisia.
  Semmoinen tuli mieleen sahanpuruista vanhan talon kyseenollessa niin välikatossa voi olla luukut tai reitti seinän väliin mitä kautta voisi yläkautta lisätä sahanpurua karanneiden tilalla, puru on edelleen hyvä äänen eriste ja hengittävä eristemateriaali , itse olemme hirsitalon seinään vedelleet virtasen neljän öljyn maalia, toistaiseksi kaikki kokemukset positiivisia kyseisestä maalista .

  1. Kiva, että remppajutut kiinnostavat! Täytyy koittaa lähiaikoina ehtiä kirjoitella myös saunaprojektista! 🙂

   Ja hei unohdinkin mainita tuon tässä postauksessa! Nimittäin ilmeisesti tuolta meidän vintiltä pääsee toisiaan lisäämään noita sahanpuruja ja se olisikin hyvä vielä tehdä, niin saadaan lisäeristystä mökkiin. 🙂

   Jos en aivan väärässä ole, niin meillekin olisi mahdollisesti tulossa Virtasen öljymaalia! Kiva kuulla positiivisia kokemuksia.

   Mukavaa viikonloppua sinne!

 2. Teidän mökki vaikuttaa kyllä niin symppikseltä <3 Vanhalta ja ajan patinoimalta.

  1. Voi kiitos <3 Se on kyllä juurikin sitä! Ikää on tosiaan tällä päärakennuksella 90 vuotta ja varastolla 100 vuotta, joten ovat jo elämää nähneitä 🙂

Rekisteröitymällä Lilyyn kommentoit kätevämmin ja voit perustaa oman blogin. Liity yhteisöön tästä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *