21 kasvislounasta myöhemmin

Lihaton lokakuu päättyi eilen. Onneksi, täytyy sanoa.

Oli hauska kokeilla, miltä tuntuu jättää liha, kana ja kala täysin pois ruokavaliosta kuukauden ajaksi, mutta nostan kyllä hattua kaikille, jotka syövät pysyvästi pelkkää kasvisruokaa. Kotona kasvissyönti ei ollut mikään ongelma, kiitos Rouvan, mutta sitten ne lounaat…

Kerroin aiemmin, että olen suhtautunut lounasravintoloiden kasvisvaihtoehtoihin hyvin epäileväisesti, ja valitettavasti on todettava, että epäilys oli täysin aiheellista.

Vaikka kävin syömässä useammassa lounasravintolassa, söin kuukauden aikana omasta mielestäni liian usein ruokaa, jota en itse kehtaisi tarjota vierailleni. Mautonta ja ylikypsää näin kärjistetysti sanottuna. Sellaisesta harmittaa maksaa liki kymmenen euroa, kun tietää, että viereisen laarin liharuoka on todennäköisesti huomattavasti maukkaampaa. Jopa thairavintolan tarjoama kasvislounas, tofua ja kasviksia, olisi kaivannut lisää mausteita.

Parhaiten onnistuneina annoksina mieleen jäivät pinaattiletut, kasvis-vuohenjuustopiirakka, sienikääryleet ja kasvismoussaka. 

IMG_2193.JPG

Pinaattiletut

IMG_2629.JPG

Kasvis-vuohenjuustopiirakka

IMG_2337.JPG

Sienikääryleet

IMG_2450.JPG

Kasvismoussaka

Yhtenä päivänä nauttimani caponata oli hyvää, mutta sen kanssa tarjotulla kuivalla ja ylikypsällä sitruunarisotolla ei ollut mitään tekemistä risoton kanssa.

IMG_2298.JPG

Caponata ja ”sitruunarisotto”

Tämän kuukauden aikana tuli muutenkin todettua, että lounasravintoloista ei tule koskaan ottaa mitään risotoksi kutsuttua ruokaa. Jos se ei ole kuivaa, se on ylikypsää mössöä kuten tämä parsarisotto. 

IMG_2561.JPG

Parsarisotto

Ehkä hämmentävin annos oli ”gratinoitu perunapannukakku”, joka osoittautui uunissa paistetuksi perunamuusiksi. Jostain syystä sen kanssa tarjottiin kahta kastiketta ja etikassa marinoituja sieniä ja kasviksia. Lopputulos oli aika märkä. 

IMG_2583.JPG

”Perunapannukakku, vichyssoisse, avocadomousse ja pikkelöityjä sieniä ja kasviksia”

Mauttomuuden huipentuma oli puolestaan kukkakaaligratiini, jonka söin lopulta tabascon kanssa.

IMG_2229.JPG

Kukkakaaligratiini ja sienikeitto

* * *

Onnistuiko lihattomuus sitten aivan täysin? Myönnetään: ei ihan. Kolmen viikon takaisissa ristiäisissä päätin syödä pääruoaksi tarjottua paistia ihan kohteliaisuussyistä. Yhdessä seminaarissa söin ruisnapin, jonka päällä oli kylmäsavulohisilppua. Ja kotona söin myös yhden pienen kylmäsavulohileivän.

Eivät nämä kuitenkaan olleet mitään AAAH IHANAA! -hetkiä, ja ei minulla missään vaiheessa ollut minkäänlaista lihanhimoa. On silti kivaa palata takaisin normiruokavalioon.

Ei tullut siis minusta kasvissyöjää tämän kuukauden perusteella, mutta olen kuitenkin ajatellut vähentää lihansyöntiäni pysyvästi. Jos aiemmin söin lihaa kuutena päivänä viikossa, nyt voisin yrittää puolittaa sen.

Tänään syön kyllä jonkin tuhdin liharuoan, ihan vain siitä ilosta. Ja sitten haen kauppahallista kalaa viikonlopuksi. 

* * *

Ja tältä ne loputkin lounaat näyttivät.

IMG_1999.JPG

Feta-pinaattipirakka

IMG_2454.JPG

Couscousia ja kasviksia

IMG_2444.JPG

Punajuuripaistosta ja ohraa

IMG_2436.JPG

Kasvispihvejä ja kasviskeittoa

IMG_2409.JPG

Kasviksia ja perunaa, kasvissosekeittoa

IMG_2349.JPG

”Pad thai”

IMG_2289.JPG

Tofua ja kasviksia oikeassa thai-ravintolassa

IMG_2283.JPG

Kahden kaalin gratiini ja sosekeitto

IMG_2215.JPG

Riisiä ja olikohan tässä jotain kasvispyöryköitä?

IMG_2190.JPG

Linssejä ja kesäkurpitsaa

IMG_2179.JPG

Kasviscannelonit

IMG_2041.JPG

Tofua ja kasviksia

IMG_1991.JPG

Kasviksia ja ohraa

suhteet oma-elama ruoka-ja-juoma
Kommentointi suljettu väliaikaisesti.