Croque-madame

Äitienpäiväaamiaisella tarjoilin Rouvalle Croque-madame-uunileipiä, jollaisia hän huomaamattaan toivoi vain muutama päivä aiemmin.

IMG_5197.jpg

Nautimme tällaiset leivät parillakin aamiaisella NYC:in matkallamme, ja eräänä iltana kotiinpaluun jälkeen Rouva haaveili puolihuolimattomasti sellaisista.

Heitto ei kuulemma ollut tarkoituksellinen, vaikka Rouva sen vain muutama päivä ennen äitienpäivää heittikin, ja äitienpäiväaamuun mennessä hän oli jo unohtanut, että oli haaveillut leivistä. Yllätys oli siis onnistunut.

Croque-madam on siis paahdettu kinkku-juustoleipä, joka tarjoillaan paistetun munan kanssa ja jonka yhteen varianttiin kuuluu myös valkokastike. Oma ohjeeni noudattelee Jamie Oliverin reseptiä, jossa leivät grillataan uunissa valkokastikkeineen.

IMG_5176 (1).jpg

Croque-madame

Ainekset

  • paahtoleipää tai muuta vaaleaa leipää
  • kinkkua
  • cheddarjuustoa

Valkokastike:

  • 2 rkl voita
  • 2 rkl vehnäjauhoja
  • 3 dl maitoa

Valmistaminen

  1. Laita uuni kuumenemaan 250-asteiseksi grillivastuksella
  2. Tee sitten valkokastike: sulata voi kasarissa ja sekoita siihen vehnäjauhot. Lisää maito vähitellen sekoittaen kastiketta samaan aikaan vispilällä. Jatka vispaamista ja anna kastikkeen kiehahtaa. Katkaise sitten virta
  3. Viipaloi leipä ja paahda viipaleet kevyesti molemmin puolin uunissa. Pari minuuttia molemmin puolin riittää, ja leipien ei tarvitse ruskettua
  4. Laita leipäviipaleiden päälle kinkkusiivu, siivu cheddarjuustoa ja pari lusikallista valkokastiketta
  5. Grillaa leipiä uunissa, kunnes valkokastikkeeseen muodostuu kauniita, ruskeita laikkuja
  6. Paista samalla kananmunat niin kypsiksi kuin haluat. Itse jätän mielelläni keltuaisen ihanan valuvaksi
  7. Kokoa annokset: laita leivät alle, sijoita kananmuna niiden päälle ja jauha pinnalle hieman suolaa.

Leipä tässä on Leipomo Limbun spelttileipää.

Koti Ruoka ja juoma
Kommentointi suljettu väliaikaisesti.