Onnellisuudesta ja oravanpyöristä

Onnellisuus. Siinä sana, joka merkitsee paljon. Ja samalla todella vähän.

Jos ihmisiltä kysytään, mikä on elämän tarkoitus niin uskaltaisin väittää ainakin yli puolen vastaavan; ”Olla onnellinen”. Kyseinen ajatus on juurrutettu mieleemme niin tiukasti, että siitä on yhtä haastavaa päästää irti kuin sokerikoukusta. Onnellisuutta pidetään asiana, jota tavoitella, elämän syvimpänä tarkoituksena.

Mutta miten voimme tavoitella tunnetta, aineetonta asiaa josta ei saa otetta?

Toki onnellisuus on mahtava juttu, kukapa ei siitä tunteesta pitäisi. Mutta kuten muutama postaus takaperin totesin on mahdotonta elää elämäänsä jatkuvaa onnea tavoitellen.  Siitä ei saa otetta, sitä ei pysty kahlitsemaan tai hallitsemaan. Onni on aineeton tunne, ei pysyvää konkreettista materiaa. Voimme ainoastaan vaikuttaa omiin ajatuksiimme ja siihen, miten päivämme vietämme. Toki päiviimme kuuluu usein asioita, jotka eivät ole vallassamme – on käytävä töissä vaikka ei aina huvittaisi, maksettava laskuja ja näin päin pois. Niin sanotussa negatiivisessa oravanpyörässä on joskus haastava ajatella asioiden valoisaa puolta. Sitä haluaisi vain hypätä pyörästä pois ja nostaa kädet ilmaan. Usein näissä hetkissä harhautuu ajatukseen ”sitten kaikki olisi paremmin”. 

Mutta sitten joskus kaikki ei vältämättä ole paremmin. Plus voit itse hallita oravanpyörääsi, silloin kun haluat. 

En tarkoita, että pitäisi heittäytyä työttömäksi, lopettaa koulunkäyntiä, ottaa pikavippejä, juoda päiväkännejä keskellä työpäivää tai sanoa hetken mielijohteesta hyvästi pitkälle suhteelle. Toki nämäkin asiat voi tehdä ja joissain tilanteissa vastaavat päätökset ovat parhaita mitä voi itselleen suoda. Paitsi ehkä pikavipit ja päiväkännit töissä, mutta kuka minä olen mitään sanomaan kun en tiedä. Usein vastaavista, suurista elämänmuutoksista hyppää vain uuteen pyörään ja lopulta sitä elää elämänsä paeten negatiivisia tunteita. Isot elämänmuutokset eivät takaa onnea, jos et pysähdy pohtimaan tunteitasi ja miksi olet ahdistunut. Ja jos nyt rehellisesti puhutaan, elämä on pääsääntöisesti yhtä isoa oravanpyörää vaikka emme näin halua ajatella. Kuka haluaisi kokea olevansa kahlittu eikä oman elämänsä ohjaksissa? Niinpa niin, tuskin kukaan. 

Oravanpyörä ei olekaan synonyymi tylsälle ja merkityksettömälle elämälle. Sinä luot itse oman oravanpyöräsi. Sinun ei tarvitse tehdä kuin muutos omaan ajatusmaailmaasi, sisutaa pyöräsi uusilla ajatuksilla. Pyöräsi on juuri sen näköinen kuin itse haluat. Edellä mainitut lauseet ovat viimeisiä, joita haluaisin itse kuulla huonona päivinä, mutta kirjoitinpa ne silti. Huonoina hetkinä on huomattavasti helpompaa heittäytyä marttyyriksi kuin ottaa ohjat omiin käsiinsä. Se on täysin luonnollista, ihmisiähän tässä vain ollaan.

Ainoastaan sinä voit vaikuttaa siihen, miten elämäsi näet. Ja kyllä, joskus kaikki on suoraan sanottuna perseestä. Eikä näistä tilanteista tarvitse etsimällä etsiä kultareunuksia – niitä ei aina ole. Ja se on täysin, 100%, ok. Elämä jatkuu, ylä- ja alamäkineen sekä tasaisine maastoineen.

Elän itse usein tulevaisuudessa, mutta viime aikoina olen entistä paremmin ymmärtänyt, että syvin onnellisuus ei kumpua omista saavutuksista tai unelmista. Tai ”oravanpyörästä” pois hyppäämisestä. Näistä voi saada pieniä onnen piikkejä ja saavutuksista on tärkeää olla ylpeä sekä iloinen. Pitkäkestoisin onni kumpuaa kuitenkin itselläni jostain aivan muualta kuin ”oman napani” tuijottamisesta. Se ei kumpua ura-/ koulumenestyksestäni tai muista vastaavista statukseen liittyvistä asioista.

Se kumpuaa toisten ihmisten onnesta. 

Kun ihmiset ympärilläsi ovat onnellisia, sitä itsekin vähän kuin humaltuu onnesta. Maailma näyttää valoisammalta ja omakin arki tuntuu kevyemmältä kun ajattelee kaikkia ihania asioita, joita läheisille on tapahtunut. Tunnetta on haastava kuvailla, mutta se vain täyttää jokaikisen solun kehossa ja saa sydämen pakahtumaan ilosta. Hymyilyttää itsestä riippumattomista tekijöistä ja olo on kuin helium-pallolla, joka kohoaa kohti korkeuksia.

Ja eikö siltä juuri onni tunnu?

Jos minulta kysytään, niin siltä se tuntuu. Toisten onni on oma onni.

Onnellista tai ihan vain tunteiden täyteistä viikkoa tyypit <3 Tänään on hyvä päivä olla juuri sinä. 

xx Krista

Lue myös:
Viiden vuoden suunnitelmista ja unelmista
4 x persoonallisuustestiä perjantaille
4 x syytä lähteä kävelylle just nyt

hyvinvointi ajattelin-tanaan syvallista
Kommentit (4)
 1. veggie-Jaana
  13.2.2020, 19:36

  Ihana kirjoitus, raksu! <3

 2. vilhelmiina hellstén
  11.2.2020, 19:51

  <3 Ja ihania kuvia, ihana Turku!

  1. Iso sydän ja kiitos ❤

Rekisteröitymällä Lilyyn kommentoit kätevämmin ja voit perustaa oman blogin. Liity yhteisöön tästä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *