Herkkumatka Toscanaan
Juttusarja Italian-matkalta on hyvä päättää yhteen niistä tärkeimmistä asioista, joiden vuoksi Italia on meille edelleen yksi maailman parhaista matkakohteista: ruokaan. Ja näistä ruokakokemuksista matka muistetaan.
Illalliset näköalalla
Villan omassa pihassa sijaitseva ravintola Il Reggiolo (Località Reggiolo, Reggello) oli luonnollisesti vakiopaikkamme, ja lista syötiin suurin piirtein alusta loppuun. Ruoka oli perushyvää, ja ravintolan varsinainen valtti on näköala. Suosittelen listalta tortelleja voi-salviakastikkeella. Myös pizzat olivat erittäin hyvät – aidossa puu-uunissa paistetut.
Take away -pizzat omalla terassilla
Omalta terassiltamme oli luonnollisesti sama näköala kuin ravintolastakin, joten olihan se mukavaa hakea parina iltana pizzat kämpille ja nauttia ne aivan omassa rauhassa.
La Terrazza
Matkan parhaaksi ravintolaksi valitsimme yksimielisesti Reggellossa sijaitsevan La Terrazzan (Via Dante Alighieri 8, Reggello). Ravintola tarjoaa lounasaikaan pastaa ja iltaisin pizzaa. Yhtenä iltana tosin pizzat oli myyty loppuun, joten saimmekin pastat, ja ne olivatkin parhaat pastat koko matkalla. Simppeliä, hyvin tehtyä, täydellistä. Ravintolan pennepasta näytti olevan myös tytölle suurinta herkkua koko matkan aikana. Niin, ja olin pudota tuolilta, kun saimme ravintolan laskun: 52 euroa neljältä aikuiselta ja kolmelta lapselta.
Palasimme ravintolaan vielä toisenkin kerran pastalle lounasaikaan, ja saimme silloin täysin omien toiveidemme mukaan tehdyt pastakastikkeet, vaikka sellaisia ei ollutkaan listalla. Olimme aivan myytyjä.
Kuulimme, että ravintola tarjoaa toisinaan myös tryffelipizzoja, sillä joku heidän tuttunsa käy itse keräämässä sieniä. Kävimme kysymässä pizzoja pariin kertaan, ja lopulta tärppäsi! Palasimme ravintolaan siis vielä kerran pizzaillalliselle nauttimaan tryffelipizzat.
Ruokakaupat
Niin, kyllä meinaa tulla kyynel silmään, kun vertaa italialaisten ja suomalaisten pikkukauppojen valikoimia.
Prosecco ja Vino bianco frizzante
Kevyesti kupliva valkoviini sopi erittäin hyvin lämpimiin iltoihin, ja jopa kaverimme, joka ei oikeastaan pidä viineistä, nautti niistä. Kuva on omasta pihastamme eräältä välipalalta.
Tuoreet hedelmät
Persikat, nektariinit, kirsikat ja kirsikkatomaatit olivat niin makeita ja meheviä, että niitä syötiin kilokaupalla. Ja miten ihania olivat ne villan pihassa kasvavista viikunapuista poimitut kypsät viikunat… En ole koskaan maistanut yhtä hyviä.
Melone e Prosciutto
Perinteinen alku- ja väliruoka, melone e prosciutto eli melonia ja kuivattua kinkkua, on yksinkertaisesti aivan törkeän hyvä yhdistelmä.
Antipasti
Toscanalaisiin alkupaloihin eli antipastiin kuului aina muutamaa erilaista kinkkua tai makkaraa ja pieniä leipäsiä. Tämä lautanen on La Terrazzan alkupalalajitelma. Il Reggiolossa törmäsimme puolestamme stelloihin, jotka olivat ilmavia uppopaistettuja leipiä (kuvassa alla).
Kuten alkupaloistakin näkyy, Toscana on aika lihaisaa aluetta. Rannikolta saa toki myös kalaa ja mereneläviä, mutta sisemmällä maassa kannattaa varautua siihen, että kalaa ei ole saatavilla.
Pappa al pomodoro
Tomaatti-leipäkeitto, pappa al pomodoro, on yksinkertaista hyvää, ja myös tyttö soi sitä hyvällä ruokahalulla. Tämä kuva on Sienasta Ristorante San Desideriosta (Piazza L. Bonelli, Siena).
Raviolit
Syön oikeastaan raviolia aina, kun mahdollista, sillä se on sen verran isotöistä, että monikaan ravintola ei tunnu sitä tarjoavan. Tällä matkalla sain raviolia kuitenkin useamman kerran, ja parhaina annoksina jäivät mieleen Caffè Le Loggen (Piazza Matteotti, Greve in Chianti) voi-salviaraviolit. Samassa paikassa oli myös erinomaisia gnoccheja munakoison kanssa.
Ravintola Il Canniccio
Lähellä moottoritietä – tai oikeastaan moottoritietunnelin päällä – sijaitsevan ravintolan Il Canniccion (Località Torre del Castellano, Reggello) valitsimme näköalan perusteella ajaessamme ravintolan ohi villalle päin. Ruoka oli erittäin tasokasta ja illallispaikaksi suhteellisen edullista, n. 200 euroa neljältä aikuiselta ja kolmelta lapselta. Palvelu oli kyllä hämmästyttävän välinpitämätöntä.
Vinsanto e Cantucci
Perinteinen toscanalainen jälkiruoka ovat kovat mantelikeksit, cantuccit tai cantuccinit, joita kastetaan jälkiruokaviiniin, vinsantoon. Annosta voi tilata ihan ravintoloidenkin listalta, mutta kuvassa ne sijaitsevat villamme olohuoneen pöydällä.
Aperol Spritz
Rouvan uusi lemppidrinkki on Aperol Spritz, ja sitä nautimme myös useampana iltana: Aperol-katkeroa, proseccoa ja kuplavettä. Myös lentokentältä lähti mukaan pullo Aperolia.
Gelato
Italialainen jäätelö, kuvassa Gelateria Brivido (Via Pellegrini 1, Siena). Ei lisättävää.