Herkkumatka Toscanaan

Juttusarja Italian-matkalta on hyvä päättää yhteen niistä tärkeimmistä asioista, joiden vuoksi Italia on meille edelleen yksi maailman parhaista matkakohteista: ruokaan. Ja näistä ruokakokemuksista matka muistetaan.

Illalliset näköalalla

IMG_8993.jpg

Villan omassa pihassa sijaitseva ravintola Il Reggiolo (Località Reggiolo, Reggello) oli luonnollisesti vakiopaikkamme, ja lista syötiin suurin piirtein alusta loppuun. Ruoka oli perushyvää, ja ravintolan varsinainen valtti on näköala. Suosittelen listalta tortelleja voi-salviakastikkeella. Myös pizzat olivat erittäin hyvät – aidossa puu-uunissa paistetut.

Take away -pizzat omalla terassilla

IMG_8752.jpg

Omalta terassiltamme oli luonnollisesti sama näköala kuin ravintolastakin, joten olihan se mukavaa hakea parina iltana pizzat kämpille ja nauttia ne aivan omassa rauhassa.

La Terrazza

IMG_8607.jpg

Matkan parhaaksi ravintolaksi valitsimme yksimielisesti Reggellossa sijaitsevan La Terrazzan (Via Dante Alighieri 8, Reggello). Ravintola tarjoaa lounasaikaan pastaa ja iltaisin pizzaa. Yhtenä iltana tosin pizzat oli myyty loppuun, joten saimmekin pastat, ja ne olivatkin parhaat pastat koko matkalla. Simppeliä, hyvin tehtyä, täydellistä. Ravintolan pennepasta näytti olevan myös tytölle suurinta herkkua koko matkan aikana. Niin, ja olin pudota tuolilta, kun saimme ravintolan laskun: 52 euroa neljältä aikuiselta ja kolmelta lapselta.

Palasimme ravintolaan vielä toisenkin kerran pastalle lounasaikaan, ja saimme silloin täysin omien toiveidemme mukaan tehdyt pastakastikkeet, vaikka sellaisia ei ollutkaan listalla. Olimme aivan myytyjä.

IMG_9232.jpg

Kuulimme, että ravintola tarjoaa toisinaan myös tryffelipizzoja, sillä joku heidän tuttunsa käy itse keräämässä sieniä. Kävimme kysymässä pizzoja pariin kertaan, ja lopulta tärppäsi! Palasimme ravintolaan siis vielä kerran pizzaillalliselle nauttimaan tryffelipizzat.

IMG_9219.jpg

Ruokakaupat

IMG_0168 (1).jpg

Niin, kyllä meinaa tulla kyynel silmään, kun vertaa italialaisten ja suomalaisten pikkukauppojen valikoimia.

Prosecco ja Vino bianco frizzante

IMG_8557.jpg

Kevyesti kupliva valkoviini sopi erittäin hyvin lämpimiin iltoihin, ja jopa kaverimme, joka ei oikeastaan pidä viineistä, nautti niistä. Kuva on omasta pihastamme eräältä välipalalta.

Tuoreet hedelmät

IMG_8293.jpg

Persikat, nektariinit, kirsikat ja kirsikkatomaatit olivat niin makeita ja meheviä, että niitä syötiin kilokaupalla. Ja miten ihania olivat ne villan pihassa kasvavista viikunapuista poimitut kypsät viikunat… En ole koskaan maistanut yhtä hyviä.

IMG_8581.jpg

Melone e Prosciutto

IMG_8565.jpg

Perinteinen alku- ja väliruoka, melone e prosciutto eli melonia ja kuivattua kinkkua, on yksinkertaisesti aivan törkeän hyvä yhdistelmä.

Antipasti

IMG_0690 (1).jpg

Toscanalaisiin alkupaloihin eli antipastiin kuului aina muutamaa erilaista kinkkua tai makkaraa ja pieniä leipäsiä. Tämä lautanen on La Terrazzan alkupalalajitelma. Il Reggiolossa törmäsimme puolestamme stelloihin, jotka olivat ilmavia uppopaistettuja leipiä (kuvassa alla). 

IMG_8365 (2).jpg

Kuten alkupaloistakin näkyy, Toscana on aika lihaisaa aluetta. Rannikolta saa toki myös kalaa ja mereneläviä, mutta sisemmällä maassa kannattaa varautua siihen, että kalaa ei ole saatavilla.

Pappa al pomodoro

IMG_0791.jpg

Tomaatti-leipäkeitto, pappa al pomodoro, on yksinkertaista hyvää, ja myös tyttö soi sitä hyvällä ruokahalulla. Tämä kuva on Sienasta Ristorante San Desideriosta (Piazza L. Bonelli, Siena).

Raviolit

IMG_9047 (1).jpg

Syön oikeastaan raviolia aina, kun mahdollista, sillä se on sen verran isotöistä, että monikaan ravintola ei tunnu sitä tarjoavan. Tällä matkalla sain raviolia kuitenkin useamman kerran, ja parhaina annoksina jäivät mieleen Caffè Le Loggen (Piazza Matteotti, Greve in Chianti) voi-salviaraviolit. Samassa paikassa oli myös erinomaisia gnoccheja munakoison kanssa.

IMG_9055.jpg

Ravintola Il Canniccio

IMG_0537.jpg

Lähellä moottoritietä – tai oikeastaan moottoritietunnelin päällä – sijaitsevan ravintolan Il Canniccion (Località Torre del Castellano, Reggello) valitsimme näköalan perusteella ajaessamme ravintolan ohi villalle päin. Ruoka oli erittäin tasokasta ja illallispaikaksi suhteellisen edullista, n. 200 euroa neljältä aikuiselta ja kolmelta lapselta. Palvelu oli kyllä hämmästyttävän välinpitämätöntä.

Vinsanto e Cantucci

IMG_0648.jpg

Perinteinen toscanalainen jälkiruoka ovat kovat mantelikeksit, cantuccit tai cantuccinit, joita kastetaan jälkiruokaviiniin, vinsantoon. Annosta voi tilata ihan ravintoloidenkin listalta, mutta kuvassa ne sijaitsevat villamme olohuoneen pöydällä.

Aperol Spritz

IMG_0820 (1).jpg

Rouvan uusi lemppidrinkki on Aperol Spritz, ja sitä nautimme myös useampana iltana: Aperol-katkeroa, proseccoa ja kuplavettä. Myös lentokentältä lähti mukaan pullo Aperolia.

Gelato

IMG_0813.jpg

Italialainen jäätelö, kuvassa Gelateria Brivido (Via Pellegrini 1, Siena). Ei lisättävää.

suhteet oma-elama ruoka-ja-juoma matkat
Kommentointi suljettu väliaikaisesti.