Häränhäntäkeitto

Häränhäntää sanotaan härän maukkaimmaksi osaksi, ja hännät sopivatkin erinomaisesti lihalienten ja -keittojen valmistamiseen. Lisäksi ne ovat vielä edullisia.

Kokeilin Keittotaito.comista löytämääni häränhäntäkeiton ohjetta, ja voi miten maukasta keitosta tuli ja miten mureaa liha oli!

Kuorrutin valmiit keitot vielä voitaikinakannella.

img_8186.jpg

Häränhäntäkeitto

Ainekset

  • 1 kg paloiteltua häränhäntää
  • 2 rkl voita
  • 1 sipuli
  • 1 purjon vihreä osa
  • 50 g pala juuriselleriä
  • 1 1/2 l vettä
  • 1 laakerinlehti
  • 2 – 3 persiljanoksaa
  • 1 valkosipulinkynsi
  • 1 neilikka
  • 3 valkopippuria
  • 2 tl suolaa
  • (1 rkl vehnäjauhoja)
  • (vettä)

Keittoon

  • 1 porkkana
  • 50 g pala juuriselleriä
  • 1 purjon valkoinen osa
  • 1 rkl tomaattisosetta
  • 2 – 3 rkl kuivaa sherryä
  • 2 tl soijakastiketta
  • suolaa
  • pippuria

Päälle

  • (voitaikinaa)
  • (kananmunaa)

img_7959.jpg

Valmistaminen

  1. Ruskista häntäpalat voissa padassa
  2. Pilko sipuli ja purjon vihreä osa ja kuutioi selleri. Lisää pilkkomasi kasvikset pataan ja sekoittele hetkinen
  3. Lisää vesi ja mausteet
  4. Anna liemen ja häntäpalojen hautua kannen alla miedolla lämmöllä 2 1/2 – 3 tuntia
  5. Liemen hautuessa leikkaa keittoon tulevat kasvikset ohuiksi suikaleiksi
  6. Nosta kypsät häntäpalat padasta
  7. Siivilöi liemi (toiseen kattilaan) ja laita se takaisin liedelle
  8. Voit halutessasi suurustaa liemen vesitilkkaan sekoitetuilla vehnäjauhoilla (itse jätin sen tekemättä)
  9. Lisää keittoon tulevat kasvikset liemeen ja keitä kasvikset kypsiksi
  10. Irrota kypsä liha luista ja pane se keiton joukkoon
  11. Mausta keitto tomaattisoseella, sherryllä ja soijalla
  12. Tarkista maku ja lisää tarvittaessa suolaa ja pippuria.

Keiton voi syödä sellaisenaan tai tarjoilla kulhoissa voitaikinakannen alla.

  1. Annostele keitto annoskulhoihin
  2. Taita voitaikinalevy kaksin kerroin ja kaulitse levy niin isoksi, että se peittää kulhon
  3. Leikkaa kaulittu taikina pyöreäksi käyttäen apuna esimerkiksi sopivan kokoista pyöreää astiaa
  4. Painele taikina kiinni kulhon reunoihin
  5. Voitele taikinan pinta kananmunalla
  6. Paista 225-asteisessa uunissa n. 15 minuuttia.

img_8028.jpg

img_8077.jpg

Lihalientä kannattaa tehdä reilusti ja vaikkapa pakastaa osa liemestä.

Pistäpä ainakin 1/2 litraa jemmaan, niin voit kokeilla toista maukasta ja pitkään haudutettavaa liharuokaa, joka on luvassa ensi viikolla.

suhteet oma-elama ruoka-ja-juoma
Kommentointi suljettu väliaikaisesti.