Suunnitelmia ja haaveita mökkikesälle 2021

Heippa ihanat! Palaillaan tänään taas pienen tauon jälkeen mökkiaiheeseen. Ajattelin kirjoitella ylös sekä itseäni, että myös vähän teitäkin varten suunnitelmia/toiveita mökkikesälle 2021 näin niin kuin projektien näkökulmasta. Meillä ei nimittäin tähän mennessä ole ollut vielä yhtäkään mökkikesää ilman erinäisiä projekteja, eikä varmasti ihan heti tule tulemaankaan. Osa projekteista on jo lyöty lukkoon, ja osa taas on vielä haaveiden tasolla eikä välttämättä toteudu vielä tänä kesänä.

Kertauksen vuoksi mainittakoon, että heinäkuussa tulee kuluneeksi viisi vuotta siitä, kun ostimme 24 m2 kokoisen, kokonaisvaltaista remonttia vaatineen pienen puutalon Loviisasta. Olemme tässä vuosien saatossa ehtineet remontoida kokonaisuudessaan mökin sisätilat ja verannan, rakentaneet vanhaan varastorakennukseen saunan ja tehneet jo jonkin verran julkisivuremonttiakin. Siinä sivussa on toki myös hoidettu puutarhaa ja muun muassa kasvatettu erinäisiä hyötykasveja.

Mitä sitten on tiedossa tänä kesänä? Ensimmäinen projekti, joka onkin jo polkaistu käyntiin, on minivessan rakentaminen mökin verannalle. Tästä mainitsinkin jo aiemmin blogin puolella, mutta tuolloin oltiin vielä vasta ajatuksen tasolla. Mökkiimmehän ei tule juoksevaa vettä, joten meille tulee polttava käymälä. Rakennamme siis väliseinän verannan toiseen päätyyn, minkä ansiosta saamme tehtyä sinne pienen vessahuoneen. Viimeksi, kun mainitsin projektin suunnitelmista täällä blogissa, sain muutaman kysymyksen, onko vessa välttämätön. No, eihän se tietenkään välttämätön ole. Kyllähän sitä toimeen tulee perinteisellä huussillakin ja kovan hädän iskiessä vaikka ilman sitäkin. Eli välttämätön tämä vessa ei tietenkään ole, vaan se on nimenomaan mukavuus sanan varsinaisessa merkityksessä. Ja tämähän sitten taas on asia, joka jakaa ihmisiä eri leireihin – osa tykkää, että mökillä on kaikki mukavuudet ja osa on sitä mieltä, ettei mökille kuulu edes jääkaappia, vaan ruoatkin säilyttää järven pohjassa. Ja tässäkin asiassa – kukin tyylillään 🙂

Meille on tässä viiden vuoden aikana kirkastunut se, että meidän viihtymistämme mökillä lisäisi se, että wc olisi samassa rakennuksessa, jossa nukumme. Itse siis käyn välillä myös yöllä vessassa, enkä mitenkään nauti kulkea pilkkopimeän ja keväisin/syksyisin myös kylmän pihan poikki tarpeilleni. Ja nyt, kun olemme olleet mökillä yhä vain enemmän myös keväisin ja syksyisin, viime vuonna jopa vielä joulukuun lopussa, ei ulkohuussi ole kovinkaan kiva vaihtoehto, vaan siellä on tuolloin ihan älyttömän kylmä. Polttavan käymälän kanssa pääsemme myös ongelmasta nimeltään huussin tyhjennys. Osa siitäkin tykkää, mutta me kuulumme heihin, jotka eivät siitä nauti. Polttava käymälä sen sijaan polttaa jätteet pieneksi määräksi tuhkaa, jonka voi sitten ripotella esimerkiksi pensaiden juurelle.

Nyt, kun verannalla joka tapauksessa remontoidaan, päädyimme myös samalla eristämään verannan lattian. Tällä hetkellä tilassa ei ole ollut mitään lattiaeristeitä, ja vanhojen lattialautojen raoista osa oli niin suuria, että niiden välistä saattoi nähdä maahan asti, ja tuuli tuiversi niitten raoista tietysti huoneeseen sisään. Nyt vanhat lattialaudat purettiin ja seuraavaksi lattiaa eristetään, jotta ainakin pahin veto ja viima saadaan huoneesta pois. Veranta on nimittäin ollut keväisin ja talvisin aikamoisen kylmä huone, ja nyt kun sinne tulee vessa, haluamme ettei veskissä tarvitse palella. Suunnitteilla on, että minivessaan tulisi mahdollisesti myös vielä pieni lämpöpatteri syksyä varten. Verannan lattian eristämisen & minivessan uumoilemme olevan valmiita juhannukseen mennessä. Sittenhän on vielä paljon aikaa muihinkin projekteihin (heh)!

Koska nykyinen huussi poistuu käytöstä uuden polttavan käymälän vuoksi, tulisi nykyinen huussi tyhjentää ja miettiä sille tulevaa käyttötarkoitusta. Siihen tuskin halutaan jatkossakaan tilalle mitään erikoista, joten pohdimme, josko voisimme tulevaisuudessa esimerkiksi säilyttää siinä polttopuita ja ottaakin nykyisen liiterin (joka on kooltaan isompi) johonkin toiseen käyttöön. Joka tapauksessa myös nykyinen liiteri pitäisi kesän aikana tyhjentää ja siivota, ja sen lattiaa pitää korjailla.

Mökin julkisivu kaipaisi myös yhä kunnostusta, ja jos vain aikaa ja intoa riittää, jatkamme sen parissa tänä kesänä. Olemme laudoittaneet ja maalanneet uudelleen yhden seinän, mutta muille ei ole vielä tehty mitään. Varsinkin yhdeltä seinältä on maali rapissut todella paljon ja se on kyllä aika ikävän näköinen. Vanha maali pitäisi rapsuttaa siitä irti ja mahdollisesti uusi joitakin lautoja, mutta tällä seinällä ei onneksi varmaankaan ole tarvetta uusia kaikkia lautoja. Myös kaksi muuta seinää tulee ainakin jossain määrin kaipaamaan pensseliä.

Pihallekin olisi muutamia toiveita ja ideoita, mutta katsotaan nyt, mitkä niistä ehditään toteuttaa juuri tänä kesänä. Toivoisin jonkinlaista terassi-/patioratkaisua mökin oven läheisyyteen. Meillä on tällä hetkellä miehen kanssa hieman eriävä näkemys siitä, tulisiko meille aivan talossa kiinni oleva terassi, vaiko vasta vähän kauempana alkava patio-tyylinen ratkaisu. Mieheni on nykyään nimittäin aikalailla henkeen ja vereen perinnerakentaja, ja hänen näkemyksensä on, ettei vanhojen talojen tyyliin sovi niissä kiinni oleva terassi. Minä puolestani ymmärrän kyllä hänen näkemystään, mutta olen sitä mieltä, että käytännön kannalta olisi tosi helppoa ja näppärää, jos terassi alkaisi heti ovelta, niin ei tarvitsisi esimerkiksi koko ajan ottaa kenkiä pois ja laittaa taas jalkaan, ja olisi niin saumattoman helppoa esimerkiksi kulkea kattamaan pöytää sisältä mökistä terassia pitkin. Mutta katsotaan, minkälaiseen kompromissiin päädymme, ja onko tämä projekti edes ajankohtainen tänä kesänä. Sitten, kun terassi joskus on valmis, tulee hankintalistalle myös uusi, iso pöytäryhmä sekä kaasugrilli.

Lisäksi haaveilen pihalla sijaitsevan suojaisamman alueen laatoittamisesta. Kutsun tätä aluetta leikkisästi ”loungeksi”, sillä olen asettanut siihen muutamia rentoja tuoleja, joissa voi lekotella. Alue sijaitsee lähellä saunaamme, eli siihen on myös kätevä tulla vilvoittelemaan saunasta. Tätä aluetta suojaavat tuijat ja muutamat muut kasvit, joten siinä saa olla omassa rauhassa ohikulkijoiden katseilta suojassa. Edellisellä omistajalla on ollut tässä kohtaa yhdeksän isoa puista ”laattaa”, mutta ne ovat jo menneet huonoon kuntoon ja lisäksi ne eivät kata koko aluetta. Olenkin suunnitellut, että alue pitäisi tasoittaa hiekalla ja laittaa siihen kunnon laatoitus noin 10 m2 pinta-alalta. Sitten kaikki lekottelutuolit mahtuisivat siihen kunnolla, ja mahdollisesti siihen voisi hankkia esimerkiksi jonkun kivan ulkotakan, kasveja ja valoja tekemään alueesta erityisen tunnelmallisen. Tästä ideasta olen saanut myös mieheni innostumaan ja koska tämä on suhteellisen pieni ja nopea homma, uskon tämän toteutuvan jo melko piankin.

Sitten jäljellä on edelleen ultimaattinen haave, josta on jo pitkään puhuttu – palju! Sillekin olisi jo paikka katsottuna pihasta ja olemme niitä vähän netistäkin selailleet. Jossain vaiheessa meille palju kyllä tulee, mutta voi olla, että se on vasta ensi kesänä, koska tuo polttava käymälä tulee sen verran tyyriiksi. Mutta haaveita ja suunnitelmia on aina hyvä olla, eikö vain? 🙂

Projektia riittää siis tällekin kesälle, katsotaan mitä kaikkea ehditään toteuttaa. Tänä kesänä meidän mökki tulee olemaan muutan myös kahdessakin eri lehdessä, huikkailen juttujen ilmestyttyä niistä ainakin Instagramini puolella ja jos vain muistan, niin myös täällä blogissa. Ihanaa alkanutta mökkikautta kaikille kanssamökkeilijöille <3

-Netta / @nettafrancesca

Kommentit (4)
  1. Ihania projekteja mökillä teillä ♥

    1. No eikö olekin 🙂 <3

  2. Mie kans...
    19.5.2021, 21:20

    Oikein mukavan kuuloiset suunnitelmat teillä . Sitä pohdin etten itse poistaisi vanhaa huussia käytöstä, paitsi jos on niin huonokuntoinen, polttava wc on hyvä valinta ja mukavakin yöllä ja kylminä aikoina, mutta kesällä nätillä ilmalla askareiden lomassa vanha huussi on kova sana, sinne voi mennä kengät jalassa , työvaatteet päällä, toisaalta tasaa myös ruuhkaa jos on ystäviä kylässä.

    1. Päätimme poistaa vanhan huussin käytöstä, kun se on jo niin huonokuntoinen että vaatisi muutoin remonttia, ja koska haluamme nyt kokonaan päästä eroon asiasta nimeltä huussin tyhjentäminen. 😀

Rekisteröitymällä Lilyyn kommentoit kätevämmin ja voit perustaa oman blogin. Liity yhteisöön tästä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *