Herkkua Jyväskylässä: Harmooni, Muisto, Teeleidi ja Papu

Isyyspakkaus

Oh! No nyt ex-jyväskyläläinen hykertelee tyytyväisyyttään.

Olen pitkään harmitellut, että en ole löytänyt entisestä kotikaupungistani sellaista ruokaravintolaa, jollaisia yleensä etsimme ja arvostamme. Siis kaudenmukaista ja lähellä tuotettua jossain kivassa miljöössä.

Mutta nyt se on täällä, Ravintola Harmooni, vuodelta 1910 peräisin olevassa jugend-talossa (Väinönkatu 1, Jyväskylä).

Talo tunnetaan myös Halosen talona, ja se on vanha Halosen harmoonitehdas. En edes tiennyt sitä ja itse muistan vain rakennuksessa sijainneen Galleria Harmonian. (Tulipa samalla selitys sillekin nimelle.) 

Luin Wikipediasta, että talo on saanut purkutuomion 1980-luvulla, mutta Jyväskylän kaupunki oli pelastanut sen. (Pisteet kotiin!) Ja hyvä niin, sillä muuten Jyväskylässä olisi ollut jälleen yksi arvorakennus vähemmän, eikä tätäkään ravintolaa nyt olisi.

Ravintola on itse asiassa avattu jo viime vuonna, mutta meiltä se oli jäänyt huomaamatta, kun emme varsinaisesti seuraa Jyväskylän ravintolaskeneä. Joskus talvella ajelimme rakennuksen ohi, ja bongasin heti, että nyt täällä on tapahtunut jotain uutta.

Ravintolan à la carte -puoli on kellarikerroksessa, yläkerrassa sijaitsee tilausravintola ja pihalla on vielä viihtyisä terassi, jossa on varmasti mukava istuskella vähän lämpimämmällä säällä. 

Ravintola tarjoaa arkisin myös kolmen lajin lounasta hintaa 12,50 €. Ihan harmittaa, että syön arkisin buffet-lounaani 300 kilometriä etelämpänä.

Tyttö jäi hoitoon mummolle ja papalle, ja pyysimme ystävämme (Sini ja Tekninen tuki) viettämään "aikuisten iltaa" ravintolaan.

Ravintolan ruoka on kaudenmukaista ja lähellä tuotettua, ja ilahduimme, kun huomasimme, että annoksissa käytetään myös luonnonyrttejä: kallioimarretta, vuohenputkea, nokkosta, kuusenkerkkää...

Päädyimme valitsemaan viiden ruokalajin maistelumenun viineineen. Alkuun tuli pieni keittiön tervehdys, omatekoista näkkileipää kylmäsavulohella. Varsinainen alkuruoka oli erinomainen lasimestarin siika. Törkeän hyvää, ja päällä olleet nokkossipsit olivat kivan rapsakat.

Toinen alkuruoka oli tartarpihvi, jossa oli käytetty mm. voikukkaa.

Väliruokana tarjottiin kermainen korvasienikeitto, jonka päällä kellui kuusenkerkkä.

Ja pääruokana oli villiyrteillä kuorrutettua kirjolohta rapukastikkeessa kauden vihannesten kanssa. Todella maukasta ja mehevää.

Yllätyksenä tarjoiltu etujälkiruoka oli maltaisen makea olut-granita (vähän niin kuin sorbetti). Aika hauska idea.

Illan kruunasi vielä jälkiruoka. Menuun olisi kuulunut oikeastaan annos mansikkaa ja raparperia, kaudessa kun ovat, mutta meitä kiinnosti niin kovasti saada maistaa tätä lakritsaista kallioimarrevanukasta, että pyysimme saada vaihtaa annoksia.

Se onnistui, ja olimme erittäin tyytyväisiä valintaamme. Vanukkaan sisällä oli lakritsasydän, ja annoksessa oli myös ihana lakritsajuurimarenki.

Voi, kylläpä olimme kylläisiä ja iloisia. Pidimme yksinkertaisesti ja yksimielisesti jokaisesta annoksesta.

Jos nyt jotain pientä kritiikkiä pitää hakea, niin tartarpihviin olisi riittänyt maltillisempi suola. Nuori naistarjoilijamme olisi myös tarvinnut hieman lisää varmuutta otteisiinsa, vaikka olikin oikein herttainen.

Kaiken kaikkiaan oikein loistava illallinen hyvässä seurassa. Tänne tulen ehdottomasti toistekin ja toivon, että myös jyväskyläläiset löytävät tämän paikan!

* * *

Myös Jyväskylän kahvila- ja teehuonetarjonta on saanut viime vuosina kivan piristysruiskeen.

Jo viime kesänä kirjoitin Toivolan Vanhasta Pihasta ja sen Kahvila Muistosta (Cygnaeuksenkatu 2, Jyväskylä).

Suolaisia ja makeita leivonnaisia sekä artesaanijäätelöitä uniikissa miljöössä.

Muista myös Lutakon Teeleidi (Schaumanin puistotie 2 A 2, Jyväskylä), johon kannattaa tutustua, vaikka olisi vannoutunut kahvittelija.

Teeleidin Anne henkilökuntineen osaa suositella sopivan teen jokaiseen makuun, ja esimerkiksi tämä voimakkaan suklainen Kattoratsastajan tee maistui hyvin kahdelle kahvinjuojalle itse tehtyjen sitruunatarteletin ja vadelmajuustokakun kanssa. Lapsi sai Liisankankaan tilajäätelön jäätelöpallot, ja ihastuin itsekin raikkaaseen päärynäsorbettiin.

Torstaisin Teeleidissä tarjoillaan myös Afternoon tea, joka sisältää suolaista ja makeaa purtavaa.

* * *

Ajaessamme Yliopistonkatua kohti yliopistoa huomasin erään talon seinässä tekstin Papu. "Hei, mikä tuo on? Googlaa", huikkasin Rouvalle.

Hei, sehän on luomukahvipaahtimo! Wau! U-käännös Vaasankadun risteyksessä ja takaisin päin.

Paahtimo Papu (Yliopistonkatu 26, Jyväskylä) paahtaa itse tusinaa kahvilaatua ja kaikkia voi nauttia sekä paikan päällä Papun kahvilassa että ostaa mukaan kotiin. Ja vielä luomua. Vielä kerran wau!

Mukaan lähti kahta laatua, pressopannujauhatuksella, ja pääsemme maistelemaan niitä nyt mökillä.

Hei, Jyväskylä, yllätit poikasi positiivisesti! On ilo kertoa tällaisista paikoista myös muille!

Kommentit

Saaara (Ei varmistettu) http://heybritney.net

Olipa kiva lukea Jyväskylästä ja tutuista paikoista! Muutin juuri pois uuden opiskelupaikan perässä ja vaikka en olisi pari vuotta sitten uskonut, ikävä on jo.

Tommi K
Isyyspakkaus

Kiva! Juu, minun ei olekaan tullut hirveästi kirjoitettua Jyväskylästä, kun siellä tulee käytyä nykyään harvemmin. Lisää vaan tällaisia paikkoja, niin on tarvetta käydä useamminkin! ;)

Piipo79

Iso peukku Jyväskylälle, tähän saakka kun kaupunki on ollut pääasiassa vihreän mafian valtaama. Tämä pitää kokeilla!

Ranja
Haavekuvia

Mitä tarkoitat tällä? :O

Piipo79

S-bonuskorttia! :)

Ranja
Haavekuvia

Aaa! Niinpä tietysti! Ituhippi minussa jo kummasteli, että Jyväskylä on vasta matkalla vihreämpään suuntaan kebabbiloiden valtaamasta kaupungista. Tyhmä minä. :)

Silkkitassu

Varmaankin S-paikkoja. 

Tommi K
Isyyspakkaus

Just näin. Ja ne muutamat indie-paikatkin tarvitsisivat pientä freesausta. Tai eihän sitä tiedä, olisiko vaikka Kissanviikset uudistunut sitten viime näkemän, mutta pelkään, että he ovat edelleen jumissa niihin katkarapucoctaileihin, lankkupihveihin ja pursotinperunhoihin. Kyllä perinteisiin nojaavan ravintolankin pitäisi uudistaa itseään välillä, jotta asiakkaat jaksavat käydä uudelleen ja uudelleen. Minulle kaksi kertaa ko. ravintolassa riitti.

Vierailija (Ei varmistettu)

Kissanviiksien lankkupihvi on Klassikko, jota ei voi poistaa listalta. Ihan niin kuin Herttoniemessä Vanhassa Myllyssä, vieläköhän sieltä saa?

Mutta hyvää palvelua saatiin Viiksissä talvellä lasten kanssa, osasivat ottaa pienet kivasti huomioon ja räätälöidä annoksia.

Piipo79

Olenkohan itsekin vieraillut pari kertaa kyseisessä ravintolassa ja viimeisimmästä kerrasta on yli 10 vuotta. Rohkenen olla kuitenkin eri mieltä perinneravintoloista. Kosmos, Elite ja Lehtovaara vaikkapa hyvinä esimerkkeinä. Vaikken niiden vakiasiakas olekaan, enkä ehkä kohdehenkilökuntaa, ovat ne omassa genressään paikkansa ansainneet ja ihan kiva että näitä vuosikymmeniä pystyssä pysyviä ravintoloita on ja että sieltä listoilta löytyy vuosikaudet ne samat suosikit. Jos ne on hyvin tehtyjä niin mikäpä siinä. Ja miksei Farang voi olla sitä 20 vuoden päästä karamellipossuineen. Tuskin sitä voi sieltä listalta poistaa tai linjaakaan radikaalisti muuttaa menussa.

Tommi K
Isyyspakkaus

Saahan niistä olla eri mieltä :) Mutta hei, myönnän että nyt oli itseltäni aika epäreilua kommentoida jotain paikkaa jossa ei ole käynyt pitkään aikaan jonkin vanhan muistikuvan perusteella. Eikä siinä lankkupihvissä ja pursotinperunoissa mitään vikaa ole, mutta itse en syö ravintolassa yleensä samaa annosta kahdesti. Paitsi Farangissa karamellipossua :D Ja pehmytkuorisia taskurapuja.

Piipo79

Mä yritin kommentillani hakea sitä, että nuo ns. perinneravintolat ovat olleet aikansa hittiravintoloita ja nykyisin ei ehkä hittejä, mutta oman paikkansa pitäviä ja se on mielestäni aika saavutus se asema, kun miettii kuinka paljon on ravintoloita, jotka joutuvat 5 vuoden välein uusimaan lähestulkoon koko konseptinsa. Jos niitä menisi sorkkimaan niin se historiapuoli häviäisi ja väitän että se on noissa paikoissa 90% siitä jutusta :) ja siten niiden raflojen tuho.

Silkkitassu

Muisto on ihan paras herkuttelupaikka, Papussa ei ole tullut käytyä kun ei kahvia ole oppinut juomaan. Mitähän Teeleidi mulle ehdottais kun en teestäkään tykkää?
Harmoonissa käynnistä olen haaveillut, kun siitä työmatkalla aina ohi kuljen. Ehkä uskallan joskus mennä lounaalle, työpaikka sijaitsee melkein vieressä. :)

Jfer (Ei varmistettu) http://poloinen.autotie.fi

Teeleidi ehdottaisi sulle teetä! :) Uskon että löytyisi joku joka maistuisi, sillä makuja on niin valtavasti. Kokeile rohkeasti!

Jyvääskyläläinen (Ei varmistettu)

Muistossa ei sitten teetä kannata ottaa, polttavat sen aina karrelle ja kertaakaan en ole saanut kunnollista teetä siellä. Sen sijaan vanhojen talojen ystäville paikka on aarre, kaikki tehty kunnolla viimeisen päälle eikä mitään muovihässäköitä pilkistä nurkista. Ja muut herkut kuin tee on kyllä syömisen arvoisia.

Teenystävät käyttäkööt Teeleidin palveluita, aivan mahtava paikka teeihmisille. Tavallinen ihminenkin menee siellä teestä sekaisin, teeihmiset ekstaasiin.

Aamupalaihmisille on myös Kansantarina, jonne runoihmisiä houkutellaan myös. Ei mitään superluksusta, mutta hyvää aamupalaa kohtuullisella hinnalla, yllättävän kivat sisätilat Yliopistonkadulla.

Miljööihmisten kannattaa poiketa myös Vaajakoskella Naissaaren kahvilan kulttuurimiljöössä; sopii myös ohikulkijoille vaihtoehdoksi Kanavuoren ABC:lle.

Kuokkalan kartanon kahvila on myös käymisen arvoinen paikka, taidettakin löytyy. Ja Alvar Aalto -museon kahvila on myös perusmuseokahvilaa parempi paikka, myös lounasaikaan.

Tommi K
Isyyspakkaus

Kas, tuosta Kansantarinasta en ole kuullutkaan. Naissaaressa ei ole koskaan tullut käytyä, vaikka ohi on ajettu usein.

Tommi K
Isyyspakkaus

Ehkäpä jääteetä, mehua tai jotain limsaa? :) Mutta annapa vaikka jollekin yllättävälle marjateelle mahdollisuus. Ja voih, jos mä olisin Harmoonin vieressä töissä, kävisin siellä varmasti harva se päivä lounaalla!

Silkkitassu

Huomenna sen teen ja käyn Harmoonissa. :) Palkattoman loman alkamisen kunniaksi!

Pyjama
Pyjamapäiviä

Kävin Papussa pari viikkoa sitten ensimmäisen kerran. En juo koskaan kahvia, en tälläkään kertaa, mutta kaakaota suosittelen! Minusta kaakao on vähän aliarvostettu juoma, se kun pilataan aina hirvittävällä määrällä sokeria. Herkullista, ei ollenkaan liian makea (ja vielä tosi edullinen kuppi). 

Tommi K
Isyyspakkaus

Oo! Oliko sekin jotain itse tehtyä vai mitä?

Pyjama
Pyjamapäiviä

Sen tarkemmin en kysynyt, mistä kaakao oli tullut (enkä rehellisesti sanottuna tiedä miten kaakao valmistetaan juomaa varten), mutta itse he sen siinä hämmensivät. :D

Napu (Ei varmistettu)

Paputtaren choco nimellä kulkevasta kaakaojuomasta minäkin pidän! Se on kahvipohjainen - itse otan espressoon tehtynä ja mukaan kun töihin lähden Papun takapihalta. Ilo asua lähellä näinkin huippua paikkaa. Suosittelen kovasti myös Papun seasonal blendejä, ainakin aloitteleville kahvinjuojille nämä ovat maistuneet pehmeytensä ansiosta. :)

Itsekin muualle muuttanut (Ei varmistettu)

Wanhasta Fredasta olen myös kuullut kehuja. Sijaitsee yliopistonkadulla.

Fredasta (Ei varmistettu)

Miljöö on kaunis, mutta palvelu aina tylyä. Monta kertaa on lounaalla käyty toivoen, että olisivat parantaneet... Ruoat ok yleensä, mutta eivät mitään elämyksiä.

Tommi K
Isyyspakkaus

Hauska kuulla, törmäsinkin siihen ensimmäistä kertaa eilen Instagramissa häsärillä #visitjyväskylä. Kuulosti kiinnostavalta. Siellä vaan taisi olla vain lounas ja vain kesällä.

Vierailija (Ei varmistettu)

Talvella on ollut tyyliin lounas kerran kuussa. Alkuun piti pöytäkin varata, mutta suosio hiipui, kun paikka oli nähty. En tiedä mikä siinä tökkii, kyllä tuolla sijainnilla ja miljööllä pitäisi paremmin pärjätä. Tosin Briksissäkään ei enää saa lounasta. Ilmeisesti ihmiset syövät eväitä ja työttömät kotonaan. Kaupungin taloustilanne näkyy myös ravintoloissa.

paikallinen isä (Ei varmistettu)

Wanha Freda kait toimii tilausravintolana ryhmille, noita lounasjuttuna harvoin. Olen ollut monasti kokouksissa. Veljentyttö juhli valmistujaisiaan viime kesänä ja oli kyllä nätisti laitettu sali ja ruokakin oli hyvää. Palvelu on minusta ollut aina todella ystävällistä. Kiva paikka, suosittelen!

TheVillis (Ei varmistettu)

Tosi kivaa, että kerroit näistä upeista ruokapaikoista blogissasi, lukijoita on paljon! Muisto on loistava paikka, sinne eksyimme eilenkin kaupunkireissulla, vaikka Harmooniin oli tarkoitus mennä. No, ensi viikolla ehdottomasti sinne! Tuo Teehuone, miksi olen sitäkin vain miettinyt, nyt sekin ohjelmaan.
Ja hei, mieti nyt nuorta tarjoilijatyttöä!, Tunnisti Isyyspakkauksen ja Rouva Gastronaatin, kenen olo ei olisi hieman epävarma:)))

Tommi K
Isyyspakkaus

Heh! No, kokemusta vaan lisää, niin ei jännitä suuremmatkaan julkkikset :D

Sucette
ce petit cœur

Oo, toinen ex-jyväskyläläinen ei ole kuullutkaan mistään Papusta tai Harmoonista (tai no ton Harmoonin nimi on jäänyt muistiin, mutten tiennyt mitä siellä tapahtuu :D), mutta siellähän voisi käydä! Onneksi talo on säilytetty, mua ärsyttää Jyväskylässä eniten se että se on niin pirun ruma kaupunki. On siellä kauniitakin paikkoja, mutta ne keskustan laatikkotalot kuten Forum itkettää mua. :---(

OP (Ei varmistettu)

Hmm entäs Asemaravintola, no sen ruokalista on aika tavanomainen kyllä. Figaro - se kait on viini-ihmisten suosiossa ja Vesilinna muuten vaan. Kissanviiksissä saa hyvää poroa, kuten myös Figarosta. Olen saanut Figarossa on myös hyvää madetta.

Kissanviisten alakerta on kiva pienille tilaisuuksille.

elinamo (Ei varmistettu)

Oi, pitänee poiketa Harmooniin syömään ja Teelle seuraavalla kaupunkikäynnillä. Kuokkalan kartano on tehnyt minuun vaikutuksen niin miljöön, palvelun kuin tarjoilun puolesta. Myös pojat 10&12-v. olivat vaikuttaneita.

Mrs. M. (Ei varmistettu)

Jyväskyläläislukijaa ilahduttaa, että olette löytäneet kaupungin herkkuja! :)

Alli S (Ei varmistettu)

Näyttääpä kivalle, pitääpä tsekkailla näitä seuraavalla Jyväskylän reissulla! Haluisin kuitenkin huomauttaa, että omalla työpaikallani myydään täsmälleen samoja sitruunatarteletteja ja vadelmajuustokakkua, ja ne on kyllä ihan vaan Kesprolta tilattuja pakasteita eivätkä itse tehtyjä. Hyviä tosin ovat :)

Kommentoi