Äänikirjoja työmatkoille, kuntosalille ja puutarhatöihin (tutustu ilmaiseksi BookBeatiin)

Kaupallinen yhteistyö: BookBeat

Tutustuin viime vuonna kirjojen Spotifyksikin kutsuttuun BookBeatiin ja minusta tuli heti kestotilaaja. Palvelusta voi kuunnella ja lukea pelkällä kuukausimaksulla rajattomasti ääni- ja e-kirjoja, ja jäin pahasti koukkuun juuri äänikirjoihin.

IMG_1487.jpg

Viime syksynä kuuntelin monta kirjaa, kun keräilin omenia joskus jopa myöhään iltaan saakka. Nyt kevään tullen mökkihommat jatkuvat, ja niinä päivinä, kun käyn puuhailemassa yksin, laitan kirjan soimaan heti kotoa lähtiessä ja kuuntelen kirjaa siihen asti, kunnes palaan taas kotiin.

Kirjoja on ollut mukavaa kuunnella myös työmatkoilla ja kuntosalilla. Olen siis viimeisen vuoden aikana kuluttanut enemmän kirjoja kuin useamman edellisen vuoden aikana yhteensä.

IMG_1468.jpg

Palvelussa on sekä suomen-, ruotsin- että englanninkielisiä kirjoja. Kuuntelen enimmäkseen fiktiivistä viihdekirjallisuutta, ja olen aina pitänyt kovasti dekkareista ja trillereistä.

Omat suositukseni kuuntelulistalle ovat:

  • Jussi Valtonen: He eivät tiedä mitä tekevät. Amerikkalais-suomalainen pariskunta elää Helsingissä ja työskentelee tutkijoina akateemisissa piireissä. Pari saa pojan mutta päätyy eroon, ja mies muuttaa takaisin Yhdysvaltoihin. Myöhemmin molemmat elävät uusien perheidensä kanssa, ja myös poika on kasvanut aikuiseksi. Kirja käsittelee suomalaisuutta, amerikkalaisuutta, yliopistotutkimusta, eläinkokeita, teknologian kehitystä, rakastumista, eroamista, nuoruutta ja kasvamista. Se on yhtä aikaa viihdettä, satiiria, jännitystä, yhteiskuntakritiikkiä, realismia ja dystopiaa. Todennäköisesti paras kotimainen kirja, jonka olen lukenut. 
  • Lars Kepler: Playground. ”Yliluonnollinen trilleri” kuulostaa enemmänkin Stephen Kingin tuotannolta, mutta tässä kirjassa yliluonnollisuus on jotain muuta kuin kummituksia. Kirjan päähenkilö on Jasmin, joka haavoittuu kuolettavasti ja herää kiinalaisessa satamakaupungissa. Kaupunki on elämän ja kuoleman rajalla oleva satama, josta osa jatkaa matkaansa tuonpuoleiseen mutta osalle annetaan mahdollisuus palata takaisin elämään. Jasmin herää henkiin ja jatkaa elämäänsä. Vuosia myöhemmin hän saa lapsen, mutta lapsi loukkaantuu vakavasti ja Jasmin joutuu palaamaan takaisin satamakaupunkiin pelastaakseen pienen poikansa takaisin elämään. Erittäin jännittävä ja koukuttava kirja.
  • Stephen King: Mersumies ja Etsivä löytää: Kummitusjuttujen mestari on puolestaan alkanut kirjoittaa trillereitä, joissa ei ole mitään yliluonnollista. Mersumies avaa kolmen kirjan sarjan, joissa ex-poliisi Bill Hodges tutkii julmia rikoksia. Mersumiehessä tuntematon mies ajaa väkijoukkoon autolla tappaen monta. Sitten hän alkaa lähetellä kirjeitä Bill Hodgesille. Seuraava kirja jatkaa Hodgesin tarinaa, ja siinä tutkitaan kolmekymmentä vuotta aiemmin tapahtunutta kirjailijan murhaa. Sarjan kolmatta osaa ”End of Watch” ei ole vielä suomennettu.
  • Anneli Auer: Murhalesken muistelmat. Kirjan lukee itse Anneli Auer. Hyytävää.
  • Lars KeplerJoona Linna -sarja. Huomasin aiemmin, että Keplerin uusi Kaniininmetsästäjä on ilmestynyt palveluun. Se on kuitenkin osa sarjaa, jota en ollut aiemmin lukenut. Aloitin siis sarjan ensimmäisestä osasta, Hypnotisoija. Siinä suomalainen mutta Tukholmassa asuva Joona Linna tutkii raakaa perhemurhaa, josta on selvinnyt hengissä vain perheen poika. Apua pyydetään myös hypnotisoijalta, ja hypnoosissa paljastuu jotain yllättävää. Ehdottomasti kuuntelen lisää tämän sarjan kirjoja!

IMG_1393.jpg

  • Sophie Hannah: Suljettu arkku ja Nimikirjainmurhat. Brittiläinen kirjailija jatkaa Hercule Poirot’n tarinoita Agatha Christien hengessä. Suljetussa arkussa joukko ihmisiä, mukaan lukien Poirot, viettää viikonloppua kartanossa, mutta talon emäntä murhataan. Voiko klassisempaa murhamysteeriä ollakaan? Viihdyttävä teos, joskaan ei aivan itsensä Christien veroinen. Nimikirjainmurhat on itselläni vielä kuuntelematta.
  • Paulo Coelho: Alkemisti. Espanjalainen paimen lähtee tavoittelemaan unelmaansa nähtyään unen, jossa hänelle kerrotaan aarteesta, joka odottaa Egyptin pyramidien luona. Coelho varmasti jakaa mielipiteitä, enkä itse ole aivan näin vertauskuvallisten tarinoiden ystävä. Mutta uskon sen antavan kuitenkin monille ajattelemisen aihetta siitä, mitä elämässä kannattaa tavoitella.
  • Suzanne Collins: Nälkäpeli. Dystopiassa eletään Pohjois-Amerikassa, joka on luonnonkatastrofien ja sotien runtelema ja se on jaettu sektoreihin. Nälkäpeli on tosi-tv-ohjelma, jossa jokaisesta sektorista arvotut nuoret joutuvat taistelemaan keskenään luonnonoloissa, kunnes jäljellä on vain yksi selviytyjä. Taistelulla tarkoitetaan todellista taistelua, jossa häviäjät menettävät henkensä. Tyyli on vähän teinahtava ja lukujen cliffhanger-loput alkoivat ärsyttää, mutta oli silti mielenkiintoista kuulla, mistä tässä tarinassa on kyse. 
  • Henriikka Rönkkönen: Mielikuvituspoikaystävä ja muita sinkkuelämän perusasioita. ”Ei herrajjumala, sanoikos se sen oikeasti ääneen?” Kirja jonka parissa nauroin ääneen kulkiessani kaupungilla.

IMG_1437.jpg

Nyt avasin ensimmäistä kertaa myös englanninkielisen äänikirjan ja aloin kuunnella Yuval Noah Hararin äärettömän mielenkiintoista kirjaa Sapiens – A Brief History of Humankind. Kirja kertoo niin sanotusti kaiken ihmisen kehityksestä. Miksi homo sapiens syrjäytti muut ihmisrodut ja miksi ihmisestä tuli voimakkaampi kuin muista eläimistä? Miten vilja kesytti ihmisen ja miksi maatalouden kehittyminen oli suuri virhe ihmiselle lajina? Mitä ovat tasa-arvo ja yhdenvertaiset ihmisoikeudet ja onko sellaisia edes olemassa? Mikä on luonnollista ja luonnotonta? Mihin tarvitaan rahaa? Ja niin edelleen.

Hararilla tuntuu olevan jonkinlainen selitys ja teoria kaikkeen siihen, miksi olemme nyt tässä ja millaiseksi länsimainen yhteiskuntamme on kehittynyt. Kirjan tyyli on hyvin provokatiivinen ja tiedettä popularisoiva ja se laittaa monta mutkaa suoraksi, mutta siitä huolimatta se antaa hyvin paljon ajateltavaa. Yksi mielenkiintoisista ajatuksista on se, miten ihmiset tarvitsevat myyttejä ja tarinoita voidakseen toimia isoissa joukoissa. Vain ihmisellä on kyky kuvitella ja kuvailla asioita, jotka ovat olemassa vain hänen mielikuvituksessaan ja perustella sekä omaa toimintaansa että ohjata muita näiden tarinoiden pohjalta.

Usko jumaliin on ohjannut ja ohjaa edelleen monia, mutta periaattessa kaikki, mikä pitää yllä nykyaikasta talousjärjestelmää ja vaikkapa suomalaista yhteiskuntaa on yhtä lailla ihmisen mielikuvituksen tuotetta: valtiot, lait, nykyaikaiset yritykset, kapitalismi, rahan arvo, ihmisoikeudet. Kaikki ovat asioita, joita ei ole fyysisesti olemassa, mutta kun riittävän moni uskoo niihin, ne muuttuvat todeksi ja ohjaavat ihmisten toimintaa.

Todella kiehtova teos, jota suosittelen aivan kaikille, jotka haluavat pohtia ihmisyyttä hieman teoreettisemmin.

IMG_1371.jpg

Pienten ja miksei vähän isompienkin lasten vanhempia kiinnostanee myös se, että BookBeatista löytyy nykyisin myös koko Tove Janssonin Muumi-tuotanto äänikirjoina!

Jos taas e-kirjoja kaipaat, suosittelen Joël Dickerin kirjoja Totuus Harry Quebertin tapauksesta ja Baltimoren sukuhaaran tragedia. Erittäin koukuttavia kirjoja. Ensimmäisessä kirjassa kirjojen päähenkilö, menestyskirjailija Marcus Goldman tutkii vuosikymmeniä vanhaa murhaa. Toisessa taas selvitetään, mitä tapahtui Marcuksen Baltimoren serkuille ja mikä oli se tragedia, josta vihjaillaan jo kirjan kannessa.

IMG_1423.jpg

Nyt voit tutustua itsekin BookBeatiin ilmaiseksi kuukauden ajan!

Mene osoitteeseen bookbeat.com/fi/ ja anna palveluun koodi ’isyyspakkaus’ (alennuskoodi on mukana myös edellisessä linkissä). Koodi on voimassa 30.9.2017 saakka, ja se koskee uusia asiakkaita. Tämän jälkeen palvelun käyttäminen maksaa 16,90 €/kk.

Kommentit (0)
Rekisteröitymällä Lilyyn kommentoit kätevämmin ja voit perustaa oman blogin. Liity yhteisöön tästä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *