Kevyempi ja mansikkainen raakakakku, niin arkeen kuin juhlaan

kevyempiraakakku.5.jpg

Asiat, joista kotiin palatessani ilakoin olivat keittiö ja yhdessä syöminen. Yksin asuvalle opiskelijalle vain jo se, että salaatista löytyy useampia vihreän sävyjä on pieni riemun aihe puhumattakaan siitä, että päivittäin vaihtuvassa kattauksesta löytyy useampia ruokalajeja, joilla lautasensa sää täyttää.

 

kevyempiraakakku.2.jpg

kevyempiraakakku.4.jpg

Vaikka en ole mikään varsinainen sokerihiiri nautin myös leipomisesta ja parasta se on silloin kun tuotoksensa saa jakaa. Leipomisella en tarkoita niinkään uunin pieniä lämpimäisiä vaan pakastimen kautta pyöräytettäviä raakakakkuja, joita ei tule tehtyä yksin. Toisaalta juuri siksi ne maistuvatkin niin hyville ja harvinaisena herkkuna kakku kuin kakku loihtii juhlan.

 

kevyempiraakakku.3.jpg

Viimekertaisesta raakakakustani on kulunutkin jo tovi ja pääni pursuaakin ideoita, joita haluisin vielä päästä koettamaan kotosalla runsaan testiryhmän läsnä ollessa ennen omille muuttoa Helsinkiin. Aloitinkin kakkureseptien testailun hyvissä ajoin äitienpäivänä, mutta  uusien reseptien testaamisen sijaan äitienpäivän mansikkainen raakakakku jäi kaipaamaan vielä viimeistä silausta.

 

kevyempiraakakku.8.jpg

kevyempiraakakku.7.jpg

Äitienpäiväkakkua tehdessäni minulla oli ajatus hieman kevyemmästä raakakausta, sillä vaikka raakakakut ovat ravinteikkaita hyvänmielen kakkusia ovat ne silti tuhtia tavaraa. Kakkujen raskaus johtunee pääasiassa kuivatuista hedelmistä ja pähkinöistä. Halusin keventää perinteisesti pähkinäistä täytettä banaanin ja avokadon avulla luodulla moussella ja lopputuloksena oli jäädykemäinen jälkiruokakakku.

Ensimmäisellä kerralla kakusta tulikin turhan jäinen, mutta nyt kolmannen kerran jälkeen resepti on hioutunut julkaisukelpoiseen kuntoon. Tyytyväisin mielin voinkin jakaa sinulle helpon, kesäisen raikkaan ja kevyemmän raakakakun, joka sopii niin juhlaan kuin kesäviikonloppujen testikeittiöihin. Jos juhannuskakkusi on vielä auki, tässä minun ehdotukseni mansikkaiseen keskikesän juhlaan.

P.S. Jos tästä ei ole juhannuskakuksesi, kurkkaa vielä nämä:

Puolukkaraakakkuraaka raparperimansikkakkukanelinen mustaherukkajäätelökakkuMokkainen raakajäätelöKookoscashewmaljat

 

kevyempiraakakku.1.jpg

 Kevyempi mansikkaraakakakkuvuoan halkaisija 16cmTällä ohjeella saat tehtyä pienen kakun arkeen. Tuplaamalla ohjeen loihdit korkeamman kakun juhlaan. Pohja1dl manteleita (mielellään aktivoituja, mutta kuivia)1 ½  dl mulbereita1 ½ rkl kylmäpuristettua kookosöljyä½ – 1 tl jauhettua inkivääriä1 tl  aitoa vaniljaahimalajan suolaa Täyte1 banaani1 avokado2,5 dl mansikoita½ tocoa eli riisinlesejauhetta1rkl mantelijauhoa1tl soijalesitiiniä¼ dl kylmäpuristettua kookosöljyä1tl aitoa vaniljaa Väliin ja päällemansikan lohkoja

 

  1. Vuoraa irtopohjavuoka leivinpaperilla. ”Liimaa” paperinsuikaleet vuuan laidoille sulalla kookosöljyllä.
  2. Blendaa tai pyöräytä tehosekoittimessa mantelit ja mulberit rikki.
  3. Lisää joukkoon inkivääri, vanilja, suola sekä sulatettu öljy ja sekoita jälleen . Taikinan tulisi olla rouheaa, mutta tahmeaa, jotta se pysyy muodossaan. Jos mulberisi ovat kuivia joutunet lisämään hieman enemmän öljyä.
  4. Painele valmistamasi murutaikina tasaisesti irtopohjavuuan pohjalla ja laidoille.
  5. Nosta pohja pakastimeen.
  6. Aloita täytteen valmistus blendaamalla avokado ja banaani tasaiseksi massaksi ja lisää joukkoon mansikat ja sekoita. Käytä joko tuoreita tai pakastettuja mansikoita. Jos käytät pakasteita sulata niitä vähän sillä muuten kookosöljy pääsee heti kovettumaan eikä sekoitu tasaisesti massaan.
  7. Lisää massaan nestettä sitovat ja kermaisuutta antavat riisinlesejauhe, mantelijauho sekä soijalesitiini. Lisää mausteet ja sekoita.
  8. Lisää lopuksi sulanut kookosöljy ja sekoita. Muista tarkistaa maku. Banaanin ja mansikoiden makeudesta riippuen voit halutessasi lisätä mieleistäsi makeuttaja esimerkiksi hunajaa tai riisisiirappia. Lisämakeutus on kuitenkin melko tarpeeton sillä myöskin riisinlesejauhe antaa makeutta massaan.
  9. Laita massa metalliastiassa pakastimeen jähmettymään. Käy sekoittamassa massaa säännöllisin väliajoin 2-3 tunnin ajan, jotta täyte jähmettyy tasaisesti.
  10. Kokoa kakku lopuksi painelemalla jähmettynyt, mutta kuohkea täyte valmistamasi pohjan sisään. halutessasi voit laittaa kakun väliin mansikanpaloja.
  11. Poista irtopohjavuoka kakun ympäriltä ja koristele halutessasi kakku mansikoilla. Tarjoile kakku heti koristelun jälkeen.

 

Kommentit (2)
  1. Kiitos ohjeesta, tätä täytyy kyllä kokeilla! 🙂

    1. Ole hyvä. Kerrohan miten onnisti kun saat aikaiseksi.

Rekisteröitymällä Lilyyn kommentoit kätevämmin ja voit perustaa oman blogin. Liity yhteisöön tästä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *