Mustikkarättänä
Kauden ykkösjälkiruoka on mustikkarättänä eli mustikkakukko eli mustikkaa ruistaikinakuorella. Rättänän voi tehdä yhtä hyvin sekä tuoreista että pakastetuista mustikoista, joten rättänäkausi jatkuu koko vuoden.
Mustikkavuosi on kuulemma selkeästi edellisiä huonompi, ja marjat kypsyvät epätasaisesti: samassa puskassa voi olla sekä kukkia että ylikypsiä marjoja. Itsehän en tästä mitään tiedä, sillä poimimme mustikat samasta paikasta kuin viime vuonnakin. Sieltä ne saa mukaan ämpäreissä ja valmiiksi puhdistettuina. Hilloksi ja pakkaseen menee viisi ämpärillistä, ja ne on syöty todennäköisesti viimeistään maaliskuussa – muun muassa rättänän muodossa.
Mustikkarättänä
Ainekset
- 1/2 l mustikoita
- 2 rkl sokeria
- 100 g voita
- 1 dl sokeria
- 2 dl ruisjauhoja (tai 1 dl ruisjauhoja ja 1 dl vehnäjauhoja)
Valmistaminen
- Levitä mustikat uunivuoan pohjalle ja ripottele päälle 2 rkl sokeria
- Yhdistä huoneenlämpöinen voi, sokeri ja ruisjauhot ja sekoita ne tasaiseksi taikinaksi. Voit halutessasi korvata puolet ruisjauhoista esimerkiksi vehnäjauhoilla
- Painele taikina ohueksi kanneksi mustikoiden päälle
- Paista 200-asteisessa uunissa noin tunti.
Nauti jäätelön, vaniljakastikkeen tai vaniljalla ja sokerilla maustetun jogurtin kanssa.