Firstbeat sanoo: Lisää lepoa

Osallistuin joitain viikkoja sitten työpaikkani järjestämään Firstbeat-hyvinvointianalyysiin. Siinä pidetään kolmen vuorokauden ajan tarroilla ihoon kiinnitettävää sykemittaria, joka tarkkailee sykkeen lisäksi sykevälivaihtelua. Mittauksen tulokset kertovat kehon stressireaktioista ja stressistä palautumisesta.

IMG_9313.jpg

Osallistuin Firstbeatin testiin myös edellisellä työpaikallani kymmenisen vuotta sitten, ja silloin mittaus tehtiin sykevyöllä. Silloin olin huolestunut yöheräämisistäni, mutta testi näytti, että vaikka heräsin joka yö hiippailemaan, vaivuin pian sen jälkeen takaisin syvään uneen ja sain lopulta riittävästi syvää unta. 

Nyt tiesin, että testin tulokset tulisivat näyttämään, että en saa tarpeeksi lepoa, sillä heräilin monta kertaa yössä vauvan takia. Olin kuitenkin olettanut, että en häiriintyisi aivan niin paljon kuin mitä tulokset näyttivät. Vaikka periaatteessa nukahdin pian herättyäni, öissä näytti olleen jopa kahden tunnin mittaisia stressireaktiojaksoja, vaikka luulin nukkuvani. Eipä siis ihmekään, että aamulla väsytti. Ja oli selvästi hyvä ratkaisu siirtyä nukkumaan olohuoneen lattialle patjalle.

Toinen yllätys, ei kuitenkaan aivan yhtä suuri, oli se, miten paljon alkoholi vaikuttaa unen laatuun. Perjantain ja lauantain välisenä yönä, kun olin nautiskellut illan aikana, kehoni näytti olevan stressitilassa peräti aamukuuteen, vaikka olin mennyt nukkumaan puolelta öin. Kyseisen vuorokauden aikana palautumiseni jäi 58 minuuttiin, mikä on aika hurjaa.

Liikunnalla myöhään illalla ei kuitenkaan näyttäisi olevan vaikutusta yöuniini, joten voin hyvin jatkaa salilla käymistä iltaisin, kun paranen viime viikolla alkaneesta nuhasta.

Yleisesti ottaen levollisempinakin päivinä saan tuloksien mukaan vain kohtalaisesti palautumisaikaa. Unen pituus on riittävä mutta laatu ei. Lisäksi päivisin en palaudu hetkeäkään, vaan kehoni on jatkuvassa stressitilassa heräämisestä iltaan asti. Olisi hyvä, jos työpäivän aikanakin olisi pieni levähdystauko, jolloin rentoutua.

IMG_9267.jpg

Jouduin itse asiassa tekemään testin kahteen kertaan, sillä ensimmäisellä kerralla laite lakkasi toimimasta kolmannen päivän aamuna. Tämä on kuulemma todella harvinaista ja sain Firstbeatilta luonnollisesti toisen laitteen heti kerrottuani ongelmastani. Sain kuitenkin niistäkin päivistä tulokset, ja niissä naureskelin itsekseni yhdelle asialle: lasten nukkumaan laittaminen oli stressaavampaa kuin työn tekeminen keskimäärin. Tätä ei kuitenkaan näkynyt toisella testijaksolla, joten ehkäpä siellä oli vain yksi ilta, jolloin iltahommat olivat normaalia vaikeampia.

Testijakso oli melko lyhyt ja ajoittui aikaan, jolloin tiesin etukäteen nukkuvani tavallista huonommin. Olisikin kiinnostavaa tehdä testi uudelleen joskus, kun yöheräämisiä ei enää ole.

Mitä tästä otin opiksi? No ainakin sen, että ryypiskely pilaa yöunet. Toisekseen sen, että jos vauva valvottaa yöllä, meidän kannattaa Rouvan kanssa herkemmin siirtyä nukkumaan eri huoneisiin, jotta edes toinen saisi paremman laatuisia unia. Ja sitten pitäisi varmaan yrittää järjestää jokin pieni rentoutushetki keskelle työpäivää. Varmaan jotain muuta kuin pelien pelaamista. Ja sitten vaikein: jos näyttää että yöunen laatu jää huonoksi, sitä pitäisi kompensoida määrällä.

Erittäin kiinnostava testi, johon kannattaa ehdottomasti osallistua, jos siihen tarjoutuu mahdollisuus. Jos oma työnantajasi ei testiä järjestä, sen voi tilata myös kuluttajana: https://international-shop.firstbeat.com/product/firstbeat-hyvinvointianalyysi/.

Kommentit (0)
Rekisteröitymällä Lilyyn kommentoit kätevämmin ja voit perustaa oman blogin. Liity yhteisöön tästä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *