Aborttioikeus on ihmisoikeus

Perjantain juhannusaatto sujui mukavasti sisarusten kesken. Tosin ensimmäinen satsi ruokaa paloi grillissä. Olin niin uutispimennossa, etten tiennyt myös koko maailman palavan. Tai kenties pitäisi sanoa palaavan – suoraan 50-luvulle.

Yhdysvaltain korkein oikeus kumosi perjantaina aborttioikeuden mahdollistaneet ennakkotapaukset, joista kuuluisin on Roe vs Wade. Tämän vuoksi liittovaltio ei enää suojele naisten aborttioikeutta. Päätös ei kiellä aborttia kaikkialla Yhdysvalloissa, vaan se riippuu osavaltiosta.

Presidentti Donald Trumpin virkakaudellaan tekemät nimitykset korkeimpaan oikeuteen käänsivät valta-aseman siinä äärikonservatiiveille. Seuraavaksi korkeimman oikeuden pelätään ottavan liipasimelle oikeuden ehkäisyyn ja saman sukupuolen väliset avioliitot.

Margaret Atwood ei varmaankaan aikonut Orjattaresi kirjoittaessaan tehdä Yhdysvaltain konservatiiviselle oikeistolle manuaalia, mutta näin vaikuttaa käyneen. (Unfun fact: teos perustui kuitenkin todellisiin naisten oikeuksien sortamisiin ympäri maapalloa).

Perjantai oli muutenkin synkkä päivä: Oslossa tapahtui aseellinen hyökkäys homobaarin edessä, jossa kuoli kaksi ja yli 20 loukkaantui. Poliisin mukaan kyseessä oli radikaali-islamistinen terroriteko. Oslossa vietettiin Pride-viikkoa, joka olisi huipentunut Pride-kulkueeseen lauantaina. Kulkue kuitenkin peruttiin terrorismiuhkan vuoksi. Osa ihmisistä kuitenkin järjesti oman kulkueensa, joka huipentui kukkien laskemiseen iskun baarin eteen menehtyneiden ja haavoittuneiden muistoksi.

En varmastikaan ole ainut, joka suhtautuu suorastaan epäuskolla näihin perjantain tapahtumiin. Miten tällaista voi tapahtua enää nykymaailmassa? Nähtävästi on käynnissä metsästyskausi niin kaikille kohdullisille kuin seksuaali- ja sukupuolivähemmistöille. Me joudumme käymään uudestaan ne taistelut, joita meidän isämme, äitimme ja isovanhempamme kävivät. Kirjoitin Roe vs Wadesta viimeksi noin kuukausi sitten ja Pride-kuukauden aikana ilmenneistä ongelmista viime viikolla.

Lisätään soppaan vielä nuoriin tyttöihin vetoa tunteva kokoomuspoliitikko, joka on todellakin käyttänyt asemaansa väärin näitä ahdistellessaan.

Sekä aborttioikeudesta että Wille Rydmanin tapauksessa jakolinjat somessa ovat selvät: Suomessa äärikonservatiivinen oikea laita puolustaa Yhdysvaltain korkeimman oikeuden päätöstä ja Rydmanin toimintaa siinä missä muut vastustavat sitä.

Elämme pelottavia aikoja. Demokratia ei säily ilman puolustamista. Joten käytä sitä asetta, mikä sinulla on – omaa ääntäsi. Jos et barrikadeille nousekaan, puolusta omaa maailmankuvaasi antamalla äänesi vaaliuurnilla.

Mielenosoituskyltti: Reproductive freedom voter.
Käytä ääntäsi! Kuva Unsplash.

 

Aino Elina

puheenaiheet ajattelin-tanaan tasa-arvo uutiset-ja-yhteiskunta
Kommentit (2)
  1. Eli kun USA:ssa abortin kieltäneessä osavaltiossa nainen raiskataan aseella uhaten, laki suojelee vahvimmin asetta (perustuslaillinen aseenkanto-oikeus), toiseksi raiskaajaa, joka saa lain mukaisen oikeudenkäynnin ja muutaman vuoden tuomion (mikäli raiskaus pystytään todistamaan), ja vähiten uhria, joka ei halua kantaa raiskaajan lasta vaan tekee abortin ja päätyy lusimaan elinkautista. Kyllä USA on hieno maa.

    Sydän itkee verta.

    1. Juuri tämä! Olen jostain lukenut, että osassa osavaltioista abortin tehneen käräyttäjä saa ilmiannostaan vielä rahapalkinnonkin.

      En tiedä ollako vihainen vai surullinen, niin olen molempia.

Rekisteröitymällä Lilyyn kommentoit kätevämmin ja voit perustaa oman blogin. Liity yhteisöön tästä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *