Gastronaatti: Arjen ruokavinkit #32

Isyyspakkaus

Enkös minä ihan vasta viime viikolla tehnyt tällaisen koostepostauksen? Ai siitä on jo kolme viikkoa?!? No kurkistetaanpa taas Rouvan Instagram-tilin puolelle ja katsotaan, mitä arkiherkkuja hän on sinne nostanut! Aloitetaan kuuluisalla somepiirakalla ja sen päärynäversiolla.

"Koska #somepiirakka herätti kiinnostusta ja ohjetta kaivattiin, tässä se tulee, joskin päärynäversiona. Viime viikonloppuna viipaloin hätäpäissäni piirakan päälle muutaman kivikovan yksilön, jotka eivät kypsyneet huoneenlämmössä millään. Niillekin tapahtui somepiirakan ihme, eli uunista tuli ulos täydellisen meheviä päärynäsattumia. Pohjan salaisuus on puolestaan mantelijauho, jonka vuoksi kannattaa lähteä kauppaan tai hurruutella tehosekoittimella oma jauho manteleista. 

Vaahdota 200 grammaa voita ja 2,5 dl sokeria vaahdoksi sähkövatkaimella. Lisää kaksi kananmunaa yksitellen ja vaahdota tasaiseksi. 
Sekoita 1,5 tl leivinjauhetta, 1 tl kardemummaa, 3 dl vehnäjauhoja ja 1 dl mantelijauhoja toisessa kulhossa. Lisää jauhot muutamassa erässä voi-sokerivaahtoon ja sekoita nopeasti tasaiseksi. Levitä taikina uunivuokaan (24 x 29 cm) leivinpaperin päälle. 
Pese, kuori ja halkaise 3-4 päärynää (koosta riippuen) pituussuunnassa neljään osaan. Poista kota ja viipaloi jokainen lohko neljään osaan. Levitä viipaleet limittäin piirakan päälle. Ripottele päälle 1 rkl sokeria ja 1 tl kanelia. Paista piirakkaa 200-asteiseen uunin keskitasolla noin 30 minuuttia, kunnes se ruskettuu kevyesti. 

Hyvää naistenpäivän iltaa! Toivottavasti piirakka maistuu. #keittiössänyt #päärynähulluus"

"Hurautin paahdetuista kasviksista keiton: kattilaan uunissa paahdettua sipulia, paprikaa, fenkolia ja porkkanaa, päälle vettä, punaisia linssejä, hienonnettuja lehtipersiljan varsia ja valkosipulia ja mukaan vielä pala kuivaa leipää. Runsas vartti keittämistä, soseutus, maustaminen suolalla ja pippurilla ja lautasella päälle murennettua vuohenjuustoa ja hienonnettua lehtipersiljaa. 

Nuorison mielipiteet jakaantuivat:
"Litää", sanoi taapero ja nosteli ilmaan tyhjäksi kaapimaansa lautasta. "Porkkanakeitto on kyllä parempaa", arvioi viisivuotias ja maistoi pari lusikallista. 

#keittiössänyt #vegesoppa"

"#paahtajanainen sunnuntaipuuhissaan. #keittiössänyt"

"Monena viikonloppuna olen miettinyt, joko tässä on tämän vuoden viimeinen veriappelsiinimehu. Ei, vieläkin riittää :) #keittiössänyt #aamiaishommia"

"Jos pojasta sain vihdoin vispipuurokaverin, tyttö on osoittautunut maailman parhaaksi sienestysseuralaiseksi. Viime syksyn saalista riittää yhä pakastimessa <3 #keittiössänyt #kantarelli"

"Tein aina aiemmin pannarin pellillä, mutta viime aikoina olen alkanut paistaa sen uunivuoassa. Siihen on monta syytä. Pannari on parasta heti uunista tultuaan, ja tämä pikkuannos on juuri sopiva meille neljälle ja sitä ei tarvitse säilöä jääkaappiin. Uunivuoan voi pestä pesukoneessa toisin kuin pellin. Voi ruskistuu kätevästi uunivuoassa. Suurin syy on kuitenkin se, että pikkutaikinaan menee vain viisi desiä maitoa, jolloin se ei yleensä tyhjennä näiden loputtomien maidonjuojien varastoa enkä joudu saman tien juoksemaan kauppaan, vaikka toki kaikkein mieluiten tekisin sen täysmaidosta. 

Eli väännän uunin kuumenemaan 200 asteeseen, laitan pari ruokalusikallista voita uunivuokaan ja nostan sen uuniin kuumenemaan. Uunin kuumentuessa vatkaan kulhossa kaksi kananmunaa kevyesti rikki. Lisään vajaan puoli teelusikallista suolaa, 2,5 desiä maitoa, 2 desiä vehnäjauhoja ja vatkaan kiihkeästi kierrevatkaimella, jotta taikinaan ei jäisi jauhopaakkuja. Lopuksi lisään 2,5 dl maitoa ja sekoitan. 
Kun uuni on kuumentunut, otan vuoan pois uunista, pyöräytän voin ympäri reunoja ja kaadan taikinan vuokaan. Paistan pannaria puolisen tuntia, kunnes se on kauniin kullanruskea. 

Meillä pannari syödään aina mansikkahillon kanssa, entä teillä? #keittiössänyt #pannaria #pannukakku #maailmanparaspannukakku"

"Sunny Side Up! #keittiössänyt #sohvalla #aamiaishommia"

"Tämä ei nyt ehkä ole kaikkein kaunein annos, mutta kyllä ovat belugalinssit hyviä. Pistin kattilallisen kiehumaan ja sekoitin odottaessa kastikkeen Dijon-sinapista, pienestä punasipulista, sitruunamehusta, oliiviöljystä ja suolasta. Valutin keitinveden linsseistä siivilässä ja sitten hulautin ne kuumina kastikekylpyyn. Pinnalle korianteria ja ääntä kohti. Olispa ollut vielä lohta paistettavaksi, olisi ollut täydellinen kombo, nyt täytyi tyytyä paistettuihin kananmuniin. Rentoa viikonloppua! #keittiössänyt #linssejä"

"Tajusin juuri, etten ole hetkeen postannut yhtään kuvaa vispipuurosta. Korjataanpas asia :) #keittiössänyt #iltapalaa #mustaherukkavispipuuro"

"Se lohi mitä sushista jäi, päätyi kalakeittoon. Sinne löysi tiensä myös muita jääkaapin aarteita: pari varsisellerin vartta, kolme raukeaa porkkanaa, muutama Nicola-peruna (parasta kalakeitossa!), risotosta yli jäänyt kasvisliemi ja fenkoli töyhtöineen, jota ilman näyttää olevan mahdoton kokkailla mitään näinä päivinä. #keittiössänyt #lohisoppaa #talviruokaa #fenkolihulluus"

"'Äiti, ihanko totta sushia voi tehdä itse', ihmetteli viisivuotias pari viikkoa sitten. Tänään selvisi, että tosiaan voi. #keittiössänyt #pikkunaatti #sushipäivä"

"Nämä yksilöt ovat kaupasta, mutta koska siemenetkin on jo hankittu, ehkä ensi syksyllä puutarhamökillä kasvaa oma ruusukaalipuu tai kaksi. #keittiössänyt #ruusukaalirakkautta #puutarhaunelmia #tämätoiveikasaika"

"Kun jääkaapissa on valmiiksi keitettyä spelttiä, uunissa kuivattuja tomaatteja ja ystävältä saatuja maatiaiskanojen todella tuoreita munia, illallinen on lähellä. Tänään päädyin paistamaan pannulla seuraksi vähän juuri nyt superhyvää fenkolia ja sipulia ja maustamaan salaatihkon pestolla. #keittiössänyt #uunitomaatit #pikaruokaakotona"

"Veriappelsiinikausi vetelee jo harmillisesti viimeisiään, mutta veriappelsiinihillon avullapa se jatkuu vielä pitkään :) #keittiössänyt #veriappelsiinihillo #maaninensäilöjä #gastronaatti2"

 

Rouva Instagramissa: @satu_koivisto

Sarjan edelliset osat:

Gastronaatti: Arjen ruokavinkit #31

Gastronaatti: Arjen ruokavinkit #30

Gastronaatti: Arjen ruokavinkit #29

 

Psst, jos et ole vielä ehtinyt ostaa Gastronaatti 2 -kirjaamme, löydät sen täältä: notofupublishing.com.

 

Kommentit

Majj (Ei varmistettu)

Voisitteko adoptoida minut? Tykkään imuroida ja lupaan syödä AINA lautasen tyhjäksi.

Tommi K
Isyyspakkaus

:D Kelpaisiko au pairin tai kotiapulaisen pesti? Tai ihan vaikka lasten haku päiväkodista ja hoitaminen joka keskiviikko? :D

Kommentoi