Makean mehevät ja jouluiset uunipäärynät
Kaupallinen yhteistyö: Look by Eskimo
Mitä jälkiruoaksi joulupöytään? Kinkut, laatikot ja muut perinteiset jouluruoat ovat helposti melko tuhteja, joten miltä kuulostaisi raikas hedelmäinen jälkiruoka jouluisella twistillä? Kokeilepa näitä jouluisia uunipäärynöitä, jotka on haudutettu joulumaustetussa omenamehussa!
On aika jännää, että vaikka Suomessa on jouluruokien suhteen muuten melko vahvat perinteet, jouluisia jälkiruokia ei tule helposti mieleen.
Pipareita toki nakerrellaan pitkin pyhiä ja suklaata voi kulua rasia jos toinenkin, mutta eivät ne varsinaisia jälkiruokia ole. Riisipuurokin saattaa olla moneen makuun turhan tymäkkää jouluaterialle, ja ainakin meillä se kuuluu mieluummin joulupäivän aamupalalle.
Eskimo haastoi minut kehittämään jouluisen reseptin, jossa hyödynnetään Look by Eskimo -paistopussia, ja päätin kokeilla uunissa haudutettuja päärynöitä.
Toiset paistavat joulukinkkunsa aina paistopussissa, jotta kinkku pysyisi varmasti mehevänä. Paistopussi sopii kuitenkin myös moneen muuhun tarkoitukseen: kalalle, kasviksille tai vaikka kesäiseen grillaukseen, ja Look by Eskimo -paistopusseja on tarjolla monessa koossa eri käyttötarkoituksiin.
Valitsin päärynöille pienimmän Look by Eskimo -uunipussin, jossa neljän päärynän hauduttamiseen riitti vain puoli litraa nestettä.
Päärynöiden hauduttamisessa voi varmasti käyttää vaikkapa valmista glögiä, mutta koska meillä on edelleen jäljellä litrakaupalla omatekoista omenamehua, päätin tehdä liemen siitä ja maustaa sen glögimaustein.
Jouluiset uunipäärynät (neljälle)
Ainekset
- 4 napakkaa päärynää
- 5 dl omenamehua
- 1/2 dl ruskeaa sokeria
- kanelitanko
- 3 tähtianista
- 1 kokonainen neilikka
- pala vaniljatankoa
Kermavaahto:
- 2 dl kermaa
- ripaus sokeria
- ripaus kanelia
- ripaus vaniljajauhetta
Valmistaminen
- Kuori ja halkaise päärynät ja koverra niiden siemenkodat irti
- Sekoita sokeri ja mausteet omenamehuun
- Laita päärynät Look by Eskimo -uunipussiin, kaada mehu niiden päälle ja sulje pussi
- Laita uunipussi vuokaan ja hauduta päärynöitä 175-asteisessa uunissa noin tunti, kunnes päärynät alkavat pehmentyä
- Vaahdota kerma ja mausta kermavaahto sokerilla, kanelilla ja vaniljajauheella
- Keitä jäljelle jäävää maustelientä kokoon kattilassa niin, että siitä tulee lähes siirappimaisen paksua
- Tarjoile päärynät kermavaahdon ja kokoon keitetyn mausteliemen kanssa.
* * *
Jos et vielä edellisestä Eskimolle tekemästäni Maailman parhaat joululaatikot -postauksesta huomannut, Eskimo tarjoaa lukijoilleni mahdollisuuden tilata Eskimon verkkokaupasta eskimofinland.fi tuotteita jouluun tai tulevaa vuotta ajatellen.
Saat 15 % alennuksen tilauksestasi koodilla JOULUMIELI. Etu on voimassa Eskimon verkkokauppaan rekisteröityneille jäsenille joulukuun 2016 loppuun saakka.