Ensimmäiset porkkanamaistiaiset

Isyyspakkaus

Ruoka-aika? No mikäpäs siinä.

Vaan eipä arvaakaan juuri neljä kuukautta täyttänyt vauva, mikä lähestyy hänen suutaan!

Heeetkinen, mitäs tämä on?

Maistuu ja tuntuu erikoiselle.

Annapas, kun katson ja kokeilen vähän tarkemmin.

Hmm, no eihän tämä hassumpaa ollutkaan. Otetaanpa siis pari lusikallista lisää!

Ja näin matka kohti ihmisten ruokia on alkanut!

 

P.s. Instagramissa sama merkkitapahtuma myös videon muodossa!

Kommentit

Amaalia (Ei varmistettu)

Söpöä juu, mutta ei kannattaisi vauvaa syöttää sitterissä, siinä ollaan huonossa asennossa, liian takakenossa. Ruoka valuu helposti suun takaosaan ja voi aiheuttaa tukehtumisen tunnetta. Vauva ei osaa samalla tavalla käyttää kieltä tai säädellä syömistään kuin aikuinen. Voit itse kokeilla, miltä tuntuu niellä voimakkaassa takakenossa, melkein makuultaan. Istuma-asentoon tuettuna tai jos ei saa vielä istua, niin sitten sylissä on parempi syöttää noin pientä.

Ymmärsin, että neuvolassa pitäisi näin vanhemmille neuvoa?

Torey
Näissä neliöissä

En oo koskaan kuullukkaan. Meillä on lapset syöny sitterissä. Meillä senkin sai halutessaan aika pystyyn. 

Tommi K
Isyyspakkaus

Hei! Neuvolassa ei ole ohjeistettu sitterin käytöstä. Vauva ei ainakaan tässä Stokken istuimessa ole makuuasennossa, eikä asento sylissä ole juurikaan pystympi. Näin pientä ei voi edes vielä istuttaa pystysuorassa, vaan painon tulee levätä selällä.

En kuitenkaan pidä lähes nestemäisen ruoan maistamista lusikan kärjestä sen ongelmallisempana kuin maidon juomista, jota tehdään melkein missä asennossa vain. Sosetta menee suuhun hyvin pieni määrä, ja idea on saada vauvan suuhun jotain muuta makua kuin maitoa.

Kun soseita aletaan syödä enemmän kuin pari lusikan kärjellistä, syöttäminen kangaspäällysteisessä sitterissä ei ole hyvä idea ihan pelkästään siitä tulevan sotkun vuoksi.

Vierailija (Ei varmistettu)

Eikö äidinmaito ole juurikin sitä aitoa oikeaa ihmisten ruokaa, ihmisen tuottamaa, täydellisesti lajille sopivaa?
Kyllä minä ainakin omaa lasta imettäessä koin ruokkivani lasta ihmisten ruualla.

Tommi K
Isyyspakkaus

Voi hyvä ihme :D Aurinkoa päivään, kyllä se siitä.

Laula (Ei varmistettu)

Kaikki vauvat eivät saa äidinmaitoa. Se lienee tässäkin aikaisen kiinteiden aloituksen taustalla. (Toki korvikekin on ihmisten ravintoa... :D)

Vierailija (Ei varmistettu)

Joo hei tehdään tästäkin naisten ja äitien nokittelu siitä miten lasta ruokitaan. Omasta mielestäni kun tärkeintä olisi, että lapsi saa ravintoa ja pysyy hengissä, oli se ruoka sitten rintamaitoa, korviketta tai sosetta. Oma ipana on mennyt ensimmäiset kolme kuukauttaan täysi-imetyksellä ja ihan ehdottomasti hän alkaa kuukauden päästä maistelemaan uusia makuja. Se, että kiinteät aloitetaan aikaisin ei ole mitenkään imetyksestä pois. Alussahan idea tosiaan on maistella makuja ja tutustua uudessa muodossa tulevaan sapuskaan ja se rintamaito tai korvike pysyy siinä mukana ruokalistalla.

Eipä unohdeta, että joskus isätkin työntävät lusikkansa tähän soseeseen nokitteluun :D

EMthl (Ei varmistettu)

"Lapsi on motoriselta kehitykseltään valmis syömään kiinteitä ruokia, kun hän pystyy istumaan tuettuna, hallitsemaan pään liikkeitä ja koordinoimaan silmiä ja kun hän tavoittelee ruokia kädellä. Lapsi kiinnostuu perheen ruokailuhetkis- tä ja seuraa katseellaan muiden syömistä. Kun lapselle aletaan tarjota kiinteää ruokaa, suun motoriikka kehittyy ja lapsi harjaantuu kuljettamaan ruoan kielellä kohti nielua. Tämä tapahtuu yleensä 4–6 kuukauden iässä."

Näin sanoo THL:n julkaisu "Syödään yhdessä-ruokasuositukset lapsiperheille".

Eli jos annatte kiinteitä 4kk eteenpäin (mikä on ihan ok ja jokaisen oma päätös :) ) niin lasta olisi hyvä syöttää sylissä, tuettuna. Tämä siis vaan tiedoksi jatkossa, sitten kun määrä alkaa olla enemmän kuin vain lusikan kärjellinen.

HyvääPäivää (Ei varmistettu)

Ei morjens. Miksi aina jokaisessa vähäänkään isommassa/tunnetummassa blogissa vauvan ruokailuun liittyvät postaukset saavat ihmiset besserwisseröimään suosituksesta jos toisestakin? Ihmettelen suuresti. Jokainen taklatkoon tyylillään. Henkilökohtaisesti uskoisin, että ainakin tässä blogissa esiintyvät korkeakoulutetut vanhemmat tekevät omat päätöksensä ihan lastensa parasta ajatellen ja ovat kyllä tietoisia suosituksista.

Että pitäkäähän lippu korkealla!

Laula (Ei varmistettu)

Yhtä hyvin voisi kysyä, miksi tuollainen kommentointi luetaan niin usein negatiivisesti? Eikö ole vain fiksua, että jos postauksessa selkeästi näytetään, että jotain tehdään tietämättään potentiaalisen vaarallisesti, joku kertoo siitä? Ihan vaikka tiedoksi niille lukijoille joita asia kiinnostaa, vaikkei bloggaajaa itseään kiinnostaisi. Toki on totta, että omalle lapselleen saa tehdä melkein mitä haluaa, mutta useimmat silti haluavat tietää, jos asettavat tietämättään hänet vaaraan.

Sitä paitsi vaikka olisi kuinka korkeakoulutettu mutta perustaa tietonsa lastenhoidosta pelkän neuvolan antamille "tiedoille", tekee hyvin todennäköisesti yhtä sun toista hassusti. On ihan tuurista kiinni, saako omaksi terveydenhoitajaksi jonkun, joka on ajan tasalla vai vääriä oppeja levittävän reliikin.

Tommi K
Isyyspakkaus

Fiksuus varmasti riippuu siitä, onko kommentissa esitetty huoli aiheellinen. Kuvan lapsi ei ole tässä postauksessa vaarassa, ei potentiaalisesti eikä varsinkaan selkeästi. Mutta voihan toisinkin tietty uskoa, eikä kenenkään ole pakko syöttää lastaan tässä istuimessa, vaikka se onkin syöttötuolin lisäosa.

Vierailija (Ei varmistettu)

Nam nam! Suloinen pikkumies! Tulenarka aihe - jotkut kaipaa yhden totuuden tietä pienimmissäkin asioissa. Popcornit esille =D Meidän pikkumies söi pitkään newborn-setistä käsin.

Mix (Ei varmistettu)

Meidän pikkuinen on viikkoa nuorempi kuin blogin vauva. Huomenna on edessä ensimmäiset maistatukset ja kyllä mekin uskallamme pari lusikallista ohjata suuhun newborn-tuolissa. En usko että poikamme kehitys vaarantuu vaikka hulluttelisimme ja syöttäisimme tuon pienen määrän sitterissä.

Tosi mielenkiintoista seurata miten asiat täällä blogin puolella toteutetaan. Yhtälailla humoristista lueskella näitä besserwisseröintejä (joita näistä aiheista kirjoitettaessa on mahdoton välttää). Ainakin minä uskallan kritiikittömästi toistella samoja asioita kuin tässä blogissa ja seurata neuvolan ohjeita niin kuin ne on annettu. Elämästä tulee raskasta jos kaikkiin neuvolan sanomisiin pitää suhtautua kriittisesti ikään kuin neuvolatädit yrittäisivät jotenkin tehdä vanhemmuudesta vaikeaa meille. Tai tarkoituksellisesti saattaa pienokaiset vaaraan.

jennia (Ei varmistettu)

Nyt kyllä täällä kiinnostaa ajatukset ensimmäisistä soseista. Mitä muita tulee ekaksi kuin porkkanaa?

Murkinamasu (Ei varmistettu)

Bataatti, peruna (tosin tylsä...), palsternakka, omena, banaani, avokado, kukkakaali, munakoiso, maa-artisokka... :)
Ja sitten näiden sekoitukset!

Tommi K
Isyyspakkaus

Meillä on annettu porkkana lisäksi avokadoa ja tuoretta omenaa soseena. Hyvin maistuvat!

Kommentoi