21 kasvislounasta myöhemmin

Isyyspakkaus

Lihaton lokakuu päättyi eilen. Onneksi, täytyy sanoa.

Oli hauska kokeilla, miltä tuntuu jättää liha, kana ja kala täysin pois ruokavaliosta kuukauden ajaksi, mutta nostan kyllä hattua kaikille, jotka syövät pysyvästi pelkkää kasvisruokaa. Kotona kasvissyönti ei ollut mikään ongelma, kiitos Rouvan, mutta sitten ne lounaat...

Kerroin aiemmin, että olen suhtautunut lounasravintoloiden kasvisvaihtoehtoihin hyvin epäileväisesti, ja valitettavasti on todettava, että epäilys oli täysin aiheellista.

Vaikka kävin syömässä useammassa lounasravintolassa, söin kuukauden aikana omasta mielestäni liian usein ruokaa, jota en itse kehtaisi tarjota vierailleni. Mautonta ja ylikypsää näin kärjistetysti sanottuna. Sellaisesta harmittaa maksaa liki kymmenen euroa, kun tietää, että viereisen laarin liharuoka on todennäköisesti huomattavasti maukkaampaa. Jopa thairavintolan tarjoama kasvislounas, tofua ja kasviksia, olisi kaivannut lisää mausteita.

Parhaiten onnistuneina annoksina mieleen jäivät pinaattiletut, kasvis-vuohenjuustopiirakka, sienikääryleet ja kasvismoussaka. 

Pinaattiletut

Kasvis-vuohenjuustopiirakka

Sienikääryleet

Kasvismoussaka

Yhtenä päivänä nauttimani caponata oli hyvää, mutta sen kanssa tarjotulla kuivalla ja ylikypsällä sitruunarisotolla ei ollut mitään tekemistä risoton kanssa.

Caponata ja "sitruunarisotto"

Tämän kuukauden aikana tuli muutenkin todettua, että lounasravintoloista ei tule koskaan ottaa mitään risotoksi kutsuttua ruokaa. Jos se ei ole kuivaa, se on ylikypsää mössöä kuten tämä parsarisotto. 

Parsarisotto

Ehkä hämmentävin annos oli "gratinoitu perunapannukakku", joka osoittautui uunissa paistetuksi perunamuusiksi. Jostain syystä sen kanssa tarjottiin kahta kastiketta ja etikassa marinoituja sieniä ja kasviksia. Lopputulos oli aika märkä. 

"Perunapannukakku, vichyssoisse, avocadomousse ja pikkelöityjä sieniä ja kasviksia"

Mauttomuuden huipentuma oli puolestaan kukkakaaligratiini, jonka söin lopulta tabascon kanssa.

Kukkakaaligratiini ja sienikeitto

* * *

Onnistuiko lihattomuus sitten aivan täysin? Myönnetään: ei ihan. Kolmen viikon takaisissa ristiäisissä päätin syödä pääruoaksi tarjottua paistia ihan kohteliaisuussyistä. Yhdessä seminaarissa söin ruisnapin, jonka päällä oli kylmäsavulohisilppua. Ja kotona söin myös yhden pienen kylmäsavulohileivän.

Eivät nämä kuitenkaan olleet mitään AAAH IHANAA! -hetkiä, ja ei minulla missään vaiheessa ollut minkäänlaista lihanhimoa. On silti kivaa palata takaisin normiruokavalioon.

Ei tullut siis minusta kasvissyöjää tämän kuukauden perusteella, mutta olen kuitenkin ajatellut vähentää lihansyöntiäni pysyvästi. Jos aiemmin söin lihaa kuutena päivänä viikossa, nyt voisin yrittää puolittaa sen.

Tänään syön kyllä jonkin tuhdin liharuoan, ihan vain siitä ilosta. Ja sitten haen kauppahallista kalaa viikonlopuksi. 

* * *

Ja tältä ne loputkin lounaat näyttivät.

Feta-pinaattipirakka

Couscousia ja kasviksia

Punajuuripaistosta ja ohraa

Kasvispihvejä ja kasviskeittoa

Kasviksia ja perunaa, kasvissosekeittoa

"Pad thai"

Tofua ja kasviksia oikeassa thai-ravintolassa

Kahden kaalin gratiini ja sosekeitto

Riisiä ja olikohan tässä jotain kasvispyöryköitä?

Linssejä ja kesäkurpitsaa

Kasviscannelonit

Tofua ja kasviksia

Kasviksia ja ohraa

Kommentit

Itse olen ollut kamalan ennakkoluuloinen kasvisruokien suhteen varsinkin täällä töissä. Aivan suotta. Kertaakaan ei ole tarvinnut pettyä, kun olen nyt päätynyt ottamaan sen kasvisvaihtoehdon, vaikka "normaali" vaihtoehto olisi ollut todella houkutteleva. Ainakin täällä töissä tulen nyt valitsemaan helpommin sen lihattoman vaihtoehdon.

Täysin lihaton en ole ollut kuluneena kuukautena itsekään, mutta ~75% vihannes. Ja aion pitäytyäkin vastaavassa lukemassa, koska huomasin voivani huomattavasti paremmin sen ansiosta.

Mahtavaa! :) Itseänikin motivoi huomattavasti myös se miten paljon paremmalta oma kroppa tuntuu kasvisruokavaliolla.

Tommi K
Isyyspakkaus

Oo, melkeinpä kiinnostaisi, millä työpaikalla kasvisruoka on niin hyvää :)

Mums

Nostan hattua lihattomalle lokakuullesi! Itse en pysty samaan, kotona joka ikinen kerta kun tarjoan kasvisruokaa, seurauksena on mykkäkoulua tai riitoja... Töissä päädyn kasvisvaihtoehtoon silloin tällöin, mutta valitettavasti usein ne vaikuttavat sen verran valjuilta, että ei kerta kaikkiaan viitsi niitä valita. Tai sitten niistä puuttuu proteiini täysin.

Lihansyönnin vähentäminen on kuitenkin omakin tavoitteeni, jos suurin osa länsimaisista ihmisistä puolittaisi lihansyöntinsä, olisi vaikutus ihmiskunnan hiilijalanjälkeen melkoinen!

Suorastaan pelkään nykyisiä karppaussuuntauksia, joissa korostetaan vain lihaa ja tuoreita (kasvihuoneessa tai ulkomailla) tuotettuja kasviksia ekotehokkaiden hiilihydraattien kustannuksella, niiden vaikutus hiilijalanjälkeen kun on aivan päinvastainen. Ja nyt kuulemma jopa Ruotsin viranomaiset ovat muuttaneet virallisia ravintosuosituksia karppauksen suuntaan...

Tommi K
Isyyspakkaus

Hmm, en mä kyllä ihan ymmärrä tuollaista lihafanaattisuuttakaan. Ihan niin kuin se kamala haloo, joka nousi siitä, kun kouluihin ja päiväkoteihin tuli kasvisruokapäivä. Vaikka mäkään en lihasta luopuisi kokonaan, sanoisin, että kukaan ei tarvitse neljäätoista liha-ateriaa viikossa. 

Proteiinin puuttuminen on varmasti ongelma monissa kasvisruoissa, mutta eipä sekään hirveää vahinkoa tee, vaikka jollain aterialla niitä tulee vähemmän. 

Mirene (Ei varmistettu) http://kattimania.blogspot.fi

Kasvissyöjänä minua harmittaa suunnattomasti se, miten huonoa kasvisruoka monissa paikoissa on. Itse ruokailen tosin yliopistolla, mutta koko kampusalueen 20 ravintolasta vain kolmesta saa kohtuullista kasvisruokaa, ja yksi niistä kasvisruokaravintola. Niiden joukossa, joiden kasvisruokaa en ikinä söisi on myös toinen paikka, joka nimenomaan on keskittynyt pelkkään kasvisruokaan. Ihmekö siis tuo, että ihmiset eivät halua kasvisruokaa syödä, kun kokemukset ovat pääasiassa koulusta tai työpaikkaruokaloista (joiden kaltaisia yliopiston paikat ovat).

Mutta minäkin nostan hattua sinun lihattomalle lokakuulle!

Tää on tylsä homma! Oletko antanut palautetta noihin paikkoihin?

Tommi K
Isyyspakkaus

Suurin ongelma on varmaan se, kun ne ruoat muhivat liian pitkään niissä vesihauteissa, ja moni kasvisruoka vaatisi, että se syödään melkein heti, kun ruoka on kypsää. Riisi ja pasta ainakin muuttuvat helposti mössöksi, joka tarttuu kiinni kauhaan.

Mutta mauttomuus on vielä toinen juttu. Esim. yllä oleva couscous-ruoan ylikypsyyden antoi anteeksi, kun ruoka oli kuitenkin maukasta. Oikea maustaminen tekisi monelle ruoalle ihmeitä. Enkä tarkoita sitä, että lisätään omalla lautasella suolaa, tabascoa, makeaa chilikastiketta tai worcestershire-kastiketta. 

Järkkyä on se miten kaikki nuo annokset näyttää siltä kuin ne olisi kaivettu bioroskiksesta lautaselle. Täysi lautanen, ruoka muussattuna rumaksi kasaksi, jokainen lautanen sisältää sen saman näköisen kasvis pinon (salaatti, kurkku, tomaatti, porkkanaraaste). Hävettäisi tarjota tuollaista ruokaa kenellekkään.

Milla9 (Ei varmistettu)

Ööö, siis mitä?

PSK
Insert Cool Phrase

Kyllä, aivan järkyttävän näköisiä annoksia!

Tommi K
Isyyspakkaus

Heh :) Jokainen voi tietysti asetella lounasbuffet-annoksensa lautaselleen, miten haluaa ja ottaa sen verran kuin haluaa syödä. Itse tykkään laittaa salaatin samalle lautaselle pääruoan kanssa, ja salaattipöydästä tulee otettua aina samantyyppiset vihannekset, sillä muuta ei useinkaan ole tarjolla. En minäkään tämän näköistä annosta odottaisi pöytää tarjoiltuna.

Kristaliina
Puutalobaby

Voi apua, hitsi että nauratti nuo kermagratiinit ja perunapannukakut - tää on niii-iiin tätä! Näin 15 vuoden kasvissyöjäelon aikana oon aika monta kertaa saanut yksi-yhteen tuollaisia mössöjä lautaselleni. Ja jopa ns. hyvissä ravintoloissa, en pelkästään lounasravintoloissa!

Jotenkin kummllisella tavalla ihanaa, että kokeilusi myötä lihansyöjäkin saa kokea ihan ensikäden kokemuksena tämän kasvissyöjän lounastuskan. Voi ryhtyisipä mahdollisimman moni ravintolakokkikin tällaiseen kokeiluun - ehkä sen myötä hekin havahtuisivat asiaan!

Kasvissyöjä kiittää tästä kokeilusta ja siihen liittyvistä hyvistä bloggauksista! Etenkin tämä viimeinen osui niii-iiin nappiin!

Tommi K
Isyyspakkaus

My pleasure :) Kävi kyllä mielessä, että voisin laittaa linkin tähän juttuun niihin paikkoihin, joissa olen käynyt syömässä. Ja nämä eivät varmasti ole edes pahimmasta päästä. 

Emilia M

Juu, mitä paremmaksi ruoanlaittajaksi oppii itse, sitä useammin saa kokea pettymyksiä ravintolassa... :) Mutta eipä kyllä kuulemma edes ravintolakoulu Perhossa opeteta kasviksista kokkaamista, sukulaistyttö opiskelee siellä ja kertoi (kun kysyin, ei ollut tullut itse edes ajatelleeksi...)

Hakekaamme siis kulinaariset elämykset kotoamme! Onneksi on ruokablogit! Sienikääryleistä tuli mieleen tää, hurrrjan hyvää: http://ruoka.ts.fi/ripaus-hyppysellinen/kaalikaaryleiden-uusi-tuleminen/

 

Tommi K
Isyyspakkaus

Ohoh, aika yllättävää ja jopa käsittämätöntä!

Mainitsemasi lounasruokaloiden (puhumattakaan kouluruokailusta) kasvisvaihtoehtokimara on kohtuullisen kammottava. En ole syönyt lihaa vuosiin (kalaa syön) ja olen todennut aasialaisravintolat parhaiksi.
Kun käväisin reilu kuukausi sitten Tukholmassa, tiesin eläväni herroiksi kaikissa ihanissa kasvisravintoloissa JA monissa tavallisissa husmanskosteissa, jossa kasvisruoka on hyvää ja ravinteikasta.
Ehdoton suosikkini (ja varma överipaikka) on Hermans Vegetariska, jossa istuvat rinnakkain sliipatut pukumiehet, punavihreät opiskeliha, latteäidit, teinit ja turistit.

Marsublog

Asun Tukholmassa, olen päinvastaista mieltä. Helsingissä on paljon enemmän hyviä kasvispaikkoja. Hermans on jotenkin sellaista 70-luvun kasvisruokaa... Mössöä. Mitään muuta täällä ei sitten olekaan.

Tommi K
Isyyspakkaus

Niin, tämä puoli onkin puuttunut tästä keskustelusta: mistä paikoista sitä hyvää kasvisruokaa varmimmin saa Helsingissä?

Kristaliina
Puutalobaby

Nepalilaisista ravintoloista!!!

Tommi K
Isyyspakkaus

Totta! Palak paneer esimerkiksi. 

Marsublog

Kuvataideakatemian kasvisbaari, Silvoplee, thaipaikat... Mut joo, riippuu paljon missä työpaikka sijaitsee ja missä tulee käytyä.

Piipo79

Just niin, jos saisi itse laitettua oikeasti proteiineja sisältävää kasvisruokaa, sitä voisi ajatella syövänsä vaikka päivittäin. Valitettavasti työpaikan kasvisruuissa ei ole proteiinia nimeksikään, saatika makua tai koostumusta.

Tommi K
Isyyspakkaus

Juu. Pavut, linssit ja kikherneet ovat ainakin meillä kotona ratkaisu tähän, mutta monissa lounasravintoloissa niitä ei varmasti oikein osata käyttää. 

lee (Ei varmistettu)

Yäk, nuo kasvscannelonit on tosi luotaantyöntävän näköisiä limanuljaskoja :D Meidän työpaikan ruokalassakin muuten pinaattiletut ovat kasvisruokien parhaimmistoa, ne paistetaan ilmeisesti itse paikanpäällä ja joskus ne on jopa tehty soijamaitoon (mikä on maitovammaiselle plussaa). Ja välillä tuntuu, että kasvisruoat on jopa parempia kuin ne normilihamätöt. Tämä ei kyllä päde kaikkiin kasvisruokiin.

Tommi K
Isyyspakkaus

Joo, ne cannelonit olivat tietty ylikypsiä, mutta myös mauttomia :) Ihan pelkkä voimakkaamman makuisen juuston käyttäminen olisi tehnyt ihmeitä.

Zzaaii (Ei varmistettu)

Ei oikeastaan mitkään nuista ruuista näytä kovin houkuttelevalta. :( Kokiksi opiskellessani kouluni ravintolassa oli kasvisruoka joka päivä erinomaista, vaikka kasvissyöjä en olekaan tuli silti syötyä kasvisruokaa liharuuan sijaan. Se oli vaan niin hyvää!

Zzaaii (Ei varmistettu)

... Enkä tarkoita lautaselle asettelua, vaan ihan tuota ruokaa ;)

honeychile

Heh, mä olen taas havainnut täsmälleen päinvastoin, että töissä on ihan sama ottaako kasvis- vai liha-annoksen... mutta se taitaa kertoa meidän työpaikkaruokalan (iso sairaala) tasossa enemmän :D Että jos syö sellaista suurkeittiömössöä, niin on yleensä sama onko se lihapitoista vai ei. Mutta itse söin lihattomalla lokakuullani myös kalaa, jota meille onneksi tarjotaan kiitettävän usein. 

hako (Ei varmistettu)

Mulle tulee taas ensimmäisenä mieleen, että missä proteiini? Parissa annoksessa on tofua ja linssejä, muissa ei mitään proteiininlähdettä. Miten se voi olla niin hankalaa niiden kokkien opetella tekemään kasvisruokaa soijarouheesta + muista soijatuotteista, kikherneistä, linsseistä, pavuita, seitanista... Ei kasvissyöjä pelkillä hiilareilla elä eikä kasvisruoan pidä olla se safka, jolla ravintola tekee säästöä käyttämällä pelkkiä halpoja raaka-aineita.

Kanelibasilika

Kasvisruuassa suoraansanottuna..
ketuttaa se, että maukasta ja ravitsevaa kasvisruokaa ei ole vaikea tehdä, mutta tekemisestä tehdään vaikeaa. Itse söin yli 10 vuotta pelkkää kasvista, nykyään taas kalaa (vehnäallergiasta johtuen, monessa kasvisruuassa kun on vehnää..), ja kyllä kismittää kun kotona ruoka on maukasta, ravitsevaa jne ja töissä ollesaa taas..noh, ei maukasta eikä ravitsevaa, vaikka vegeäkin olidi aivan yhtä helppo tehdä.

EWE

Tosi hienoa, että lihaton lokakuu melkein onnistui sinulta :) Nostan hattua sille. Itse vietin kuukauden vähentämällä selvästi lihan syöntiä. Haasteen päätyttyä huomasin, että voisin jatkossa lopettaa broilerin ja kalkkunan käytön (punaisen lihan syönnin lopetin jo aiemmin tänä vuonna) ja syödä pelkästään kalaa pari, kolme kertaa viikossa. Ja muuten sitten niitä kasvisruokia. Töissä ollessani en juurikaan käy lounasravintoloissa, vaikka meillä niitä onkin useampi yliopistokampuksella. En siis tiedä, minkätasoista kasvisruokaa niistä saisi. Me laitetaan siis kotona aina edellispäivänä sen verran enempi ruokaa, että siitä riittää sitten mukaan otettavaksi töihin seuraavana päivänä.

Tein muuten nyt pyhäinpäivänä sitä kuuluisaa, telkkaristakin tuttua tomaattipiirakkaa :) Oli tosi herkkua! Mieskin tykkäsi, ja myös poika (1v2kk) maisteli sitä. Kiitokset siis Rouvalle erinomaisesta reseptistä ja sinulle myös, kun jaoit sen meille :) Seuraavaksi kokeiluun menee se punajuurilasagne.

 

lyijykyna (Ei varmistettu)

Se on kylla surku miten valjua mossoa usein tarjotaankaan sina pakollisena kasvisvaihtoehtona, ei ihme etta monta hirvittaa ajatuskin. Suomessa oli joka soosissa ja padassa ja gratiinissa aina porkkanoita. Porkkanoita, porkkanoita ja lisaa porkkanoita! Taalla missa nyt asun eli Ausseissa on aika usein lykatty kurpitsaa sekaan. Kurpitsa on nyt siis meidan keittiossa pannassa ja vasta kuuden vuoden vieroituskuurin jalkeen on porkkanapussi loytanyt tiensa takaisin mun ostoslistalle. PS Kiva kuulla etta mielit vahentaa lihansyontia.

täti w (Ei varmistettu)

mulla oli jo 22. lihaton lokakuu (kaikkien muiden kuukausien lisäksi) :D mulla valinta on eettinen, joten olen tyytynyt siihen, että enimmäkseen kasvisruoka on mautonta, koostumukseltaan epämääräistä mujua. ihan sama miltä se maistuu, siinä ei ole eläintä :D en ole tosin kova kulinaristi muutenkaan, joten en nyt niin kummoisia vaadikaan. mutta kyllä mun (ja noi sun) työmaaruokalan safkat voittaa kevyesti sen, mitä työmatkoilla saa: virossa hotellissa sain kahtena päivänä lounaaksi ja päivälliseksi sekavihanneksia ja riisiä. ihan muistui mieleen kasvissyöjän annokset 90-luvun helsingissä. tosin unicafe oli silloin edelläkävijä ja kasvisruoat olivat oikeasti hyviä (oi gruusialainen kaalivuoka, kuinka sinua kaipaankaan!).

prahassa oli joskus trendikäs pop-henkinen ravintola, jossa tarjoiltiin pelkkää kasvisruokaa. melkoinen harvinaisuus siinä maassa.

MillaP (Ei varmistettu)

Näytät paljon käyneen syömässä Thinkissä, mutta en ihmeekseni bongannut yhtään Soup&Salad -mestan annosta?

Anniinaa (Ei varmistettu) http://cinnamonbiscuits.blogspot.fi/

Keittoja lukuunottamatta yliopistonikin kasvisruokien laatu on juurikin tuo kuiva tai epämääräinen mössö. Olen itsekin sen puolesta iloinen lihattoman lokakuun loppumisesta. Mikäköhän siihen on syynä, että kotitekoinen kasvisruoka on miljoona kertaa parempaa??? Täytyy kyllä nostaa hattua jokapäiväisille kasvissyöjille (vaikken itsekään lihaa koko ajan mussuta).

Kommentoi