Do It Like Gastronaatti: 3 x Omena
Rouva on jakanut omia ruokavinkkejään niin innokkaasti viime viikonloppuna julkaisemassani Kysy Gastronaatti-Rouvalta! -jutussa, että intouduin itsekin käsittelemään säkillisen omenoita aitoon Gastronaatti-henkeen.
Ja kyllä, omenahilloa voi hyvin keittää huhtikuussakin.
Kaikki lähti siitä, kun vihanneskauppamme myi muutamaa kiloa omenoita puoleen hintaan. Niiden rakenteessa oli myyjän mukaan jotain hassua, vaikka hedelmien kunto oli aivan hyvä. Hetken harkinnan jälkeen päätin ottaa koko satsin mukaani – ja keittää niistä hilloa. Mutta ei siinä kaikki.
Ensinnäkään luomuomenan kuoria ei tietenkään tarvitse heittää pois, ainakaan heti. Rouva on joskus paahtanut niitäkin uunissa omenankuorisipseiksi, mutta minä päätin kiehauttaa niistä omenateetä. Kuoret kattilaan, sekaan aiemmin kuivatettuja appelsiinin, limen ja sitruunan kuoria (vain värikäs osa, ei valkoista kerrosta) ja intiaanisokeria.
Hetken kiehautuksen jälkeen juoma on valmis. Tumma väri tulee ruskeasta sokerista. Sitrusten kuoret antavat juomaan hauskaa hapokkuutta ja karvautta.
Paloittelin kuoritut omenat ja laitoin ne kattilaan.
Otin kuitenkin osan omenanlohkoista kannuun ja surautin ne sauvasekoittimella soseeksi. Soseen laitoin mehujäämuotteihin, joten seuraavien kuuden viikon ajan meillä on jälleen yksi onnellinen pieni saunoja, joka saa lauteille mukaan omenamehujään. Täysin lisäaineettoman, ei lisättyä sokeria.
Omenahillon eli -soseen tekemiseen on hyvä ohje hillosokeripussin kyljessä. Itse luin vähän huonosti sen kohdan, että omenat tulisi keittää niukassa vedessä, joten hillostani tuli melko löysää. No, hyvin se menee puuron ja jogurtin kanssa.
Omenat siis keitetään ja soseutetaan sauvasekoittimella. Soseeseen lisätään hillosokeri (tähän laitoin n. 250 g) ja sitä keitetään vielä 10 minuuttia. Valmis omenahillo laitetaan lasipurkkeihin, joita on keitetty kansineen kattilassa n. 10 minuuttia niiden desinfioimiseksi.
Kyllä Gastronaatti-Rouva nyt säteilee tyytyväisyyttään.