VUOSI 2019

Vuoden lähetessä loppuaan ajattelin summata yhteen mitä kaikkea vuosi on rakennusprojektin osalta pitänyt sisällään. Helpoimman kautta emme varmastikaan ole menneet, mutta se ei ole tippaakaan lannistanut intohimoa tämän unelman toteuttamiseen. Oli hurjan mukava itsekin nyt palauttaa mieleen mitä milloinkin oikeastaan tapahtui. Tästä se lähti.

TAMMIKUU
Olimme jo reilun vuoden etsineet sopivaa tonttia Espoosta, mutta sitä ei vain tuntunut löytyvän. Monen sattuman kautta päädyttiin tammikuussa vanhan 60-luvulla rakennetun purkukuntoisen paritalon pihaan, ja aloimme selvittää sen omistajaa.  Melko nopeasti asiat lähtivätkin siitä rullaamaan, ja parin viikon sisällä oltiin ehditty tehdä purku- ja asbestikartoitukset, ja luonnostella hallinnanjakosopimus.

HELMIKUU
Heti kuun alussa laskimmekin pulkkamäkeä jo omalla tontilla. Aika pian tämän jälkeen kilpailutimme arkkitehdit, ja teimme sopimuksen Eemilin kanssa talon suunnittelusta.

MAALISKUU
Olimme jo tontin ostovaiheessa kilpailuttaneet eri purkufirmoja ja purkaminen päästiin aloittamaan heti lumien sulettua maaliskuun puolivälissä. Oli upea nähdä tontin todellinen olemus, kun vanha talo oli parin viikon jälkeen saatu maan tasalle. Onneksi osasimme katsoa metsittyneen paikan kauneutta jo silloin, kun vanha talo risukkoineen peitti siitä leijonan osan.

HUHTIKUU
Eemil oli ahkeroinut maaliskuun ja heti huhtikuun alkuun sähköpostiin kolahtivat ensimmäiset luonnokset talosta. Samoihin aikoihin tontilla tehtiin maaperätutkimukset, ja päätimme laittaa silloisen asuntomme myyntiin.

TOUKOKUU
Toukokuu alkoi vauhdikkaasti, kun asunto meni kaupaksi jo ekan esittelyn jälkeen. Muutoin kuukausi vierähti pitkälti talon suunnitelmia ja 3D-mallia pyöritellessä. Tämän vaiheen työläys yllätti, sillä tuntui, etten ollut valmis tekemään niin merkittäviä päätöksiä huonejärjestysten ja talon yksityiskohtien suhteen, kuin oli tarpeen. Samalla piti päättää myös talon materiaali, jossa meillä oli vielä toukokuun alussa 2 vaihtoehtoa.

Suunnitelmat alkoivat kuitenkin olla jo niin pitkällä, että pystyimme kilpailuttamaan toukokuussa maaurakoitsijoita, LVI- ja sähkösuunnittelua sekä kellariperustusten tekijöitä. Kustannusten tarkentuessa budjettiahdistus alkoi kuitenkin nostaa päätään.

KESÄKUU
Kesäkuuhun siirryttäessä rakentamisen ensimmäisten vaiheiden hinnat alkoivat olla selvillä. Oli pohdittava mihin haluttiin ehdottomasti panostaa ja missä pystyttäisiin säästämään. Samalla käynnistettiin sähkö- ja LVI-suunnittelua. Jotta budjetti saataisiin riittämään, oli selvää, että kilpailutamme itse kaikki rakentamisen eri vaiheet. Myös ajatus keittiön materiaaleista ja sävyistä alkoi hahmottua

Rakennuslupahakemus saatiin jätettyä Espoon kaupungille kesäkuun ensimmäisellä viikolla. Lupaan vaadittavat naapurikuulemiset hankimme itse, ja näin saatiin joudutettua rakennuslupaprosessia hiukan niiden osalta. Kesäkuun loppu toi tullessaan meille myös surullisia uutisia. Meidän rakkaalta labradorilta oli löydetty iso kasvain vatsasta ja jouduimme hyvästelemään hänet ikiunille.

HEINÄKUU
Vaikka heinäkuussa asiat eivät virastoissa yleensä etene, Espoon kaupunki teki iloisen poikkeuksen, ja kuun ensimmäisellä viikolla meille myönnettiin rakennuslupa. Lomaillessa olikin sitten aikaa aloittaa hirsitalotoimittajien kilpailutus ja toimitussisältöjen vertailu.

Lomalla ehdittiin katsastaa myös Kouvolan asuntomessut ja pakkailla loput kamat muuttoa varten, joka koitti kuun vaihteessa.ELOKUU
Elokuun ekalla viikolla kaivinkone rouhaisi ensimmäisen palan maata ja jo samalla viikolla louhittiin. Meillä louhinta oli sisällytetty maatyöurakkaan, joten maaurakoitsija vastasi koko prosessista ja meillä säilyi sekä hermot että budjetti. Nyt  viimeistään projekti alkoi tuntua todelliselta.

Hirsitoimittajien kilpailutus saatiin myös päätökseen ja mikä parasta, Eemilin tilaama mallinnos meidän tulevasta kodista saapui vihdoin.

SYYSKUU
Syyskuussa maaurakoitsija jatkoi pohjien tekoa. Kiirettä kuitenkin riitti, kun talon suunnitelmat täytyi viilata uudestaan läpi vielä hirsitoimittajan suunnitteluosaston kanssa. Olin katsellut piirustuksia projektin aikana yhteensä jo niin monta kymmentä (ellen sataa) tuntia, että epäilin kyllästyväni taloon ennen kuin mitään on edes pystyssä 😄

LOKAKUU
Lokakuun alussa maatyöt olivat siinä vaiheessa, että Perustava pääsi aloittamaan kellarin rakentamisen. Kuukauden aikana betonielementeistä ja ontelolaatoista muodostui talon ensimmäinen osa. Lokakuu näytti kuitenkin meille rakentamisen nurjan puolen, kun hirsitoimittajamme jätti konkurssihakemuksen vain 4 viikkoa ennen meidän tilaamaamme toimitusta.

MARRASKUU
Alkujärkytyksen jälkeen oli alettava selvitellä miten saamme projektin jatkumaan mahdollisimman pienin kolhuin. Aluksi neuvottelimme konkurssipesän mahdollisuudesta toimittaa hirsikehikko, mutta melko nopeasti kävi ilmi, että riskit siinä ovat liian suuret. Asiat järjestyivät kuitenkin onneksemme yllättävän nopeasti, kun teimme Honkarakenteen kanssa uuden sopimuksen hirsitoimituksesta vuodenvaihteeseen.

JOULUKUU
Viimeisin kuukausi on taas vierähtänyt tuijotellen piirustuksia, joita on tällä kertaa viilailtu Honkarakenteen suunnittelun kanssa. Mutta ihanaa, nyt ne on valmiit ja lähteneet tuotantoon! Ikkuna- ja ovitilaus lähti myös eteenpäin, nyt kun tarkka pystytysaikataulu on tiedossa.

Tänä vuonna rakennusprojekti on luonnollisesti kulkenut jatkuvasti arjessa mukana ja vienyt ison osan myös vapaa-ajasta. Suuremmilta perheriidoilta on vältytty, vaikka vastoinkäymiset ja kurassa tarpominen pilkkopimeällä raksalla on välillä saanut hermot viulunkireiksi. Tämä vuosi on hyvä päättää siihen, että kellariperustukset maatöineen ovat vihdoin valmiit. Parin päivän päästä saamme hirsitoimituksen, ja loppiaisen jälkeen lähtee kehikko nousemaan.

Toivottavasti nähdään täällä blogin puolella myös ensi vuonna 🤗

Ihanaa ja onnekasta vuotta 2020 teille kaikille!

// Krista

koti remontointi
Kommentit (0)
Rekisteröitymällä Lilyyn kommentoit kätevämmin ja voit perustaa oman blogin. Liity yhteisöön tästä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *