Sitruuna-kaprismarinoitu kieli
Naudan kieli on niitä ruhonosia, jotka saavat monet kauhistumaan, sillä se näyttää kaupan tiskissa kieltämättä liikaa juuri siltä, mitä se on. Mahdollisten epäluulojen yli kannattaa kuitenkin yrittää päästä, sillä kieli on hyvin maukasta ja mureaa lihaa. Parhaimmillaan se on keitettynä ja ohueksi siivutettuna.
Tein oikeastaan kieltä kahdella tavalla. Kaupan myyjä kertoi, että kieltä voi keittää joko 3 – 4 tuntia tai sitten hauduttaa sen pulled porkin kaltaiseksi ylikypsäksi lihaksi. Päätin kokeilla molempia: keitin kieltä ensin neljä tuntia, leikkasin sen kahtia ja jatkoin toisen puoliskon keittämistä vielä kaksi tuntia lisää.
Ei tullut pulled porkin kaltaista. Pidempään hautunut liha muuttui kuudessa tunnissa pehmeäksi mössöksi, jossa ei ollut mitään rakennetta. Käytin kyllä lihan pastakastikkeeseen, mutta toista kertaa en kokeile samaa.
Toinen liha-annokseni oli onnistuneempi. Tein sitruuna-kaprismarinoitua kieltä Maku-lehden ohjeella, ja sitä voin suositella hyvin lämpimästi.
Ja näin se tehtiin:
Sitruuna-kaprismarinoitu kieli
Ainekset
- 1 kpl naudan kieltä
- 3 l vettä
- 2 1/2 rkl suolaa
- 1 tl kokonaisia maustepippureita
- 4 kokonaista neilikkaa
- 4 laakerinlehteä
- 1 sipuli
Marinadi
- 1 dl rypsiöljyä
- 1 sitruuna (raastettu kuori + mehu)
- 1 rkl ruokosokeria
- 1 tl suolaa
- 35 g kapriksia (pieniä)
- 1 dl lehtipersiljaa (silputtuna)
- 1/4 tl mustapippuria
Valmistaminen
- Huuhtele naudan kieli huolellisesti kylmällä vedellä. Siirrä kieli kattilaan ja lisää vesi
- Kuumenna vesi kiehuvaksi ja kuori pinnalle kertyvä vaahto pois reikäkauhalla
- Lisää liemeen mausteet ja kuorittu ja paloiteltu sipuli. Keitä kieli keskilämmöllä kannen alla kypsäksi ja pehmeäksi, noin 3 tuntia
- Nosta kieli keitinliemestä. Poista lämpimästä kielestä nahka heti, jolloin se irtoaa vielä helposti. Laske kieli keitinliemeensä jäähtymään
- Leikkaa jäähtynyt kieli ohuiksi viipaleiksi
- Yhdistä marinadin ainekset
- Siirrä viipaloitu kieli rasiaan ja kaada päälle marinadi. Peitä kannella ja nosta jääkaappiin vuorokaudeksi maustumaan. Ravistele rasiaa muutaman kerran marinoinnin aikana, jotta maut jakautuvat tasaisesti.
Nauti leikkeleenä leivän päällä tai vaikkapa salaatin kera.