Kysy kampaajalta – OSA 2 – Muotoilutuotteet ja hiustenlaitto

Kysy kampaajalta -sarjan muotoilutuoteosio on nyt selätetty! Seuraavassa vinkkejä hiustenlaittoon pesun jälkeen, kampauksiin asti:

LÄMPÖSUOJAT JA KUUMALAITTEET

Mitkä hiustenhoitotuotteet ajaa lämpösuojan virkaa eli mikä on se lämpösuojan ”vaikuttava aine” ja onko sitä siis muissakin hoitotuotteissa, kuin vain virallisest lämpösuojana myytävissä tuotteissa?
Kuinka paljon loppujenlopuksi lämpösuojat suojaavat hiuksia lämpökäsittelyssä. Onko ero suurikin verrattuna ilman lämpösuojaa käsiteltäessä, kuin lämpösuojan kanssa? Lämpösuojahan ei 100 prosenttisesti hiuksia kumminkaan lämmöltä suojaa?
Voiko föönaukselta ja suoristusrautakäsittelyltä aikuisten oikeasti jollakin ihmeineella suojata hiukset kulumasta?

Aikaisemmin kirjoittamani juttu hiustuotteiden lämpösuojista löytyy täältä. Lyhyesti voin tässä tiivistää, että ei ole olemassa raaka-ainetta eikä kemiallista yhdistettä, joka suojaisi hiusta lämmöltä. Lämpösuojatuotteina myytävät aineet ovat normaaleita muotoilutuotteita, jotka sinänsä toimivat hyvin yleisenä tuotteena esim. raudan tai föönin alla. Ne tuovat kiiltoa, pitoa ja niiden sisältämät silikonit saavat raudan liukumaan hyvin hiuksen pinnalla. Mutta tarkempaa tietoa tosiaan vaikka tuosta kuvasta napsauttamalla 🙂

lämpö.jpg

Omistan luonnonkiharat hiukset, joita suoristan noin joka toinen päivä. Käytän kyllä lämpösuojaa, mutta kuinkakohan paljon tästä on haittaa hiuksilleni? Pitäisikö siis vähentää jatkuvaa suoristusraudalla käsittelyä.

Hius kyllä kestää melkoisen määrän kuumaa, joten en nyt olisi valtavan huolissani tästä. Mikäli sinulla on hyvät, kosteuttavat tuotteet shampoo-hyllyllä etkä liu’uta ylikuumaa ja huonolaatuista rautaa todella hitaasti vaalennetuilla latvoilla, olet suht turvassa. Jos et ole huomannut tähän mennessä muutosta huonompaan, ei sitä todennäköisesti tule tulevaisuudessakaan.

Mikä on paras kapine suorille hiuksille kiharien tekoon? Kerran kokeilin curling ironia, mutta ne kiharat suoristui melkein samantien…

Itse tykkään tehdä pelkästään suoristusraudalla, sillä sen avulla saan mielestäni parhaan muotoiset kiharat. Toiset taas vannoo kiharruspuikon nimeen. Keston kannalta olennaista on se, mitä tököttejä laitat rautojen alle, molemmat laitteet saa kyllä yhtä kuumiksi. Katso vinkit tähän tuolta hiukan alempaa…

Mitä eroa on kihartimien/muiden lämpölaitteiden pinnoitteilla ( titaaninen, keraaminen…) ?

Chic Blush -blogissa annetaan tähän asiaan niin tyhjentävä vastaus, että suosittelen tsekkaamaan vastauksen sieltä. Tiivistettynä, metallipintainen rauta (titaaninen) kuumenee todella nopeasti ja todella kuumaksi (jopa liian kuumaksi). Keraaminen pinta on hiukselle ystävällisempi ja pinnoite kestää hyvin kulutusta eikä muotoiluaineet pala siihen kiinni. Keraamiset raudat ovat selkeästi kalliimpia kuin titaaniset.

Onko oikeasti hiuksille vahingollista käyttää hiuslakkaa kampauksen tekoon siten että laittaa lakkaa ja sitten föönaa kuumalla ilmalla…

Joillakin valmistajilla on erityisiä hiuskiinteitä, joita voi käyttää raudan alle. Kyseessä on tässä tapauksessa erityistä pitoa tuova muotoilusuihke, joka muistuttaa ominaisuuksiltaan lähinnä hiuslakkaa. Itse en ole näihin kovinkaan paljoa tutustunut, joten en osaa vinkata sopivaa. Ihan normaalia hiuslakkaa tähän en käyttäisi, sillä ainesosista saattaa löytyä muovia tai hartseja, joita en haluaisi polttaa hiuksen pintaan kiinni.

VOLYYMIA TUKKAAN

Onko olemassa muotovaahtoa tai muuta hyvää pitkille hiuksille tarkoitettua ekoa muotoilutuotetta? Kaipaisin hiuksiini luonnollista volyymia.

On varmasti ja olisin superkiitollinen sille lukijalle, joka osaa antaa tähän kohtaan hyvän tuotevinkin! Yleisesti ottaen eko-sarjoissa on kamalan vähän muotoilutuotteita ja olen päässyt vain vähän sivusta fiilistelemään Less is Moren tuotteita, jotka kyllä todella kiinnostaisivat!

Tukka on hento ja ohut. Mitä tuotteita suosittelisit pohjaksi, kuohkeutta tuomaan?

Sebastianin Thickefy Foam on ollut todella tykätty hentohiuksisten keskuudessa. Föönaa hiukset pää alaspäin niin kauan, että hiukset ovat viimeistä suortuvaa myöten kuivat.

Onko työssäsi tullut esille toimivia keinoja saada hiukset tuuheammiksi, joko pysyvästi tai tilapäisesti.

Hyvä föönaus kunnon muotovaahdon kanssa on tärkeintä (kts. edellinen kysymys). Lisäksi tupeeraus on aika toimiva kikka, kaikessa perinteisyydessään! Kokeile tupeerata takkuharjalla, saat aika muhevan ja luonnollisen tupeerauksen. Redkenillä on erityinen tupeerauslakka Quick Tease, joka on voittanut Cosmopolitanin äänestyksen pari vuotta takaperin. Se kyllä toimii varsinkin lyhyemmälle hiukselle! Myös kuivashampoo tuo paljon tuuheutta kun sitä suihkuttelee ympäriinsä.

Miten saada puoleen selkään kasvatettu tukkani näyttämään joltain auki ollessaan? Olen pyrkinyt säästämään tukkaani niin etten kuivaisi sitä föönillä mutta itsestään kuivunut tukka on pörröinen ja helposti latistuva ja näyttää lirulta.

Hyvin hentoinen tukka voi olla aika hankala saada näyttämään ja pysymään tuuheana läpi päivän. Hyvä leikkaus sopivien kerrostusten kera on paras pohja saada pitkä tukka näyttämään joltain esim. hiukkasen kiharrettuna. Kokeile suihkuttaa valmiiseen tukkaan Four Reasonsin hiuspuuteria kauttaaltaan, toimii! Entä oletko kokeillut klipsipidennyksiä? Jos niiden kanssa säätäminen tuntuu hankalalta, muutama teippipidennys takaraivolla voisi myös toimia.

volyymi.jpg

PITOA JA KESTOA KIHAROIHIN JA KAMPAUKSIIN

Miten saan yksinkertaisen kampauksen pysymään hiuksissa joilla on oma tahto?
Hiukseni on paksut, karkeat, lainehtivat hevosen jouhet, joita liki päivittäin taltutan suoristusraudan kanssa. En vain keksi mitään näppäriä arkikampauksia, jotka kestäisivät. Irtosuortuvia ponnahtelee pinteestä jo puolen tunnin päästä letin tms. väkertämisen jälkeen. Kampauksen pitäisi mahtua myös pyöräilykypärän alle.

Tahmaa sormet vahalla ennen kuin alat väkertää kampausta! Sebastianin Matte Putty on loistava yleisvaha, joka toimii pitkänkin hiuksen muotoiluun, kiharoiden aukiharomiseen sekä yhtälailla kampausten muotoiluun. Hyvin pieni määrä riittää. Pinnityksen kanssa kannattaa muistaa työntää pinni vastakarvaan, ei hiuksen suuntaisesti. Laita mieluummin monta pinniä pieniin osioihin kuin liian vähän pinnejä isoihin osioihin.

Miten saisin kiharat pysymään? Mitä muotoilutuotteita kannattaisi käyttää?

Ensiksi kannattaa tehdä hyvä föönaus kunnon muotovaahdon kanssa. Ykköstykkini on edelleen Sebastianin Mousse Forte. Kuivaa hiukset todella kuiviksi, yhtään kosteutta ei saa jäädä kummittelemaan.

Ennen rautaa kannattaa laittaa muotoilusuihke, jossa on kunnolla pitoa. Kollegani Hanna vannoo Lanzan Thermal Defense -suihkeen nimeen! Tuote on itseasiassa tarkoitettu hiusten suoristukseen, mutta toimii kiharaan aivan yhtä loistavasti. Pito on huikea, lämpösuojaan sinällään en ota kantaa. Suihke on melko märän oloinen, joten se kannattaa harjata hiuksiin ennen kuin siihen koskee raudalla.

Kiharra tarpeeksi kuumalla föönillä ja sopivalla hartaudella. Suihkuta kevyttä lakkaa ympäriinsä ennen kuin harot kiharoita auki 5-piikkisellä.

Miten saada lyhyet hiukset menemään taaksepäin nätisti? Itselläni on siili sivuilla ja takana, mutta päällyosassa pehko. Tosin siinäkin on monen pituista hiusta. Sen haluaisin oppia kampaamaan taakse päin ja pysymään myös niin.

Tupeeraa koko setti tasaisesti (aloita ottamalla 2 cm levyinen osio edestä, tupeeraa hiuksen mitta lähes kokonaan, sen jälkeen sen takana oleva osio jne.). Laita tupeerauksiin kevyesti hiuslakkaa. Siloita tupeeraushässäkkä luonnonharjalla taaksepäin haluamaasi muotoon. Voit siloittaa pintaa kevyesti mattaisella hiusvahalla ja lopuksi hyvä lakkaus päälle.

pito.jpg

PYÖRTEET

Millä keinoilla voimakas hiuspyörre voidaan saada hallintaan?
Onko olemassa joitain kikkakolmosia takaraivon pyörteiden taltuttamiseen? Etenkin, jos ei joka kerta pesun jälkeen haluaisi föönata hiuksia kuontalon säästämiseksi?
Pystyykö pyörteitä vastaan mitenkään taistelemaan?

Näihin ei valitettavasti ole mitään erityisiä kikkoja. Jos pyörre on voimakas, tehokas föönaus ja pitoa tuovat muotoilutuotteet taitavat olla ainoa apukeino.

MUOTOILUTUOTTEET YLEISESTI

Mikä on sun suosikki hiustuote ikinä?

Vaihtelee niin valtavasti, mutta tällä hetkellä en vaihtaisi Madaran shampoota ja hoitoainetta mihinkään (näistä lisää edellisessä Kysy kampaajalta -jutussa). Myöskin kuivashampoo yleisestiottaen on aika luottotuote, niistä käytän ihan mitä vain eteen tulee, mutta L’orealin yksilö menee raikkaan tuoksunsa kanssa kärkeen.

Miten muotoilutuotteita voisi käyttää pesun jlk ilman fööniä (tyhmä kysymys mutta olen oikeasti pulassa tämän kanssa)?

Periaatteessa melkein mitä vain voi käyttää ilman fööniä. Kaikkia tehoja ei välttämättä saa irti, mutta ei niistä haittaakaan ole. Ensimmäiseksi voit levittää jonkin jätettävän hoitoöljyn latvoihin. Jokin tuuheuttava suihke tai kevyt muotovaahto voi toimia, mikäli pöyhit tukkaa tasaisin väliajoin sen kuivuessa. Kuiviin hiuksiin voi sitten rutistella esimerkiksi suolasuihketta, mikäli haluaa rennompaa ilmettä. Davinesin This is seal salt spray on todella hyvä ilmavan suihkeen ansiosta! Jos taas haluaa siloisempaa, voit suihkauttaa kevyttä lakkaa ja harjata sen heti perään isolla lapioharjalla.

Miten kesyttää kurittomat hiukset rasittamatta niitä liikaa ? 😀

Tarkoitatko kurittomilla kenties pörröisiä, kiharaisia tai lenteleviä hiuksia? Kääntyisin ehkä jätettävien hoitoaineiden, hiuslakan ja pinnien puoleen 🙂 Myös jokin vaha saattaisi toimia.

Miten luonnonkiharoita hiuksia pitäisi hoitaa?

Luonnonkihara hius janoaa jo lähtökohtaisesti paljon kosteutusta ja mikäli sitä on vaalennettu, niin aivan erityisen paljon kosteutusta. Panosta hyvään shampooseen, hoitoaineeseen ja pesun jälkeen laitettavaan öljyyn/kiharavoiteeseen. Anna hiusten kuivua vapaasti, välillä rutistellen, mikäli vain ehdit, sillä föönaaminen on kamalinta, mitä luonnonkiharalle voi tehdä. Lopputulos on auttamatta homssuisen pörröinen ja vaatii tarttumista suoristusrautaan.

”Puhelinjohtoponnari”/invisibobble, silikoninen hiuslenkki, se perinteinen kumilenkki vai kukallinen hiusdonitsi. Mikä näistä on hellävaraisin hiuksille, millä kannattaa heittää tukka ponnarille? Entäpä mikä on oma suosikkisi? 🙂

En ole kertaakaan löytänyt puhelinjohtoponnaristani katkenneita hiuksia, joten ehkäpä se tosiaan päihittää muut! Valitettavasti tuo donitsin kokeilu on jäänyt hieman taka-alalle, joten siitä en pysty sanomaan mitään 😀

Millainen hiusharja on hiuksille vähiten kuluttava?

Harjaakin enemmän merkitsee se miten harjaa. Repimättä harjaaminen onnistuu kuitenkin parhaiten luonnonharjalla tai takkuharjalla.

yleiset.jpg

KAMPAUSIDEAT JA HIUSTENLAITTO

Onko ihan urpo ajatus varata aikaa kampaajalle saamaan opetusta/vinkkejä oman tukan laittamisesta?

Ei todellakaan ole yhtään urpo idea, vähänkös olisi kivaa jos joskus saisi käyttää aikaa vain helppojen arkikampausten laitteluun!

Miten tehdä kalanruoto letti?

Saara Sarvas on juuri tehnyt blogiinsa maailman selkeimmät letitysohjeet, joista löytyy myös kalanruotoletti (n. 7 minuutin kohdalla). Käyhän kurkkaamassa!

Olisi kiva saada vinkkejä kuinka clip on-hiuslisäkkeitä käytetään. Monessa liikkeessä (vaateketjuissa/marketeissa) on tarjolla jos jonkinmoista irtohius tarjontaa. Olisi kiva silloin tällöin kokeilla lisukkeita oman ohuen tukkani sekaan, mutta en tiedä miten se kiinnitetään ja saisi näyttämään ”luonnolliselta”.

Klipsilisäkkeet ovat erittäin näppäriä laittaa eivätkä vaadi mitään erityisen tarkkoja ohjeistuksia onnistuakseen. Perussääntönä voisin sanoa, että kannattaa laittaa lisäkkeet tarpeeksi alas takaraivolle (esim. korvan korkeudelta alaspäin), ettei klipsit vilku omien hiusten seasta. Jo pari riviä klipsihiusta riittää tuuhennokseen. Väri kannattaa valita aika tarkkaan omien hiusten latvan värin mukaan ja sekoittumista helpottaa, mikäli kampaus on hieman kiharainen tai laineikas. Koitan tehdä tästä tutorialin vielä tämän vuoden puolella 😀

Minkälaista kiharaista/laineikaista hääkampausta ehdottaisit yli olkapäihin ylettyviin hiuksiin, jossa on kulmakarvat peittävä otsatukka? Onko mahdollista saada häähumun kestävää em. kampausta ilman että se näyttää lakka-ämpäriin upotetulta?

Hyvä kampaaja osaa tehdä lisäkehiuksilla niin hienoa työtä, että oman hiuksen pituudella ei ole merkitystä. Monella kampaajalla on ihan lainata irtotukkaa hääpäivää varten, mutta toki voit myös ostaa omat klipsipidennykset. Hiuksiisi saa varmasti rennon ja laineikaspintaisen niskanutturahässäkän ja pari harsokukkaa hiuksissa tuo valtavasti volyymia nutturan kokoon! Pidä otsis normaalisti, ehkä kevyesti toisen silmän päältä sivulle ositettuna ja tuuheaksi ja kiiltäväksi muotoiltuna. Onefabday.com on koonnut tosi hienoja vinkkejä hääkampaukseen otsiksella.

bridal hairstyles with fringesonefabday.com

Tällaista tänään, heräsikö mieleen kysymyksiä tai loistavia tuote-ehdotuksia? Anna vain kommenttiboksin laulaa, vastailen loman jälkeen! Kysy kampaajalta -sarjan seuraavissa osioissa tullaan seikkailemaan vielä mm. värjäysten, permanenttien, leikkausten ja hiustenkasvatuksen maailmassa!

Ihanaa päivää!

-Meeri

Kommentit (17)
 1. Tämä on näköjään jo vanha juttu enkä tiedä luetko enää näitä kommentteja, mutta minulla olisi pieni ongelma hiusten suoristamisen kanssa…

  Hiukseni ovat paksut, hyväkuntoiset, kiiltävät ja kohtalaisen pitkät. Niissä on kerrostusta niin, että kasvojen lähellä olevat hiukset ovat lyhyimpiä, ja takana pisimmät, ehkä noin ristiselkään saakka. Leuan kohdalla hiukset alkavat laineilla ja tulee pientä kiharaa, jota inhoan yli kaiken. Siksi pyrin aina suoristamaan hiuksiani pesun jälkeen, koska muuten ne jäävät mielestäni järkyttävän ja epäsiistin näköiseksi. Ongelma on, että kun käytän suoristusrautaa useamman kerran viikossa, hiusten latva tietyistä paikoista kuluu niin paljon, että se vaalenee, haaroittuu ja lopulta katkeaa. Yritän kasvattaa hiuksiani, mutta olen huomannut tässä parin vuoden aikana suoristusrautaa käyttäessäni, että se ei yksinkertaisesti onnistu koska hius kerkeää kulua raudan käytöstä niin paljon, että se jossain vaiheessa on latvasta niin haaroittunut ja kulunut, ettei kasvusta tule mitään. Hius vain katkeaa pois tai sitten käyn itse leikkauttamassa kuivat latvat jos tilanne näyttää jo tosi pahalta.

  Mitä ihmettä tällaiselle ongelmalle voi tehdä, varsinkaan jos lämpösuojista ei ole mitään apua? Olen nyt yrittänyt pitää hiuksiani vain jatkuvasti kiinni ja nutturalla, että minun ei tarvitsisi käyttää suoristusrautaa ollenkaan, ja hiukset saisivat rauhassa kasvaa haaroittumatta, mutta sekin on hieman ärsyttävää olla koko ajan tukka kiinni, kun sitä olisi mukava pitää välistä aukikin.

  Osaatko antaa mitään vinkkiä miten voisin kasvattaa hiuksiani pitemmäksi ilman, että tarvitsisi kärsiä noista kammottavista laineista joita väkisinkin erityisesti edessä oleviin hiuksiin tuppaa tulemaan?

  1. No ehkä jotkin aika raskaat silottavat voiteet voivat auttaa ensi hätään. Suurempaan tuskailuun kannattaa ehkä harkita jo jonkinlaista suoristuskäsittelyä. Itse en tiedä niistä mitään, mutta ainakin kaksi asiakastani käy jossakin käsittelyssä, jossa hiuksiin laitetaan jotakin ainetta ja sen jälkeen kampaaja suoristaa hiukset millintarkkaan. Käsittelyn kesto on ainakin kuukausia ellei jopa lopullinen, riippuu varmaan hiustyypistä. Molemmilla asiakkaillani hiusten kunto on pysynyt ihan moitteettomana, joten ei ainakaan mitään hirveää damagea vaikuta tekevän tuo käsittely.

   1. Olisiko CHI-suoristus…..?

    Kommentoin tähän nyt vaikken tiedä, käyvätkö asianosaiset enää ketjua lukemassa. Osuu kuitenkin niin hyvin yksiin omien kokemusteni kanssa tuo iggyn tapaus, että halusin vinkata; tiedätkö minkälaiset vesiputket asuintalossasi on (vanhat vai uudet?)? Itselläni nimittäin lopulta syylliseksi paljastui metallien kertyminen hiuksiin (mulla rauta, useilla myös kupari), ja metalleja irtoaa usein juurikin vanhoista kupari-/rautaputkista. Hiukset olivat kuivat ja tönköt, suorastaan puisevan tuntuiset vaikka miten muhittelin kosteuttavilla tehiksillä & öljyillä. Hiukseni ovat luonnontilassa, joten värjäyksillä/vaalennuksillakaan ei voinut olla osuutta hiuksiston surkeaan kuntoon. Vasta kun otin käyttöön c-vitamiiniputsin/askorbiinihappoputsin rupesi tapahtumaan; käsittelyn aikana kylppärissä haisi metallille niin että olisi voinut kuvitella olevansa Roope Ankan rahaholvissa. 😀 Siitä eteenpäin olen tehnyt askorbiinihappokäsittelyn + kosteuttavan tehohoidon säännöllisesti kerran viikossa, ja hiukseni ovat nykyään ihanan pehmeät ja sileät, ja taipuvat kauniisti luonnonlaineikkaiksi. Pesu- ja hoitotuotteissa suosin luonnonkosmetiikan tuotteita, koska niissä yleensä on hoitavia aineita huomattavasti enemmän kuin synteettisissä tuotteissa. Tällä hetkellä käytössä ovat todella edulliset Organic Shopin tuotteet (Sokoksista + Emotioneista ainakin).

 2. Hei onko sulla postausta mitä vois soveltaa hiuksiin, jotka ovat
  – Laadultaan ohuet ja liukkaat
  – Etenkin latvoista kuivat, kuluneet, katkeilevat, irtoilevat
  – Niitä kuitenkin on aika paljon
  – Ja ne ovat taipuisat, mutta vain märkänä – kuivaan hiukseen ei tartu mikään muotoilu ilman tymäkkää pohjustusta
  Leikkaus- ja hoito-ohjeita lähinnä meinaan.

Rekisteröitymällä Lilyyn kommentoit kätevämmin ja voit perustaa oman blogin. Liity yhteisöön tästä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *