Gastronaatti: Arjen ruokavinkit #40

Joulu lähestyy, ja Rouva on kehitellyt taas uusia käyttötapoja jääkaapissa kuplivalle hapanjuurelleen. Uskoisitko, että joulutortutkin voi leipoa hapanjuureen? Rouvan Instagram-tilin kohokohdista löytyy muuten nyt myös videomuotoinen hapanjuurileipäkoulu!

Poimi lisäksi alta talteen ainakin parhaan mustikkapiirakan ja Järki Särki -kiusauksen reseptit!

Gastronaatti - Hapanjuurijoulutortut.jpg

”Alan kallistua siihen, että kaikki, mihin laittaa hapanjuurta, muuttuu kuin taikaiskusta paremmaksi. Eilen kokeilin tehdä hapanjuuresta joulutorttutaikinan, koska olin törmännyt ohjeeseen netissä alkuviikosta ja juurta riittää.
Rakastan hyviä joulutorttuja mutten ole erityinen torttumaakari: inhoan kaulimista, pöytään takertuvia pehmenneitä taikinanpaloja ja suorien linjojen leikkaamista, eivätkä odotukseni olleet kovin korkealla. Mutta! Taikina oli pehmeä mutta silti helppo muotoilla ja kaulita. Valmiit tortut olivat ällistyttävän ilmavia, suorastaan lehteviä mutta silti meheviä.
Kokeilin myös ensimmäisen kerran tämän syksyn hittimuotoa lumihiutaletorttua. Vaikka lopputulos ei nyt ollut samaa tasoa kuin @meillakotona_fi’n mallikuvissa, tämä muoto oli minusta huomattavasti tähtitorttua helpompi ja sopi hyvin tällaiselle suurpiirteiselle kaulijalle.
Mittasin kulhoon 220 grammaa puolikarkeita vehnäjauhoja ja 1/6 tl suolaa. Lisäsin 250 grammaa kylmää voita muutaman millin lastuina. Sitten nypin jauhot ja voin sekaisin niin, että voilastuja ikään kuin painetaan, venytetään jauhoihin. Tarkoitus on, että valmiissa taikinassa näkyisi vielä voiviiruja. Lopuksi tein voi-jauhoseokseen kuopan keskelle ja lisäsin siihen 100 grammaa kylmää hapanjuurta ja 50 grammaa jääkylmää vettä ja sekoitin taikinan palloksi vähin liikkein. Lopuksi muotoilin taikinan pieneksi levyksi, käärin kelmuun ja nostin jääkaappiin puoleksi tunniksi.
Otin taikinan jääkaapista ja kaulin jauhotetulla pöydällä puolen metrin mittaiseksi kapeaksi suikaleeksi. Sitten taitoin taikinan kolmeen osaan, kaulin toiseen suuntaan samanlaiseksi puolen metrin suikaleeksi ja taitoin kasaan. Koska omassa taikinassani näkyi yhä juurikönttejä, kaulin vielä kerran puolen metrin suikaleeksi, taittelin kolmeen osaan ja nostin puoleksi tunniksi jääkaappiin.
Valmiit tortut leivoin yksinkertaisesti leikkaamalla taikinan kolmeen osaan ja kaulimalla osan kerrallaan, muut odottivat jääkaapissa vuoroaan.
Lopputulos oli kaikkien mieleen:
”Äiti, nämä ovat parhaita torttuja”, ylisti kuusivuotias.
”Aivan todella hyviä”, hämmästeli neljäkymmenvuotias torttuskeptikkomies.
#keittiössänyt #joulutortut #lumihiutaletortut #joulu
Alkuperäinen resepti on juurileipa.blogspot.com-blogista, jossa on loistavat välivaihekuvat taikinanteosta. Kiitos Tainalle hienosta reseptistä!
Lumihiutaletorttujen taittelun löydät puolestaan täältä: https://www.meillakotona.fi/reseptit/lumihiutaletortut. Ohje ja selkeät vaihekuvat ovat työkaverini @yassumaria’n käsialaa <3″

Gastronaatti - Juurileipä.jpg

”Hoi kaikki hapanjuurileipävinkkejä kaivanneet! Olen nyt koostanut Storiesiin vaiheet, joilla operoin leipää kaksi kertaa viikossa. Kaikki kuvat ja videot löytyvät myös kohokohdista, eli jos asia ei ole juuri nyt ajankohtainen, voit palata siihen koska tahansa myöhemmin. Hyviä leipähetkiä <3 #keittiössänyt #leipäkouluhko #hapanjuurileipähulluus”

Gastronaatti - Jouluomenat.jpg

”Mies teki tänä syksynä testin: keräsi syyskuun lopussa laatikollisen omenoita suoraan puusta, kääri jokaisen sanomalehteen ja jätti mökin kuistille ajatuksella, josko muutama säilyisi. Käväisin tiistaina mökillä ja toin kotiin pussillisen. Miten täydellisiä ne ovatkaan! Jatkoimme juuri omenakautta joulukuulle! Ensi vuonna lisää tätä! #keittiössänyt #omenahulluus #puutarhamökki #sadonkorjuu #puutarhahulluus”

Gastronaatti - Granaattiomenajogurtti.jpg

”Granaattiomenansiemenet näyttävät heti joululta, eikö? #keittiössänyt #iltapalahommia”

Gastronaatti - Mustikkapiirakka.JPG

”Tämä mustikkapiirakka on kulkenut elämässäni parikymmentä vuotta, enkä voi uskoa, etten ole jakanut ohjetta täällä aiemmin. Olen bongannut ohjeen joskus tuhatsivuisesta Hyvä Kokki -kirjasta, jonka taisin saada ylioppilaslahjaksi, noh, hetki sitten. Kyseessä on reseptikirja, jossa ei ole ainoatakaan valokuvaa, eikä resepteistä kerrota mitään muuta kuin raaka-aineet ja valmistusvaiheet.
Reseptin nimi on ”hieno mustikkapiirakka”, ja se on melko perinteinen murotaikinapohja. Poikkeuksellista on se, ettei taikinaan tule leivinjauhetta. Pohja ei kohoa, mutta se ei myöskään ole tiivis vaan ihastuttavan elegantti. Itse ihastuin taikinaan jo siksi, että minulla on tapana leipoessa syödä raakaa murotaikinaa enkä pidä leivinjauheen mausta.
Sulata 3 dl mustikoita lävikössä.
Vatkaa 100 g huoneenlämpöistä voita ja 1,5 dl sokeria vaahdoksi. Lisää muna ja vatkaa tasaiseksi. Lisää 2 dl vehnäjauhoja ja sekoita nopeasti tasaiseksi.
Levitä taikina pienen, voidellun piirakkavuoan (halkaisija 24 cm) pohjalle ja esipaista pohjaa 200-asteisessa uunissa vajaa kymmenen minuuttia, kunnes pohja ei enää tartu sormiin muttei ole vielä kypsä.
Lisää valutetut sulat mustikat (juo mehu) pinnalle ja ripottele mustikoiden päälle vielä 1 rkl sokeria. Paista piirakka kypsäksi, noin 20 minuuttia, kunnes reunat ruskettuvat vähän.
Seurana voisi halutessaan syödä vaikka turkkilaista jogurttia, mutta itse syön ihan sellaisenaan. Siten se on kaikkein parasta <3
#keittiössänyt #mustikkapiirakka #mustikkapiirakkapäivä #instaresepi #leivonta”

Gastronaatti - Omenaglögi.jpg

”Omien omenapuiden mehua ns. riittää, joten glögi on tänäkin vuonna vaalea: litra omenamehua kattilaan, perään kaksi kanelitankoa, kolme tähtianista ja kolme kokonaista kardemummaa ja hetkeksi kiehumaan. Sitten virta pois, sekaan neljä ruokalusikallista hunajaa ja mukeihin. Nam! Niin ja jos haluaa, sekaan voi lorauttaa vähän viskiä, ei savuista. Hyvää esijoulua! #keittiössänyt #joulutulee #olemmevalmiina #joulu #glögi #joulufiilistely #esijoulu #lauantaiillanhuumaa”

Gastronaatti - Granaattiomena.jpg

”Paras ruoka-asia juuri nyt, kun keittiötäkään ei enää nykyisin tarvitse luututa puolta tuntia roiskeista! #granaattiomenahulluus #granaattiomena #tekniikkahallussa #satokausikalenteri #sesongissa”

Gastronaatti - Täytetyt paprikat.jpg

”Koska täytettyjen paprikoiden ohjetta kyseltiin, tässä se nyt tulee, ainakin summittaisesti. Meillä syödään valtavasti suippopaprikoita ihan sellaisenaan ja leivän päällä, mutta aina joskus käytän niitä pohjana jääkaapin sekaisille asioille.
Tällä kertaa paistoin hienonnettua sipulia ja varsiselleriä hetken pannulla ja lisäsin lehtineen paloitellun kukkakaalin, josta suurin osa oli syöty jo aiemmin viikolla dippikastikeen kanssa eräänlaisena alkuruokana. Paistoin kasviksia hetken ja lisäsin sitten kourallisen lehtipersiljan hienonnettuja varsia, aiemmin keitettyjä kikherneitä ja keitetyn kvinoan jämät ja maustoin seoksen suolalla ja mustapippurilla.
Leikkasin paprikat pitkittäin, poistin siemenet ja ladoin pellille. Lusikoin täytteen paprikoiden päälle, murensin päälle kaapista löytyneen fetapaketin jämät ja mozzarellapallon, joka oli ostettu pizzan tekemistä varten, mutta pizza oli jäänyt leipomatta. Nostin pellin 200-asteiseen uuniin vajaaksi puoleksi tunniksi, niin että juusto ruskettui, ja sitten vain syömään.
#keittiössänyt #gastronaatti #jääkaapintyhjennys #metamorfoosi #ruokaajääkaapinaineista”

Gastronaatti - Järki-särkikiusaus.jpg

”Vähän niin kuin janssoninkiusaus, paitsi että kala olikin Järki-Särkeä, jonka valkosipuliversioon olen kehittänyt vakavan riippuvuuden.
Kuorin ja viipaloin kaksi sipulia. Halkaisin fenkolin, irrotin kerrokset toisistaan, huuhtaisin ja viipaloin. Kuullotin sipulia ja fenkolia pannulla öljyssä niin, että molemmat rentoutuivat, ja odottaessa kuorin ja suikaloin kilon perunoita, Nicolaa, tietenkin.
Sitten vain kumosin kaiken uunivuokaan, kaadoin perään purkillisen valkosipulilla maustettua Järki-Särkeä öljyineen ja lisäsin teelusikallisen suolaa ja muutaman kierroksen mustapippuria myllystä. Pöyhäisin kaiken käsin sekaisin ja aivan lopuksi kaadoin päälle purkillisen kermaa. 200 astetta, noin 40 minuuttia, kunnes pinta ruskettui sopivasti, olisi voinut ruskettua vähän enemmänkin.
Voisin ehkä elää tällä just nyt.
#keittiössänyt #perunavuoka #pottuhulluus #järkisärki”

Gastronaatti - Persimon.jpg

”Asettelin näköjään salaattikukan 🙂 Mutta persimoni ja mozzarella tykkäävät kyllä toisistaan, kun päälle lorauttaa oliiviöljyä ja rouhaisee suolaa ja pippuria. #keittiössänyt #persimoni #persimonikausi #persimonihulluus”

Gastronaatti - Maa-artisokkakeitto.jpg

”Keitin taannoin kattilallisen oman mökin maa-artisokkia (tietenkin kuorineen) ja hurautin soseeksi. Soseesta sitten valmistui päivänä eräänä pikainen soppa.
Kuullotin kattilassa öljyssä kahta hienonnettua valkosipulinkynttä. Lisäsin 6 dl maa-artisokkasosetta, 3 dl vettä ja hetken mielijohteesta 3 rkl maapähkinävoita, kun purkki oli sopivasti pöydällä. Keitin hetken, lisäsin desin kermaa ja soseutin vielä nopeasti sauvasekoittimella. Lopuksi maustoin keiton suolalla ja valkopippurilla ja kaadoin kulhoihin. Ihan lopuksi ripottelin pinnalle (aiemmin) uunissa paahdettuja manteleita.
Nuorison mielipiteet jakaantuivat: kuusivuotias oli ”ihan täynnä” parin lusikallisen jälkeen, kaksivuotias lusikoi kuppinsa tyhjäksi. Vanhempi sukupolvi arvosti keiton samettisuutta ja sitä, että viimeistään nyt tuli todistettua, ettei moniulotteisia maa-artisokkia ole pakko kuoria edes keittoa varten, olettaen toki että ne saa hinkattua mullasta puhtaaksi.
Olen kiitollinen.
#keittiössänyt #maaartisokka #maaartisokkahulluus #sadonkorjuu”

Gastronaatti - Ruusukaalinuudelit.jpg

”#paahtajanainen toki pitää ruusukaaleistakin eniten uunissa paahdettuina, mutta viime aikoina tämä kymmenen minuutin nuudeliwokki on kiilannut hyväksi kakkoseksi.
Paistan kahta viipaloitua sipulia muutaman minuutin öljyssä pannulla. Leikkaan rasiallisen (250 g) ruusukaaleja neljään osaan, lisään pannulle ja paistan hetken, niin että ruusukaalien leikkuupinnat ruskettuvat ja kaalien väri muuttuu kirkkaanvihreäksi. Maustan seoksen kevyesti suolalla (1/4 tl). Sekoitan kulhosssa 3 rkl maapähkinävoita, 2 rkl soijaa ja 1 rkl hunajaa.
Keitän, valutan ja huuhtaisen riisinuudelit (noin 150 g), sekoitan maapähkinäkastikkeen niiden joukkoon ja lisään kaiken pannulle. Sitten vain syömään!
Maistuu kohtuullisesti myös lapsille: vanhempi syö ruusukaalit, nuorempi nuudelit. Keskimäärin siis ihan hyvin 😀
#keittiössänyt #ruusukaaliwokkia #ruusukaali #ruusukaalihulluus #satokausikalenteri”

Gastronaatti - Basilika-cashewtahna.jpg

”Kaupassa oli vielä niin tuuheita basilikapuskia, että surautin satsin #gastronaatti2-basilika-cashewtahnaa. Tänään se pääsi hapanjuurileivän päälle Brebirousse-juuston kanssa. #keittiössänyt #aamupalahommia #hapanjuurileipähulluus #brebirousse”

 

Rouva Instagramissa: @satu_koivisto

Sarjan edelliset osat:

 

Psst, jos et ole vielä ehtinyt ostaa Gastronaatti 2 -kirjaamme, löydät sen täältä: notofupublishing.com.

koti ruoka-ja-juoma
Kommentit (0)
Rekisteröitymällä Lilyyn kommentoit kätevämmin ja voit perustaa oman blogin. Liity yhteisöön tästä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *