Gastronaatti: Arjen ruokavinkit #20

Edellisistä arjen ruokavinkeistä on vierähtänyt jo niin pitkä tovi, että nyt taitaa olla aika kerrata, mitä Rouvan Instagram-tilillä on viime viikkoina tapahtunut. Amsterdamin-matkan, vauvakerhon treffien, synttärihulinoiden ja puutarhamökkikuvien lisäksi Rouva on tietysti jakanut arkisia ruokaideoitaan.

Keväällä on laitettu mm. parsaa monin tavoin, grillattu uunissa fetajuustoa ja katkottu ensimmäiset raparperin varret puutarhamökiltä. Ei tulisi varmaan ensimmäisenä mieleen käyttää niitä pizzassa?

IMG_6514.JPG

”Ei tullut raparperipiirakkaa, tulikin raparperipizzaa! @soppahanna vinkkasi valkoisesta pizzastaan, johon tuli vuohenjuustoa, ranskankermaa, raparperia ja mozzarellaa. Niistä ei ollut kuin raparperia, mutta koska pakastimessa oli valmis juureen tehty pizzapohja ja ruoanlaitolla hoppu, lastasin pohjan päälle gruyèrea, raparperia ja viikonloppuna uunissa paahdettua munakoisoa. Hannan vinkistä valutin lopuksi päälle hunajaa. ”Eikä, pizzassa hunajaa”, ilahtui viisivuotias. Ihanaa kevätruokaa! #keittiössänyt #raparperihulluus #raparperipizza”

IMG_6494.JPG

”Kun edellisenä paahtaa uunissa parsoja, saa seuraavana päivänä pilkkoa muutaman lounaspastan sekaan. Jääkaapissa oli jäljellä pieni nokare herneenversoista tehtyä pestoa, myös se pääsi pastan joukkoon. Päälle vielä parmesaania, ja voi nam! #keittiössänyt #parsaa #lisääparsaa #parsahulluus”

IMG_6496.JPG

”Leipä vai sämpylöitä? ”Leipä”, vastasi neljävuotias, joten sellainen siinä nyt kohoaa. #keittiössänyt #juurileipähommia”

IMG_6541.JPG

”Tällainen mötkäle tuli tänään uunista ulos. Kitchen Aid on yhä kaupassa, mutta rakenne ei ole yhtään pöllömpi. Harjoitukset jatkukoon. #keittiössänyt #juurileipähommia #juurileivonta”

IMG_6498.JPG

Otin pakastimesta pussillisen kantarelleja sulamaan. ”Äiti, voisitko tehdä kantarellipiirakan”, pyysi neljävuotias. No toki: voita on aina jääkaapissa, ja täytettä varten jääkaapissa ajelehti kuin tilauksesta juustonkänttyjä ja kermapurkki. Tällä kertaa maustoin täytteen timjamilla, jota muuten laitoin esikasvamaan puutarhamökkiä varten pari päivää sitten. (Taputtanen itseäni olalle, olen ehkä onnistunut sekä sieni- että suolainen piirakka -kasvatustehtävässäni) #keittiössänyt #kantarellipiirakka #pikkunaatti

IMG_6499.JPG

”Tämä ihana aika, kun voi vain pilkkoa edellisenä iltana paahdetut parsat, sekoittaa joukkoon sitruunamehua, oliiviöljyä, suolaa ja aiemmin uunissa paahdettuja kurpitsansiemeniä, vuolla päälle parmesaania ja kutsua sitä alkuruoaksi. (Nelivuotias toki arvostaa enemmän porkkanatikkuja, varsinkin kun niitä saa uittaa dippikastikkeeseen.) #keittiössänyt #parsaa #parsahulluus #pikkunaatti”

IMG_6501.JPG

”Täten avaan kauden, jolloin meillä on koko ajan jotakin yrttiöljyä jääkaapissa, tänään basilikasta ja lehtipersiljasta. #keittiössänyt #yrttihulluus”

IMG_6502.JPG

”Kokkasin aamulla vauvasuursyömärillemme niin hartaasti, että meidän muiden ruoka jäi vähän sivurooliin. No, onneksi oli jääkaapissa toissapäiväistä yrttiöljyä, laatikossa spagettia ja senkin päällä alkuviikosta paahdettuja kurpitsansiemeniä, eli kymmenen minuutin pikapasta! #keittiössänyt #lounashommia”

IMG_6503.JPG

”Kun on heiluttanut koko päivän lapiota puutarhamökillä, onpa ihana vain nostaa jääkaapista toissapäiväisen kalakeiton viimeiset rippeet hellalle. Kalaliemi, itse keitetty, oli pakastimesta, ja perunoiden ja, sipulin ja lohen lisäksi intouduin hienontamaan sinne varsisellerin ja fenkolin. Naaaam! Ainoa kysymys on, miten pysyn hereillä ruokapöydässä :D #keittiössänyt #raitisilmamyrkytys #kalasoppa”

IMG_6504.JPG

”Illalliseksi Päivää ennen lähtöä -salaatti, jossa tyhjennetään jääkaapin tuoresisältö kulhoon ja kuorrutetaan basilika-lehtipersiljaöljyn viimeisillä pisaroilla. Tänään kulhoon pääsivät yksi keitetty peruna, muutama uunissa kuivattu #gastronaatti-tomaatti, kourallinen uunissa paahdettuja munakoisokuutioita ja pala raakaa kukkakaalia. #keittiössänyt #matkavalmisteluita”

IMG_6505.JPG

”Tämän kesän ensimmäiset pihvitomaatit plus Ahlbergin basilikaa <3 #keittiössänyt #kesäruokaa”

IMG_6507.JPG

”Terveisiä pizzatehtaasta! Kaikista epäilyistä huolimatta pizza upposi niin hyvin vuoden takaisilla kaverisynttäreillä, että rohkaistuin tekemään sitä taas. Koska meillä ei ole hiivaa vaan ruokintaa kaipaavia vehnäjuuria, pohjataikina on nyt tehty juureen. Katsotaan minkälaisen vastaanoton se saa. #keittiössänyt #pikkunaatti #kaverisynttärit #juuripizza”

IMG_6508.JPG

”Juuripizzakokeilu oli oikein onnistunut: taikina kohosi nätisti, oli helppo leipoa ja maistui to-del-la hyvältä. Myös viisivuotiaista, joista osa jäi pöytään syömään muiden jo rientäessä leikkimään. Lapsille tein Margheritan, jota kuulemma kaikki syövät, mutta tästä porukasta löytyi myös niitä, joille juusto oli liikaa :D Aikuisten versiossa hurvittelin lisäämällä kevätsipulia ja mandoliinilla siivutettua kesäkurpitsaa. Nam! Tätä tehdään toistekin! #keittiössänyt #juuripizza”

IMG_6509.JPG

”Iltaruoaksi salaattia, koska on kesä! Salaattia, herneenversoja, ituja, (aiemmin uunissa paahdettuja) kurpitsansiemeniä, pannulla paistettua halloumijuustoa, sitruunaa, oliiviöljyä, suolaa ja pippuria. (Onko ruokapöytä jollain muullakin askartelupöytä, piirustuspöytä, maalauspöytä, legojenkokoamispöytä, Ty-eläinten hoitopöytä sekä glittertatuointien tekopöytä?) #keittiössänyt #kesäruokaa #salaattipäivä”

IMG_6510.JPG

”Sujautin taas fetan 200-asteiseen uuniin, kunhan ensin lisäsin päälle oliiviöljyä ja muutaman timjamin oksan ja viereen muutaman puolitetun kirsikkatomaatin, kun niitä nyt oli. #keittiössänyt #uunifeta #superherkkua”

IMG_6511.JPG

”Taas uunifetaa, tällä kertaa pottujen kanssa. Tein piiiitkästä aikaa uunipotut keitetyistä perunoista ja olivathan ne aika hyviä. Mausteena toki oman mökin ruohosipulia, koska sitä ON. #keittiössänyt #uunifeta #uunipotut”

IMG_6515.JPG

”Leipäpäivä! Olen nyt pari kertaa kohottanut taikinan jääkaapin sijaan työtasolla. Jääkaappikylmä taikina on tähän ameebaan verrattuna moninverroin helpompi käsitellä, mutta taikina kyllä kohoaa pikavauhtia ja ainakin viimeksi maku oli kohdillaan. Harjoitukset jatkukoon! #keittiössänyt #juurileipähommia”

IMG_6516.JPG

”Tämä näyttää nyt erehdyttävästi pääkallopadalta, mutta kyse on raparperilla maustetusta suppilovahverokastikkeesta, joka sekoitettiin spagetin yllättävän puuttumisen vuoksi makaroniin. No, joka tapauksessa ruoka upposi niin joutuisasti, että hädin tuskin ehdin ottaa kuvaa. Sulatin pakastimesta viimeisen suppilovahveropussin. Paistoin sienet voissa, lisäsin yhden hienonnetun raparperin varren, purkin kermaa, suolaa ja valkopippuria ja keitin hetken. Lopuksi lisäsin nipun mökin ruohosipulia, jota viisivuotias hienonsi ISOLLA kokkiveitsellä. Lautasilla raastoin lopuksi päälle vähän parmesaania. Kuulostaa ehkä vähän oudolta mutta maistui ihanalta! #keittiössänyt #pastailta”

IMG_6524.JPG

”Jääkaapissa lymyili kannullinen yrttiöljyä ja viikonlopun juhlista yli jäänyt ricottajuusto. Sekoitin ne keskenään, keitin seuraksi spagettia, ripottelin pinnalle kasan aiemmin uunissa paahdettuja saksanpähkinöitä ja niin söimme oikein hyvän pikaillallisen uimakoulun päälle. #keittiössänyt #pastailta”

 

Rouva Instagramissa: @satu_koivisto

Sarjan edelliset osat:
Arjen ruokavinkkejä Gastronaatti-Rouvalta #19
Arjen ruokavinkkejä Gastronaatti-Rouvalta #18
Arjen ruokavinkkejä Gastronaatti-Rouvalta #17

koti ruoka-ja-juoma
Kommentointi suljettu väliaikaisesti.