Karitsanpotkaa ja suppilovahverorisottoa
Suppilovahverorisotto, sekö oli se ylisuoritus, johon ei pitänyt olla aikaa sen jälkeen, kun lapsi tulee? (Katso palstan kuvausta.) Eilen Rouva yllätti minut, ja kotiin palatessani risoton lisäksi valmistumassa oli myös pitkään haudutettua karitsanpotkaa. Myth busted. Oijoi, mitä herkkuja!
Karitsanpotka ja suppilovahverorisotto
Risottoja olen esitellyt ennenkin, ja tämä risotto syntyy kutakuinkin samalla ohjeella kuin aiemmin julkaisemani kantarellirisotto.
Suppilovahverorisotto
Ainekset
- 1 l suppilovahveroita (tuoreita)
- 2 sipulia
- oliiviöljyä
- 3 – 4 dl risottoriisiä (arborio tai carnaroli)
- 1 1/2 litraa kasvislientä
- 1 dl valkoviiniä (vaihtoehtoisesti tilkka sitruunamehua)
- pala parmesaanijuustoa raastettuna
- suolaa
Valmistaminen
- Paista suppilovahveroita pannulla niiden omassa liemessä, kunnes kaikki neste on haihtunut
- Pilko sipuli
- Kuumenna oliiviöljy tilavassa kattilassa
- Kuullota sipuli ja sienet öljyssä ja lisää riisit
- Kuullota riisit varovasti läpikuultaviksi. Varo palamista, ja lisää tarvittaessa oliiviöljyä
- Kuumenna kasvisliemi, ja lisää se kattilaan muutama desilitra kerrallaan. Sekoita riisiä ja anna liemen imeytyä siihen ennen kuin kaadat lientä lisää
- Lisää valkoviini. Voit korvata viinin myös sitruunamehulla, joka antaa risottoon hapokkuutta
- Jos risotto tarvitsee vielä nestettä, lisää siihen vettä
- Kun riisi on vielä al dente, lisää raastettu parmesaanijuusto ja mausta suolalla
- Jätä risotto kosteaksi ja lisää nestettä, jos se ei ole tarpeeksi valuvaa.
Haudutetut karitsanpotkat
Ainekset
- karitsanpotkia vähintään 1 per henkilö, mutta kannattanee tehdä parin päivän satsi kerralla
- öljyä paistamiseen
- 1 iso sipuli
- 5 valkosipulinkynttä
- 1/2 l lihalientä (tällä kertaa käytimme Puljonki Oy:n lisäaineetonta lihalientä)
- 1 dl punaviiniä
- 10 oksaa tuoretta timjamia
- 4 rosmariininoksaa
- mustapippuria
- suolaa
Valmistaminen
- Paista karitsanpotkat nopeasti paistinpannulla öljyssä joka puolelta, jotta niiden pinta saa hieman väriä
- Pilko sipuli ja valkosipuli ja laita ne uunipataan
- Kiehauta lihaliemi ja punaviini nopeasti kattilassa ja mausta liemi suolalla ja mustapippurilla. Liemi saa olla reilusti suolaista, jotta se maustaa lihat
- Laita yrtit ja potkat pataan ja kaada kuuma liemi niiden päälle
- Peitä pata heti tiiviisti foliolla ja laita se 140-asteiseen uuniin
- Hauduta potkia uunissa vähintään 3 tuntia. Kun liha hautuu pidempään, siitä tulee vieläkin mureampaa.
Paistoliemestä tulee mahtava kastike, jos sellaista haluaa tehdä, ja siitä riittää hyvin myös lihakeiton pohjaksi. Liemi on hyvin rasvaista, ja ylimääräisen rasvan voi kuoria sen pinnalta pois helposti, kun jätät sen yöksi jääkaappiin. Aamulla rasva on jähmettynyt vaaleaksi kuoreksi pinnalle. Koira kiittää.