Häränhäntäkeitto
Häränhäntää sanotaan härän maukkaimmaksi osaksi, ja hännät sopivatkin erinomaisesti lihalienten ja -keittojen valmistamiseen. Lisäksi ne ovat vielä edullisia.
Kokeilin Keittotaito.comista löytämääni häränhäntäkeiton ohjetta, ja voi miten maukasta keitosta tuli ja miten mureaa liha oli!
Kuorrutin valmiit keitot vielä voitaikinakannella.
Häränhäntäkeitto
Ainekset
- 1 kg paloiteltua häränhäntää
- 2 rkl voita
- 1 sipuli
- 1 purjon vihreä osa
- 50 g pala juuriselleriä
- 1 1/2 l vettä
- 1 laakerinlehti
- 2 – 3 persiljanoksaa
- 1 valkosipulinkynsi
- 1 neilikka
- 3 valkopippuria
- 2 tl suolaa
- (1 rkl vehnäjauhoja)
- (vettä)
Keittoon
- 1 porkkana
- 50 g pala juuriselleriä
- 1 purjon valkoinen osa
- 1 rkl tomaattisosetta
- 2 – 3 rkl kuivaa sherryä
- 2 tl soijakastiketta
- suolaa
- pippuria
Päälle
- (voitaikinaa)
- (kananmunaa)
Valmistaminen
- Ruskista häntäpalat voissa padassa
- Pilko sipuli ja purjon vihreä osa ja kuutioi selleri. Lisää pilkkomasi kasvikset pataan ja sekoittele hetkinen
- Lisää vesi ja mausteet
- Anna liemen ja häntäpalojen hautua kannen alla miedolla lämmöllä 2 1/2 – 3 tuntia
- Liemen hautuessa leikkaa keittoon tulevat kasvikset ohuiksi suikaleiksi
- Nosta kypsät häntäpalat padasta
- Siivilöi liemi (toiseen kattilaan) ja laita se takaisin liedelle
- Voit halutessasi suurustaa liemen vesitilkkaan sekoitetuilla vehnäjauhoilla (itse jätin sen tekemättä)
- Lisää keittoon tulevat kasvikset liemeen ja keitä kasvikset kypsiksi
- Irrota kypsä liha luista ja pane se keiton joukkoon
- Mausta keitto tomaattisoseella, sherryllä ja soijalla
- Tarkista maku ja lisää tarvittaessa suolaa ja pippuria.
Keiton voi syödä sellaisenaan tai tarjoilla kulhoissa voitaikinakannen alla.
- Annostele keitto annoskulhoihin
- Taita voitaikinalevy kaksin kerroin ja kaulitse levy niin isoksi, että se peittää kulhon
- Leikkaa kaulittu taikina pyöreäksi käyttäen apuna esimerkiksi sopivan kokoista pyöreää astiaa
- Painele taikina kiinni kulhon reunoihin
- Voitele taikinan pinta kananmunalla
- Paista 225-asteisessa uunissa n. 15 minuuttia.
Lihalientä kannattaa tehdä reilusti ja vaikkapa pakastaa osa liemestä.
Pistäpä ainakin 1/2 litraa jemmaan, niin voit kokeilla toista maukasta ja pitkään haudutettavaa liharuokaa, joka on luvassa ensi viikolla.
Kommentointi suljettu väliaikaisesti.