FORK jättää hyvästit, Chapter 1: The End

”The Beginning of the End. The Intro of the Outro, The Prologue of the Epilogue. The Final Countdown.”

FORK, Chapter 1: The End

A cappella -lauluyhtye FORK aloitti puolen vuoden mittaiset jäähyväisensä. Niiden ensimmäinen osa on Svenska Teaternissa viime viikolla ensi-iltansa saanut FORK Chapter 1: The End -show, jota esitetään Svenskanin suurella näyttämöllä tammikuun 2020 loppuun ja vielä huhtikuun 2020 ajan.

Jäähyväisiin sisältyy myös helmikuun ja toukokuun väliin sijoittuva FORK Chapter 2: The End Tour -kiertue sekä yhteen uran lopullisesti päättävä FORK Chapter 3: One Last Night -konsertti Helsingin jäähallissa 27.5.2020.

FORK on perustettu vuonna 1996, ja viimeisen viidentoista vuoden ajan yhtye on ollut sen jäsenten päätyö. Nykyiseen kokoonpanoon kuuluvat laulajat Mia Hafrén, Anna Asunta, Kasper Ramström ja Jonte Ramsten sekä ääniteknikko Grégory Maisse, joka saa laulajien äänet kuulostamaan uskomattomilta.

Neljän laulajan show’ta kuunnellessa on välillä helppoa unohtaa, että lavalla on vain neljä laulajaa, kun Kasper Ramström toimii rumpukoneena ja naislaulajien äänet muuttuvat sähkökitaran vingutukseksi.

FORK on erikoistunut coveroimaan tuttuja pop- ja rock-kappaleita, ja esitysten välissä laulajat naurattavat yleisöä itseironisilla englanninkielisillä spiikeillä.

Chapter 1:n teema on tietysti yhteen uran loppuminen, ja laulajat vitsailevat vuorotellen sillä, mitä tekevät FORK:in jälkeen. He kertovat myös huvittuneensa siitä, että viimeiset 15 vuotta heiltä on kysytty, mitä muuta he tekevät lauluyhteen lisäksi, aivan kuin laulaminen ei voisi olla työ. Nyt kysyjiä huolettaa heidän tulevaisuutensa.

FORK, Chapter 1: The End

Chapter 1: The End jakatuu kahteen osaan: hautajaisiin ja muistotilaisuuteen. Tunnelma ei ole kuitenkaan harras, vaan peräti riehakas, ja yhtye saa jopa Svenskanin keskiviikkoillan keski-ikäisen yleisön innostumaan, taputtamaan ja vislaamaan ja laulamaan kappaleiden mukana.

Yhtye on pukeutunut Teemu Muurimäen suunnittelemiin villin lännen asuihin: ensimmäinen puoliaika mustiin ja toinen puolisko valkoisiin.

Esitys koostuu pelkistä helmistä, ja jokainen laulaja pääsee vuorotellen solistin rooliin. Heti esityksen alkupuolella Mia Hafrén pääsee loistamaan ja esittelemään äänialaansa hienolla tulkinnalla Sian Alive-kappaleesta. Anna Asunta ei jää todellakaan kakkoseksi belttaamalla Frozen-elokuvan Let It Go:n kuin kuuluisa jääkuningatar.

FORK, Chapter 1: The End

Jonte Ramstenin bravuuri on Lady Gaga -mashup Pokerface/Bad Romance, johon sekoittuu myös Queenin Radio Gagaa, ja Kasper Ramström villitsee yleisön (jopa yleisön seassa) Modern Talkingin hitillä You’re My Heart, Your My Soul.

Show päättyy Queenin kappaleeseen Who Wants to Live Forever, ja ajattelen: ”Voi ei, nytkö jo?” Olisin hyvin voinut nauttia show’sta vielä toisen saman mittaisen esityksen verran. Erinomaiset sovitukset, ainutlaatuinen äänitekniikka, valovoimaset esiintyjät ja osuvat kappalevalinnat tekevät tästäkin show’sta niin nautinnollisen kokemuksen, että voin suositella sitä varauksetta niillekin, joille lauluyhtyemusiikki on vielä vähän vieraampaa.

FORK, Chapter 1: The End

Vaikka ymmärrän, että laulajat haluavat tehdä näiden vuosien jälkeen jotain muutakin, on silti sääli jättää hyvästit FORK:ille, sillä yhtye on ollut hyvin ainutlaatuinen, eikä vastaavaa löydy ainakaan tästä maasta.

Tämä esitys oli kuitenkin vasta ”The Intro of the Outro”, ja lopullisten jäähyväisten aika on vasta ensi toukokuussa. Nähdään siis jäähallissa!

Kuvat: Juha Mustonen, Svenska Teatern

Lippu esitykseen saatu Svenska Teaternilta

kulttuuri musiikki teatteri
Kommentit (0)
Rekisteröitymällä Lilyyn kommentoit kätevämmin ja voit perustaa oman blogin. Liity yhteisöön tästä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *