ARS17 - Hello World!

Isyyspakkaus

Kaupallinen yhteistyö: Kiasma

Nykytaiteen suurkatsaus, ARS17 - Hello World!, avautui tällä viikolla Kiasmassa. ARS-näyttelyitä on järjestetty vuodesta 1961 alkaen, ja Kiasman uusi näyttely on järjestyksessä yhdeksäs. Näyttelyitä on järjestetty Kiasmassa aiemmin kolmesti, edelliset vuosina 2011 ja 2006. ARS-näyttelyt ovat herättäneet vuosien varrella runsaasti huomiota ja kohuakin teoksillaan.

Pääsin tutustumaan näyttelyyn aivan ensimmäisten joukossa torstaina, ja näyttelyn viralliset avajaiset olivat hieman myöhemmin samana iltana.

Tämän vuoden näyttelyssä teemana on globaali digitaalinen murros. Näyttelyn nimi "Hello World!" viittaa tietokonesovellukseen, joka tulostaa ruudulle sanat "Hello World!" ja jonka koodaamisella aloitetaan usein uuden ohjelmointikielen opettelu. Kaikkien taiteilijoiden teoksissa onkin läsnä tavalla tai toisella digitaalisuus, internet ja tietokoneet.

Pääseepä yhteen virtuaalitodellisuudessa sijaitsevaan teokseen myös sisään VR-lasien avulla. Rachel Rossinin VR-teoksen Alembic Cache Passes (Time-snark) aloituspisteenä on savuava talo, ja vierailijan liikkeet vaikuttavat teoksen tapahtumiin. Muut vierailijat voivat seurata ruudulta, mitä teoksessa tapahtuu. 

Vaikka näyttely on osa Suomen 100-vuotisjuhlavuoden ohjelmaa, kotimaista taidetta tai suomalaisuutta ei korosteta sen enempää kuin muutenkaan. Kotimaistakin taidetta joukkoon toki mahtuu, ja erittäin viihdyttävä teos on Reija Meriläisen Survivor, joka on Kiasman tiloihin sijoittuva peli, jota vierailijat pääsevät pelaamaan ja joka noudattaa juoneltaan tv:stä tuttua Survivor-tosi-tv-ohjelmaa. Peli on muuten pelattavissa myös Kiasman ARS17+-palvelussa.

Toinen pelin kaltainen teos on Hito Steyerlin Factory of the Sun -video, joka yhdistelee elementtejä peleistä, uutislähetyksistä ja netin tanssivideoista. Teos kuitenkin vain näyttää peliltä, ja sen kulkuun ja tapahtumiin ei voi vaikuttaa, mikä kuvaa taiteilijan mukaan yhteiskuntaamme.

Toinen saman taitelijan teos käsittelee mielenkiintoisella ja humoristisella tavalla näkymättömyyttä ja näkyvyyttä maailmassa, jossa kaikkea kuvataan ja valvotaan kameroilla ja satelliiteilla. Aiemmin satelliittien erottelukykyä mitattiin autiomaahan maalatuilla viivakuvioilla, jotka näkyvät myös taiteilijan videolla sekä Kiasmassa. Nykyisin satelliittien ottamissa kuvissa yksi piste, pikseli, vastaa 30 cm:ä.

Yksi kiehtovimmista videoteoksista on Ed Atkinsin Ribbons. Alaston ja tatuoitu mieshahmo, "Dave", on taiteilijan liikkeitä toistava ja hänen äänellään puhuva ja laulava avatar, jonka 3D-mallin taiteilija on ostanut netistä. Video toistuu kolmessa huoneessa. Teos kuvaa sitä, miten teknologia pyrkii realismiin ja yhteyden luomiseen mutta kuitenkin epäonnistuu siinä.

Anna Uddenbergin provokatiivisesti poseeraavat Savage-naishahmot ratsastavat matkalaukuilla.

Tapasimme kierroksella myös yhden taiteilijoista. 

Charles Richardson kertoi teoksestaan Headbone, jonka videolla leijuu taiteilijan ja hänen ystävänsä ontot hahmot, jotka on mallinnettu 3D-skannerilla. Videolla esiintyvät sohva ja raskausvatsa ovat läsnä näyttelyssä myös fyysisesti.

Yksi kiinnostava teos on #alonetogether, johon liittyvä performanssi alkaa 12.4.2017. Taiteilijat Shia LaBeoufNastja Säde Rönkkö ja Luke Turner sulkeutuvat silloin kolmeen erämaamökkiin Lapissa kuukauden ajaksi, ja heidän ainoa yhteytensä ulkomaailmaan tai toisiinsa on Kiasman ARS17:ssä oleva mökki, jossa Kiasman vierailijat voivat keskustella taiteilijoiden kanssaan videoyhteyden kautta.

Pidin kovasti Nandita Kumarin lasipulloihin rakennetuista teoksista eLEMenT: EARTHpOLymORpHic hUMansCApE ja The Unwanted Ecology, jotka ovat paitsi kauniita myös interaktiviisia.

Liikkeet teosten ympärillä vaikuttavat pieniin videoruutuihin tai teosten synnyttämään äänimaailmaan. Kekseliäästi piirilevyistä ja elektronisista komponenteista rakennetut teokset ovat myös kauniita kuin korut.

Näyttävimpiä teoksia on Andrey Bogushin Proposal for image placement (stretched, curtain), jossa taiteilija on painanut Tumblr-palvelusta löytämänsä kuvan vinyyliverholle.

Kiasman Inka Hein esittelee Microsoftin kanssa yhteistyössä toteutettua Tunnelataamoa, jossa vierailijat voivat ilmeillä kameralle. Microsoftin tekoäly tulkitsee kasvojen tunnetiloja ja luo niiden pohjalta yksilöllisen videon, jonka voi jakaa verkossa.

Käy sinäkin ihmeessä tutustumassa ARS17:ään! Näyttelyyn voi hyvin tutustua myös lasten kanssa, ja kierroksen voi tehdä esimerkiksi seuraten Kiasma-monsterin reittiä.

Kaikkiin teoksiin pääsee tutustumaan Kiasman verkkosivuilla, ja lisäksi Kiasman ARS17+-palvelussa on näyttelyyn liittyvä ja sitä täydentävä verkkotaiteen kokoelma.

Teoksista ja taiteilijoista kerrotaan myös näyttävän kimaltelevassa ARS17 - Hello World! -kirjassa. Sain Kiasmalta kyseisen kirjan ja kaksi pääsylippua museoon, ja ajattelin ilahduttaa niillä jotain taiteen ystävää. Heitäpä siis viimeistään to 6.4.2017 klo 18 terveisesi kommenttiboksiin ja muista jättää myös yhteystietosi, niin arvon kirjan ja lipun kaikkien vastanneiden kesken! (Arvonta suoritettu.)

Kiasman ARS17-näyttely on avoinna 14.1.2018 saakka.

Lisätietoja: kiasma.fi/nayttelyt-ja-ohjelmisto/ars-17/

Kommentit

Sari (Ei varmistettu)

Osallistun. En olekaan useampaan vuoteen päässyt Kiasmassa käymään ja tämä näyttely vaikutti erittäin mielenkiintoiselle.

K_ (Ei varmistettu)

Mukana ollaan! Miehen kanssa puhuttu tammikuusta alkaen että tuonne mennään sitten. Joten siitä tulisi sitten mukava Helsinki päivä.

Katje (Ei varmistettu)

Vau, vaikuttaapa mielenkiintoiselta!
Ehdottomasti mukana, seuraavan Suomen reissun aikana reissu Helsinkiin olikin jo suunnitteilla :)

Piiatee (Ei varmistettu)

Mielenkiintoiselta kuulostaa, jospa nyt ekkaa kertaa pääsis kiasmaan kun etelään tullaan pojan sairaalareissun takia pariksi kuukaudeksi. :)

Hertta K (Ei varmistettu)

Osallistun! Näyttely vaikuttaa äärimmäisen mielenkiintoiselta, pakko päästä juttelemaan Shia LaBeoufille.

Murkinamasu (Ei varmistettu)

Mukana arvonnassa. Aiemmat Arsit on nähty. Ateneumissa taisi olla eka vuonna 95, kun koulullinen ysiluokkalaisia roudattiin Lahdesta busseilla ihmettelemään taidetta isolle kirkolle. :D

johannaek (Ei varmistettu)

Mukana arvonnassa! Kiasma on ollut teini-iästä asti lempimuseoitani, ja tämä uusi näyttely näyttää hyvin mielenkiintoiselta! :)

AnniVain (Ei varmistettu)

Olisipa kiva päästä Kiasmaan, viime kerrasta voi olla jo yli kymmenen vuotta! Opiskellessa tuli käytyä monesti jopa useamman kerran vuodessa.

Herkku (Ei varmistettu)

Kiva juttu! Oliko teillä lapset mukana ja jos olivat, niin mitä pitivät tuosta lasten reitistä?

Tommi K
Isyyspakkaus

Kiitos! Osallistuin tälle kierrokselle yksin, mutta lähdetään toisen kerran koko perheen kanssa.

ElleK (Ei varmistettu)

Ehdottomasti mukana, olemme miehen kanssa joka tapauksessa menossa ja kirja olisi kiva bonus! Kiitokset vielä sinulle kivasta, aidosta ja piristävästä blogista :)

tainaa (Ei varmistettu)

Oi kuulostaapa mielenkiintoiselta näyttelyltä! :)

Saasaa (Ei varmistettu)

Oi olisipa mielenkiintoista päästä. Poikaystäväni suurena taiteen ystävänä kyörää minua aina mukaan kaiken maailman taidenäyttelyihin, joihin ylensä suostun vaikkei niin kiinnostaisi. :D Hän varmaan säikähtäisi kun minä pääsisin kerrankin pyytämään häntä.

TaruL (Ei varmistettu)

Osallistun, sillä olin joka tapauksessa ajatellut käydä Kiasmassa katsomassa tämän näyttelyn.

millap (Ei varmistettu)

Osallistun arvontaan! Kirja nimenomaan kiinnostaisi saada, Museokortilla kun pääsen muutenkin ilmaiseksi näyttelyyn. Jos arpaonni sattuu minua suosimaan, niin voin lahjoittaa liput jollekin toiselle osallistujalle :)

pica (Ei varmistettu)

Mukana arvonnassa, juttusi herätti kiinnostukseni näyttelyä kohtaan. :)

Wilmaw (Ei varmistettu)

Mukana, olisipahan hyvä syy lähteä Helsinkiin.

Elina K
Kulttuurikaljalla

Tämä on kyllä must see, pari edellistä ARS-näyttelyä on jäänyt vahvasti mieleen!

Tommi K
Isyyspakkaus

Arvonta suoritettu, voittaja on K_, onnea!

Kommentoi