Chilinen juustopiirakka ja lasi viiniä illanviettoon
Kaupallinen yhteistyö: JP. Chenet
Ystävämme oli juuri käymässä Amsterdamissa ja tuli meille istumaan meille tuliaisinaan iso kimpale goudajuustoa. Hänellä oli mielessään myös juustopiirakan resepti, ja siinä muun ruoanlaiton lomassa pyöräytimme juustosta ruokaisan piirakan. Piirakka maistui niin hyvältä viinilasillisen kanssa, että jaan sen nyt teillekin, jos kaipaatte omiin illanistujaisiinne tai juhliinne jotain juustoista muttei kuitenkaan juustolautasta.
Piirakan kanssa nautimme JP. Chenet’n luomuviinejä, joista molemmat maistuivat hyvältä piirakan seurana. Ostan nykyisin muutenkin lähes poikkeuksetta viinimme luomuna, ja on erittäin kiva, että myös vanhat tutut tuottajat tuovat luomuviinejä valikoimiinsa!
Monet varmasti muistavat JP. Chenet’n vinokaulaiset viinipullot, jotka oli helppo tunnistaa. Pullot poikkeavat yhä muista, mutta vinon kaulan sijaan niiden kyljessä on pieni painauma.
Valkoista JP. Chenet Colombard-Chardonnayta kuvataan Alkon sivuilla sanoin ”Kuiva, hapokas, sitruksinen, viherpäärynäinen, kevyen persikkainen, karviaismainen, kevyen valkoherukkainen”. Punainen JP. Chenet Merlot on puolestaan ”Keskitäyteläinen, keskitanniininen, karhunvatukkainen, karpaloinen, kirsikkainen, kevyen mausteinen”.
Sanoisin, että viineistä molemmat sopivat piirakan kanssa yhtä hyvin, eli voit hyvin valita kumman tahansa. Itse valitsen yleisesti ottaen useimmin punaviinin. Punaviini oli sen verran leppoisaa ja pehmeää, että sitä voi nauttia ihan sellaisenaankin seurustelujuomana.
Molemmat viinit kuuluvat Alkon valikoimiin koko maassa, ja hintaa niillä on hieman vajaan kympin verran.
Juustopiirakkaan hauska säväyksen antaa hienoksi pilkottu punainen chili. Lasten vuoksi chilissä piti hieman säästellä, muuten olisin voinut laittaa sitä vaikkapa koko palon. Kannattaa laittaa ensin vähemmän, sekoittaa täyte ja maistaa ja vasta sitten lisätä reilummin.
Piirakan voi vallan mainiosti tehdä valmiiksi edellisenä iltana ja vain sitten varovasti lämmittää tarjolle.
Chilinen juustopiirakka
Ainekset
Pohja:
- 3 dl vehnäjauhoja
- 1/2 tl suolaa
- 125 g voita
- 1/2 dl vettä
Täyte:
- 200 g goudajuustoa
- 1/2 chilipalkoa – tai maun mukaan enemmänkin
- 2 kananmunaa
- 2 dl kermaa
- mustapippuria
- (suolaa)
Valmistaminen
- Valmista pohja: mittaa vehnäjauhot kulhoon ja lisää suola. Paloittele kylmä voi kuutioiksi ja lisää ne kulhoon. Hiero sormin murumaiseksi seokseksi. Lisää lopuksi kylmä vesi ja muotoile taikinasta mahdollisimman vähin liikkein taikinapallo
- Pingota leivinpaperi irtopohjavuoan pohjan reunojen väliin. Voitele leivinipaperi ja vuoan reunat ja painele taikina vuoan pohjalle. Esipaista 200-asteisen uunin keskitasolla n. 10 minuuttia
- Raasta goudajuusto ja hienonna chili. Yhdistä juustoraaste, chili, kananmunat ja kerma kulhossa, jauha päälle mustapippuria ja sekoita. Maistele täytettä ja lisää chiliä ja suolaa tarvittaessa. Omasta mielestämme piirakan täyte ei suolaa kaivannut
- Kaada täyte esipaistetun pohjan päälle ja paista 200-asteisessa uunissa puolisen tuntia, kunnes piirakan pinta alkaa ruskettua.
Tuhdin piirakan rinnalle on tehty yksinkertainen salaatti raikastamaan kokonaisuutta. Se on batavia-salaattia, johon on tehty kastike sitruunamehusta. oliiviöljystä, suolasta ja mustapippurista, ja sen pinnalle on ripoteltu paahdettuja auringonkukansiemeniä.
Toivottavasti maistuu teillekin!
Koska kyseessä on kaupallinen alkoholipostaus, kommentointi, tykkäykset ja some-jaot on piilotettu. Ja nautitaanhan sitten kohtuudella!