Arjen ruokavinkkejä Gastronaatti-Rouvalta #19
Viime viikkoina parasta antia Rouvan arkiruokakeittiössä olivat moussaka sekä pitkään haudutettu karitsan potka. Tai no, oikeastaan Rouva valmisti potkan anopin keittiössä pääsiäiseksi, eikä se ollut varsinaisesti arkiruokaakaan – mutta silti. Ehdin testata moussakan reseptin kertaalleen itsekin, ja siitä tuli erinomaista!
”Viime viikon kokkikurssista innostuneena tein vauvakerhomme treffeille moussakaa. Ja kuulkaas hyvää se oli, vaikka feta unohtui kauppaan enkä raaskinut ostaa tuoreita tomaattejakaan.
Koska ohjetta kaivattiin, tässä sellainen tulee, olkaat hyvät!Viipaloin kolme pientä munakoisoa (n. 600 g) parin millin viipaleiksi, levitin pellille leivinpaperin päälle, sipaisin päälle oliiviöljyä ja paahdoin vartin 225-asteisessa uunissa. Pesin, kuorin ja viipaloin noin 10 keskikokoista perunaa (n. 700 g), levitin uunipellille leivinpaperin päälle ja paahdoin vartin 225-asteisessa uunissa.Kuorin ja hienonsin ison sipulin ja kuullotin oliiviöljyssä paistinpannulla. Lisäsin 400 g karitsan jauhelihaa ja paistoin kypsäksi. Seuraavaksi lisäsin yhden raastetun porkkanan koska sellainen jääkaapissa oli (ehkä nyt kreikkalainen mamma pyörtyy), kourallisen lehtipersiljaa hienonnettuna, 3 rkl tomaattipyrettä ja 2 dl vettä ja annoin kiehua niin kauan, että vesi haihtuu. Lopuksi lorautin pannulle tilkan sitruunamehua ja maustoin kastikkeen suolalla ja pippurilla. Ladoin aineet kerroksittain uunivuokaan: ensin perunoita, pikkuisen suolaa ja pippuria myllystä, sitten munakoisoja ja jauhelihaa ja sitten sama alusta. Lopuksi tein päälle valkokastikkeen: sulatin 3 rkl voita kattilassa, lisäsin 3 rkl vehnäjauhoja, paistoin hetken ja sitten lisäsin 5 dl maitoa vähän kerrallaan kiihkeästi kierrevatkaimella sekoittaen. Keitin kastiketta niin kauan, että se sakeutui, ja lopuksi lisäsin 100 g raastettua juustoa ja maustoin kastikkeen suolalla ja muskottipähkinällä. Hulautin kastikkeen vuokaan ja työnsin sen 200-asteiseen uuniin 40 minuutiksi. Sitten vain ääntä kohti!
#keittiössänyt #moussaka #vauvakerho”
”Pääsiäisen kunniaksi haudutin piiiitkästä aikaa karitsanpotkaa uunissa. Kun tein sen seuraksi risottoa tajusin, että joku (=minä itse) oli käynyt kaupassa aika puoliteholla: ei ollut parmesaania, ei varsiselleriä, ei edes sitruunaa! Noh, hätä (taas) keinot keksii. Maukas pohja syntyi karitsanpotkien haudutusliemestä, hapokkuutta antoi kuiva omenasiideri ja pehmeyttä taas äidin kaapista löytynyt kuohukerma. Seuraksi paahdoin pellillisen kukkakaalin nuppuja. Ihan kelpo suoritus, sanoisin! #maalla #pääsiäinen”
”Kun @pipsahurmerinta meilasi viime viikolla kysyäkseen, ehtisinkö antaa muutaman pääsiäisjämäruokavinkin Ruokatunti-ohjelmaan, vastasin tietysti kyllä. Kyllähän täällä niitä ideoita piisaa, niin kuin vaikka tuo kuvan kvinoasalaatti, johon työnsin kaikenlaisia pääsiäisestä jääneitä asioita: karitsanpotkaa, uunikuivattuja tomaatteja, rucolaa, korianteriöljyä ja yhden jo vartta kasvavan sipulin.
Eilisen ohjelman podcast löytyy @radiohelsinki’n nettisivuilta, käy ihmeessä kuuntelemassa, jos kaapissa kököttää pala lammasta tai pashakeko! #keittiössänyt #metamorfoosi”
”Ollaan vauvan kanssa syöty puolukat, punaherukat, valkoherukat, tyrnit, omenasoseet, mustikat ja mansikat, joten jouduin turvautumaan jo vadelmiin. Vähän vaatimaton vispipuuro, mutta kyllä tämäkin syötyä tulee. Ja kyllä, yläreunassa on Eppu-koiran tassu. #keittiössänyt”
”Jääkaapissa oli kukkakaali ja puolikas keräkaali, ja siitä se ajatus sitten lähti. Mausteena tietty jeeraa, koska vielä tuntuu talvelta. #keittiössänyt #kaaliauunissa #missäkevät”
”Jääkaapissa oli jo vähän raukeaa lehtipersiljaa, joten tein siitä yrttiöljyn, ja sitten ajauduinkin tekemään risoton. Tyypillistä toimintaa tässä keittiössä. #keittiössänyt #jokurisotto #kaikkimeni”
”Tämän kevään ensimmäiset <3 #keittiössänyt #parsakausi”
”Koska parsakausi on avattu, parsaa syödäänkin heti joka päivä. Tänään salaattina: uunissa paahdettuja parsoja, avokadoa, #gastronaatti-tomaatteja, aiemmin uunissa paahdettuja saksanpähkinöitä ja @pipsahurmerinta’n nerokkaita paistinpannu-uppomunia, mausteena tietysti sitruunaa, oliiviöljyä, suolaa, pippuria ja raastettua parmesaania <3 #keittiössänyt #parsakausi”
”Juu-u, meillä on nykyisin jo kohotuskori :-o #keittiössänyt #leipähulluus #juurileivonta #mitäseuraavaksi”
Rouva Instagramissa: @satu_koivisto
Sarjan edelliset osat:
Arjen ruokavinkkejä Gastronaatti-Rouvalta #18
Arjen ruokavinkkejä Gastronaatti-Rouvalta #17
Arjen ruokavinkkejä Gastronaatti-Rouvalta #16