Gastronaatti: Arjen ruokavinkit #43

Viime viikkoina Rouvan keittiössä on iloittu mm. hernepestopastasta, kikhernecurrysta ja punajuurileivästä!

Koska kaikki eivät välttämättä ole lukeneet tämän sarjan postauksia aiemmin, lienee hyvä kerrata, että nämä ruoat eivät ole itseni tekemiä eivätkä kuvaamia, eivätkä kuvatekstitkään ole omasta runosuonestani. Nostan sen sijaan noin kerran kuukaudessa blogiini Rouvan omalla Instagram-tilillään julkaisemia arkiruokavinkkejä ja reseptejä. Näin ne löytyvät helpommin kuin Instagram-feediä selaamalla. Ota kuitenkin ihmeessä Rouvan tili seurantaan, niin saat vinkit sieltä heti tuoreeltaan!

Gastronaatti - Hernepestopasta

”Olen ihan kyllästynyt tähän talveen: lumisateeseen, liukkauteen, toppahaalareihin ja villahousuihin. Kaipaan elämääni vihreää, ja tänään sain sitä lautaselle.
Pakasteherneet ovat ylenkatsottuja, mutta ihan turhaan. Niistä valmistuu ihana tuorehernekeitto, tahna leivän päälle ja sitten tuollainen kevään vihreä hernepasta, joka vie aikaa vain sen verran mitä spagetti kiehuu.
Otin pakasteherneet puoleksi tunniksi sulamaan työtasolle, ne olisi myös voinut nostaa aamulla jääkaappiin jos olisi muistanut. Laitoin 300 grammaa pastaa kiehumaan suolalla maustettuun väljään veteen. Raastoin korkeaan kannuun yhden valkosipulinkynnen ja lisäsin pussillisen (200 grammaa) pakasteherneitä, desin cashewpähkinöitä, desin hienonnettua lehtipersiljaa, puolikkaan sitruunan mehun, puoli teelusikallista suolaa ja puoli desiä rypsiöljyä ja surautin tahnaksi sauvasekoittimella. Valutin kypsän spagetin (säästin mukillisen keitinlientä) ja sekoitin sen joukkoon hernetahnan. Keitinvettä kannattaa lisätä, jos pasta tuntuu kuivalta. Lautasella ripottelin päälle cashwepähkinöitä. Nam 🌿
Toivottavasti sinullekin maistuu 💚
#keittiössänyt #hernepasta #maanantai #pikaruokaa”

Gastronaatti - kikhernecurry

”Tämä näyttää nyt jostain syystä hernesopalta, mutta kyseessä on yksi meidän perheen luottosapuskoista niinä päivinä, kun jääkaapissa ei ole mitään esivalmisteltua. Kaikki aineet säilyvät ruokakomerossa ikuisuuden, ja valmis ruokaa höyryää pöydässä alle puolessa tunnissa.
Hienonnan sipulin ja kuullotan sen pehmeäksi öljyssä pannulla. Sitten lisään teelusikallisen jeeraa ja kaksi teelusikallista curryjauhetta ja paistan hetken. Seuraavaksi lisään kolme ruokalusikallista maapähkinävoita, purkillisen kookosmaitoa sekoitellen ja purkillisen valutettuja kikherneitä ja keitän kastiketta hetken kasaan. Lopuksi maustan kastikkeen suolalla ja pippurilla. Tätä me sitten syödään riisin kanssa, ja usein nostan pöytään myös pikkelöityjä chilejä, niitä sellaisia etikkaisia. Tuore korianterikin olisi ihanaa, samoin uunissa paahdetut pähkinät.
Maistuu meille kaikille, myös lapsille ✨
#keittiössänyt #luottosapuska #kikhernecurry #vegaaninen”

Gastronaatti - Suklaakeksit

”Leivottiin kuusivuotiaan kanssa perjantaina suklaakeksejä. Tai siis kuusivuotias leipoi, minä olin vain avustavassa roolissa: kokosin vatkaimen, rouhin suklaan ja työnsin pellin uuniin, kuusivuotias teki muun.
Tässä resepti, jos haluat kokeilla. Tai ehkä pistät lapsen kokeilemaan 😁
🍫 Vaahdota 100 g huoneenlämpöistä voita ja 2 dl kookos- tai ruokosokeria sähkövatkaimella. Lisää kananmuna ja vaahdota tasaiseksi. 🍫 Lisää 1 tl leivinjauhetta ja 2 dl vehnäjauhoja ja sekoita nopeasti vatkaimella. Lisää lopuksi 1 dl rouhittua mantelia (itse veitsellä rouhittua tai valmista rouhetta) ja 100 g rouhittua suklaata ja sekoita lusikalla tasaiseksi taikinaksi (älä enää vatkaa, jotta taikina ei sitkisty). 🍫 Nosta taikina jääkaappiin puoleksi tunniksi. Ota noin ruokalusikallinen taikinaa, pyöritä palloksi ja nosta pellille. Jätä tilaa palleroiden ympärille, sillä ne leviävät uunissa. 🍫 Paista 175-asteisessa uunissa noin 12 minuuttia. Keksit saavat jäädä pehmeiksi, ne kyllä kovettuvat jäähtyessään. 🍫 Pidä puolesi, nämä keksit katoavat nopeasti.
#keittiössänyt #lapsetleipovat #pikkunaatti #suklaakeksit #leivontapäivä #instaresepti”

Gastronaatti - Pinaattimunakas

”Täällä näyttää ja kuulostaa ihan sunnuntailta: syön keittiön sohvalla kananmunia (välissä taas pinaattia, hirveä kaipuu vihreisiin asioihin juuri nyt), ja taustalla pauhaa lastenohjelmat. Kohta lähden modernin kalligrafian kurssin jälkimmäiselle osuudelle. Vinkkasin kurssista eilen stooreissa ja sain monta kysymystä. Kurssin järjestää siis @script_creative, ja suosittelen sitä lämpimästi, on ollut tosi mukavaa ja aika meditatiivista keskittyä ohuiden ja paksujen viivojen piirtämiseen.
Kivaa sunnuntaita teille ✨ #keittiössänyt #sunnuntai #kananmuna #kananmunapäivä”

Gastronaatti - Paistetut kikherneet

”Uuni on taas kunnossa, ONNEKSI, mutta tässä välissä tuli tehtyä paljon asioita tavallisella hellalla ja pannulla, kuten paahdettuja kikherneitä. Olen tehnyt niitä lukemattomia kertoja uunissa samalla kun olen paistanut siellä jotain muuta, mutta nehän onnistuvat aivan hyvin myös hellalla.
Kuorin ja hienonsin kaksi valkosipulinkynttä. Kuumensin pannulla 2 rkl öljyä ja lisäsin valkosipulit, teelusikallisen kuivattua timjamia ja teelusikallisen oreganoa ja paistoin hetken sekoitellen. Sitten lisäsin purkillisen kikherneitä, paistoin muutaman minuutin keskilämmöllä niin, että kikherneet muuttuivat kullankeltaisiksi, ja lopuksi maustoin ne suolalla. Kivoja napsittavia ihan sellaisenaan (vaikka viinin kanssa) tai salaateissa tai vaikka pastan päällä.
Rentoa naistenpäivän iltaa ja viikonloppua ✨
#keittiössänyt #viikonloppu #paistetutkikherneet #paahdetutkikherneet #sormiruokaa”

Gastronaatti - Fenkoli-kalakeitto

”Parasta viime viikkoina (toki veriappelsiinin jälkeen) on ollut fenkoli, jota olen paahtanut uunissa ja työntänyt niin risottoon, pastaan kuin munakkaaseenkin. Yhtenä päivänä keitin ison kattilallisen lohikeittoa, jonka juju oli, arvaatte varmaan, fenkoli. Sen aniksinen maku taittuu kypsennettäessä ja toimii erityisen hyvin kalan kanssa. Ja näin talvella ei tee mieli ostaa luiruja tilliruukkuja, mutta fenkolin lehdet, vihreät tupsut, ajavat saman asian.
Kuorin ja hienonsin kolme sipulia. Halkaisin, pesin ja suikaloin kaksi fenkolia. Kuorin ja paloittelin kilon Nicola-perunoita. Kuullotin sipuleita ja fenkoleita kattilassa, kunnes ne olivat pehmeitä, ja lisäsin sitten pakastimesta sulattamani kalaliemen, noin 7 desiä, ja perunat ja keitin, kunnes perunat olivat kypsiä. Lopuksi maustoin keiton puolikkaan sitruunan mehulla ja kahdella teelusikallisella suolaa (omassa kalaliemessäni ei ole suolaa) ja lisäsin päälle vielä 700 g paloitellutta lohta, saksilla leikattua tietenkin. Kansi kiinni, hetken haudutus ilman virtaa ja sitten pinnalle hienonnetut fenkolin tupsut. Lautasella päälle vielä pikkuloraus sitruunamehua ja liemen sekaan pehmenemään pari kuivahtanutta leivänkannikkaa.
Sopivan lämmittävä sapuska tähän takaisin tulleeseen talveen ❄️
#keittiössänyt #lohikeitto #kalakeitto #kalasoppa #talviruokaa #fenkolihulluus”

Gastronaatti - Lämpimät uunileivät

””Ei leipää, kunnon uokaa”, huusi kaksivuotias, kun tämän näki 🙈
#keittiössänyt #iltaruoka #uunileivät #croquemonsieur #leipäruoka #epäruoka #mininaatti”

Gastronaatti - Punajuurileipätaikina

”Terveisiä kokeellisesta hapanjuurileivontakeittiöstä 🤓 #keittiössänyt #hapanjuurileipä #hapanjuurileipähulluus #punajuuri #punajuurihulluus”

Gastronaatti - Punajuurileipä

”Terveisiä jälleen kokeilevasta hapanjuurileivontakeittiöstä! Punajuurileivästä tuli oikein soma, vaikkei se enää paistamisen jälkeen ollutkaan kovin räväkän pinkki. Selkeä punertava sävy siinä kuitenkin on, joten tämä tunnetaan meillä jatkossa prinsessaleipänä 💓 Jatkoon, ehdottomasti! #keittiössänyt #hapanjuurileipä #hapanjuurileipähulluus #leipäpäivä #prinsessaleipä”

Gastronaatti - Punajuuririsotto

”Kysyin kaksivuotiaalta, mitä hän haluaisi syödä ruoaksi. ”Isottoa, punajuuista”, hän vastasi.
Siskon jalanjäljissä, tässäkin asiassa.
#keittiössänyt #punajuuririsotto #punajuurihulluus #mininaatti #punajuuri”

Gastronaatti - Parsakaali ja jogurttidippi

”Täällä on viime aikoina ollut aivan liian vähän hehkutusta uunissa paahdetuista kasviksista, joita me kuitenkin syömme harva se päivä. Korjataanpas asia, eli tässä iloksenne uunissa paahdettuja parsakaaleja (paloiksi, pellille, öljyä, suolaa & pippuria ja 200-asteiseen uuniin noin 20 minuutiksi) ja seuraksi jogurttidippiä (desi turkkilaista jogurttia, 2 tl Dijon-sinappia ja pikkuripaus suolaa). Päälle ripottelin pannulla paahdettuja seesaminsiemeniä, mutta ilmankin pärjää.
Toivottavasti maistuu ✨
#keittiössänyt #paahtajanainen #parsakaali #uunissapaahdettu”

Gastronaatti - Raparperipiirakka

”Katsokaa nyt, miten kaunis piirakka punaisista raparpereista [lehtikuvauksista yli jääneistä tuontiraparpereista] tuli! Miten saa samanlaista kasvamaan omassa puutarhassa? Onko salaisuus se, että iskee ämpärin raparperipuskan päälle vai onko jokin lajike itsessään tämän värinen? Hjälp!
#keittiössänyt #raparperipiirakka #raparperietkot #raparperihulluus #kevättulee #olemmevalmiina”

Gastronaatti - Appelsiinikeksit

”Ostin miehelle joululahjaksi ruokakurssin, ja hän palautui sieltä appelsiini-mantelipikkuleipien reseptin kanssa. Koska meillä on kotona yhä veriappelsiineja, päädyimme leipomaan keksit kaksivuotiaan kanssa niistä, tosin kaksivuotias osallistui leipomiseen lähinnä hokemalla ”maittaa taikinaa”. Jouduin muokkaamaan alkuperäistä ohjetta: meillä ei ollut tarpeeksi mantelijauhoja, joten korvasin ne miltei kokonaan hasselpähkinäjauholla.
Vaahdotin 125 g pehmeää voita ja 3/4 dl sokeria sähkövatkaimella. Lisäsin kananmunan ja vaahdotin tasaiseksi. Raastoin puolikkaan veriappelsiinin kuoren ja puristin 1/2 dl mehua ja lisäsin molemmat taikinaan. Lopuksi sekoitin 1/2 tl leivinjauhetta, 2 dl vehnäjauhoja ja 70 g hasselpähkinäjauhoa ja 30 g mantelijauhoa (yhteensä 100 g), lisäsin taikinaan ja sekoitin nopeasti tasaiseksi.
Sitten kaavin taikinan leivinpaperin päälle, muotoilin karkkimaisen pötkön (katso toinen kuva) ja nostin jääkaappiin jähmettymään muutamaksi tunniksi, vähempikin aika olisi riittänyt, mutta taikina odottaa jääkaapissa kiltisti paistamista vaikka seuraavaan päivään. Pötköä ei tietenkään ole pakko tehdä, mutta se auttaa saamaan pikkuleivistä suunnilleen samankokoisia, joka ainakin itselleni on hiukan haasteellista.
Leikkasin jääkaappikylmästä pötköstä noin puolen sentin viipaleita, nostin pellille leivinpaperin päälle, autoin lasta painamaan pintaan kuvion haarukalla ja ripottelin pinnalle kaneli-sokeriseosta (1/2 tl kanelia, 1 rkl sokeria). Sitten paistoin pikkuleipiä 200-asteisessa uunissa noin 10 minuuttia.
Ihanan mureita ja petollisen koukuttavia. Tänään jouduin piilottamaan loput, jotta viikonloppuna talvilomaltaan palautuva kuusivuotiaskin pääsisi niitä maistamaan 🙈
Niin ja jos joku kaipaa synttäri- tahi muuta lahjaideaa, ruokakurssi on aina hyvä vaihtoehto, sillä siitä saattaa päästä myös itse osalliseksi.
#keittiössänyt #veriappelsiinihulluus #veriappelsiini #pikkuleivät #appelsiinipikkuleivät #mininaatti”

Rouva Instagramissa: @satu_koivisto

Sarjan edelliset osat:

Gastronaatti 2 -kirjamme löydät täältä: notofupublishing.com.

Kommentit (0)
Rekisteröitymällä Lilyyn kommentoit kätevämmin ja voit perustaa oman blogin. Liity yhteisöön tästä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *